elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament i la Generalitat signen un conveni per al foment de la rehabilitació d’habitatges i la regeneració urbana

L’Ajuntament i la Generalitat signen un conveni per al foment de la rehabilitació d’habitatges i la regeneració urbana

    L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, signaran en els pròxims dies de manera oficial un conveni pel qual ambdues entitats es comprometen a fomentar la rehabilitació edificativa i la regeneració urbana.

    El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, que aquest dimarts va participar en una trobada amb al voltant de mig centenar de municipis de tota la Comunitat Valenciana juntament amb la Conselleria per a donar el vistiplau a l'acord, que aglutinarà consistoris de nord a sud del territori, ha assegurat que l'objectiu del conveni és el “foment de la comunicació i la informació entre ciutadans, empreses, tècnics i administracions, amb la finalitat de promoure iniciatives que impulsen la rehabilitació del parc d'habitatges ja existent i, d'aquesta manera, ajudar també als professionals del sector”.

    Segons destaca Obiol, el document que en breu s'oficialitzarà contempla la creació d'una xarxa d'Oficines d'Informació de Rehabilitació (OIR), composta pels diferents punts d'informació que cada Ajuntament haurà de crear i que a Vila-real se situarà a l'edifici consistorial, tal com ha avançat l'edil.

    “Aquests seran punts d'informació per a ciutadans, professionals i empreses que, a més, serviran per a difondre la cultura de la rehabilitació a través de campanyes de conscienciació, sessions informatives sobre ajudes i jornades específiques”, assegura Obiol.

    Així mateix, l'Ajuntament es compromet a subministrar tota la informació que s'arreplegue a través d'aquesta oficina a l'Observatori d'Habitatge que preveu crear pròximament la pròpia Conselleria d'Habitatge, organisme que també haurà d'organitzar una Taula de rehabilitació, en la qual estaran els diferents consistoris participants.

    En un altre ordre de coses, el text arreplega la necessitat que l'Ajuntament “es comprometa a fomentar la implantació de l'Informe d'Avaluació d'Edificis (IEE). Un informe tècnic d'obligat compliment per a tots els edificis de més de 50 anys, al que podríem qualificar com la ITV dels edificis i que, malgrat la seua obligatorietat, no tots els immobles l'assumeixen”, indica. Per això, aquesta premissa “haurà de cristal·litzar des de ja mateix en la futura ordenança municipal que s'elaborarà per a implantar l’IEE, en la qual ja treballem i que haurà d'estar operativa abans del 28 de juny de 2018”, explica Obiol, qui afig que “la Generalitat crearà un registre d'informes d'avaluació d'aquests edificis que compartirà amb les corresponents oficines per a portar un millor control i es crearà una comissió de seguiment amb una durada de dos anys prorrogables”.

    “És un conveni que no implica cap obligació econòmica, ja que la Generalitat formarà els tècnics que s'encarreguen d'aquestes funcions i adquireix un compromís tècnic i professional, però serà l'Ajuntament qui aporte els recursos materials, tal com ocorre en molts altres casos”, afirma l'edil.

    D'altra banda, Obiol ha informat que el mateix dimarts 2 es van fer públiques bona part de les ajudes que la Conselleria ofereix en l'àmbit d'habitatge, com les relatives al lloguer o a l'avaluació d'edificis i el foment de la rehabilitació, que es troben disponibles a través de diversos enllaços al web www.vila-real.es, a l'apartat d'Urbanisme, i que “hauran de sol·licitar-se de manera telemàtica”, conclou.

    Pujar