Castellano

Porcelanosa electrifica la seua producció ceràmica a la fàbrica de Vila-real i elimina part del seu consum de combustible

Porcelanosa electrifica la seua producció ceràmica a la fàbrica de Vila-real i elimina part del seu consum de combustible
  • Una solució innovadora fruit de l'acord entre Iberdrola i Porcelanosa i que substitueix fins a la meitat de gas natural per hidrogen verd

Iberdrola i Porcelanosa aborden la primera solució innovadora a escala real per a electrificar la producció ceràmica, combinant renovables, hidrogen verd i bomba de calor. El projecte, denominat GREENH2KER, és el primer que es realitza de forma conjunta després de l'acord recentment entre les dues companyies per avançar en la descarbonització del procés industrial en la producció ceràmica.

La iniciativa té un doble objectiu. D'una banda, l'aprofitament energètic i la reducció d'emissions de CO2 mitjançant el desenvolupament d'un sistema d'ús acoblat d'hidrogen verd i bomba de calor que s'implementarà en un forn de la fàbrica de Porcelanosa a Vila-real. Una solució que busca optimitzar l'energia tèrmica residual substituint fins a la meitat de el gas natural com a combustible per hidrogen verd.

El projecte integral contempla la incorporació a les instal·lacions de Porcelanosa d'un electrolitzador, alimentat per una planta fotovoltaica per a la producció d'hidrogen verd. També s'inclourà una estructura tecnològica que aprofitarà l'excés de calor residual i de les línies de producció mitjançant sistemes d'alta eficiència.

Amb aquesta modificació de sistema de combustió, Porcelanosa busca integrar la generació d'hidrogen verd amb l'ús eficient de la bomba de calor per reduir 2.351 tones de CO2 eq / any i disminuir l'impacte energètic derivat de la seua activitat industrial complint així amb els Objectius de descarbonització fixats per la Unió Europea.

La solució innovadora, la primera que es realitza en aquest àmbit a la indústria ceràmica, mostra el camí per a la descarbonització d'aquest sector, així com de la resta d'indústries intensives en l'ús d'energia tèrmica que, en l'actualitat, prové de l'ús de els combustibles fòssils.

Al costat de Iberdrola i Porcelanosa, GREENH2KER compta amb la col·laboració de Sacmi, el fabricant internacional de màquines i plantes completes per a la indústria ceràmica. Una mesura que s'ha presentat a el programa europeu Innovation Fund Small Scale, dirigit a projectes reals d'inversió amb un alt contingut innovador i que serà avaluat en funció de la seua novetat tecnològica, les emissions evitades de GEH (gasos d'efecte hivernacle), així com de la seua maduresa i replicabilitat en l'estratègia de descarbonització d'altres sectors industrials.

Inversions verds per a la reactivació econòmica i laboral

Iberdrola està convençuda que la transició energètica pot actuar com a agent tractor clau en la transformació de el teixit industrial i en la recuperació verd de l'economia i l'ocupació. Per a això, la companyia ha llançat un pla d'inversió històric de 150.000 milions d'euros en la pròxima dècada -75.000 milions d'euros per a 2025-, amb els quals triplicar la capacitat renovable, duplicar els actius de xarxes i aprofitar les oportunitats de la revolució energètica que afronten les principals economies del món.

Les inversions a Espanya s'eleven a prop de 14.300 milions d'euros per a 2025, dirigides al desplegament de renovables i xarxes intel·ligents, principalment.

Després de vint anys promovent la transició energètica, Iberdrola és líder en energia renovable amb prop de 35.000 MW instal·lats; un volum que converteix al seu parc de generació en un dels més nets de el sector energètic.

Amb unes emissions de 98 grCO2 / kWh, que són ja dos terços inferiors a la mitjana europea, l'estratègia d'inversió en energia neta i xarxes portarà a Iberdrola a ser una companyia "neutra en carboni" a Europa el 2030.

Pujar