elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Entitats agràries de Vila-real, Ajuntament i Generalitat s’uneixen per a buscar solucions i canalitzar el futur del sector

Entitats agràries de Vila-real, Ajuntament i Generalitat s’uneixen per a buscar solucions i canalitzar el futur del sector
    MÉS FOTOS
    Entitats agràries de Vila-real, Ajuntament i Generalitat s’uneixen per a buscar solucions i canalitzar el futur del sector - (foto 2)
    Entitats agràries de Vila-real, Ajuntament i Generalitat s’uneixen per a buscar solucions i canalitzar el futur del sector - (foto 3)

    L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el secretari autonòmic d'Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, s'han reunit amb diferents entitats agràries de la ciutat per a treballar de forma conjunta en la cerca de solucions per al difícil moment que travessa el sector i canalitzar el seu futur.

    Així ho han donat a conèixer l'alcalde i el secretari autonòmic després de la trobada, que s'ha celebrat a la Casa de l’Assut del Termet, en el qual també ha estat el regidor d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho; el director general del ram i el delegat del Consell a Castelló; la Comunitat de Regants, representada pel seu president, Pasqual Broch, i diferents representants del sector, entre ells membres de les diferents cooperatives de la ciutat.

    “A banda de mostrar-los als nostres convidats nostre Assut i la seua història, ja que és una infraestructura hidràulica imprescindible al llarg de la història de la nostra ciutat i que arriba a altres zones de la comarca, hem pogut escoltar de primera mà les necessitats del sector i també els hem explicat totes les gestions que s'estan fent i els intents de donar solució a la crisi que tant els afecta”, afirma Benlloch. “En els últims temps, s'han trobat amb agressions, dificultats de competitivitat i desavantatges, així que queda molt per fer”, afegeix.

    Per la seua part, Rodríguez Mulero ha assenyalat que “hem viscut una campanya molt roïna i cal reconèixer que tenim problemes conjunturals i estructurals que hem d'abordar mitjançant reformes per a donar solucions”. Així mateix, apunta a la duresa de l'actual edició, ja que “la nostra varietat reina, que és la clementina, en principal cultiu que tenim a Vila-real i a tota la Plana, porta diversos anys amb problemes, tant en la comercialització, com a causa de la competència amb altres varietats i amb campanyes curtes que llancen resultats negatius”. “Tenim molt de treball per davant”, indica.

    En aquest sentit, ha posat de manifest algunes de les mesures aplicables, com la reforma de la Llei d'Estructures Agràries de la Comunitat Valenciana o la inclusió de criteris de viabilitat econòmica i social per a les explotacions agràries, ja que “està sent un sector poc viable i si no es reestructura la seua activitat, està abocat al fracàs”.

    Per aquest motiu, ha explicat que “estem analitzant la problemàtica específica de Vila-real i de la zona i junts busquem solucions i iniciatives que responguen a les necessitats d'agricultors, regants i la pròpia Administració, amb l'objectiu de canalitzar un futur que estem segurs que serà cert per a l'activitat agrària d'aquest entorn i perquè els joves tornen a tenir ganes d'incorporar-se a aquest sector”.

    El secretari autonòmic també ha destacat el treball que s'ha dut a terme des de l'Ajuntament, al llarg de la legislatura, per a dinamitzar l'activitat agroalimentària. “La preocupació que ha mostrat el consistori i també la comunitat agrària de Vila-real ens ha portat a intentar donar solució al que necessiten, tot i que ben és cert que la citricultura en general està en un moment crític, amb una crisi que no és d'ara i cal reaccionar per a adaptar-nos a la situació i ser més competitius”, afirma, al mateix temps que afegeix que “Vila-real –i la zona de la Plana- s'ha implicat en la modernització i eficiència del regadiu, amb inversions importants, que han servit per a crear riquesa i ho han de continuar fent, com s'ha fet històricament”.

     

    Pujar