elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

De voreres sense adaptar a la impossibilitat de tirar el fem: Les dificultats quotidianes de viure en cadira de rodes

De voreres sense adaptar a la impossibilitat de tirar el fem: Les dificultats quotidianes de viure en cadira de rodes
  • Miguel Ángel, veí de La Canyada, que pateix aquesta plusvàlua fa una crida perquè s'adapte l'entorn a les persones amb diversitat funcional

Moltes vegades la societat no para atenció a determinades dificultats que viuen les persones en cadira de rodes fins que les senten en primera persona, ja siga des de la seua pròpia experiència o a través d'un familiar o amic pròxim.

Constantment ens creuem amb persones amb diversitat funcional ja siga en el supermercat, pel carrer, en l'estació de tren o autobús. Però quantes vegades ens hem parat a pensar si l'entorn està adaptat a les seues necessitats? La realitat és aclaparadora al mateix temps que sorprenent doncs fets que ni tan sols t'has parat a pensar per l'interioritzats que els tens com travessar un carrer els generen grans dificultats.

Miguel Ángel, veí de La Canyada explica a elperiodic.com com és viure amb aquesta plusvàlua i fa una crida a l'Ajuntament de Paterna perquè prenga cartes en l'assumpte i millore les voreres juntament amb el pas a nivell del municipi entre altres assumptes.

En primer lloc, Miguel Ángel juntament amb Paterna Accessible sol·liciten que les voreres s'adapten a les persones amb mobilitat reduïda, perquè en cas contrari se'ls obliga a circular per la calçada corrent el risc de ser atropellades i generant problemes de circulació per a elles. “Moltes vegades he de donar la volta a la poma per a poder arribar al lloc que estic buscant, ja que tinc el risc de bolcar amb els sots que hi ha en la carretera o perquè no puc pujar els brode de les voreres tan alts amb la cadira de rodes jo només”. A més a tot això se suma que multitud de cotxes no respecten les normes d'aparcament i estacionen damunt de les voreres.


Un altre dels grans inconvenients és el tema de tirar el fem. Una cosa tan senzilla com això es converteix en un gran repte. Això es deu al fet que les persones no poden posar-se dempeus per a trepitjar el pedal i per tant requereixen d'ajuda externa que el faça per ells, impedint fer-ho de manera autònoma. Davant aquesta situació, des de la Federació d'Associacions Veïnals de Paterna (FAVEPA) reclamen contenidors adaptats. Al mateix temps que sol·liciten a les institucions més neteja als carrers, perquè la brutícia es queda en la cadira de rodes i entra a casa de Miguel Ángel, que no pot netejar-la a causa de la seua situació.

D'altra banda, l'entrada a diversos llocs públics com el centre de salut també requereix una adaptació, ja que tal com explica Juan Enrique Palència, secretari de FAVEPA la porta no està condicionada per a la vida de les persones en cadira de rodes, perquè no la poden obrir per la gran distància del sòl a la qual es troba el manillar i reclamen que es canvie per una automàtica que s'òbriga amb un comandament a distància o a través de sensors. Així com una grua que siga capaç d'alçar-ho quan necessita atenció mèdica, ja que Miguel Ángel relata que “m'han de moure entre sis persones i amb aquest aparell seria més senzill”.

Paterna Accessible demanda el soterrament de les vies de La Canyada juntament amb mesures temporals fins que es duga a terme

El soterrament de les vies de tren és una de grans peticions que porten anys demanant molts municipis de la província de València. Això es dega al perill que suposen per a la població que corre el risc de ser atropellada pel tren. Just això és el que li va passar a Miguel Ángel en 2015, quan es va disposar a travessar les vies i per accident va ser atropellat per aquest. Per sort no li va passar res, però l'esglai li va impedir agafar el son durant 15 dies.

Encara no s'ha produït el soterrament, i al no saber quan succeirà, “demane a l'Ajuntament que instal·le barreres per als vianants en els passos a nivell per a garantir la seguretat”. També que per a facilitar el trajecte a les persones amb diversitat s'instal·len “cancel·ladores exteriors per a validar els bitllets així com que la comunicació siga més fluida amb els treballadors del metre, perquè a vegades he d'avisar amb 48 hores d'antelació si vull realitzar un desplaçament per a assegurar-me que pot efectuar-lo amb totes les garanties”. 


Finalment, les plataformes PMR d'FGV permeten l'accessibilitat i la mobilitat de les persones que necessiten les cadires de rodes, ja que redueixen l'escaló entre l'andana i el sòl del vagó del ferrocarril. El paviment tàctil (direccional o d'advertiment) serveix a les persones cegues per a conéixer la direcció i advertir-les d'un perill, també és conegut com a paviment de abotonadura.

Pujar