elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els valencians, els menys satisfets amb els seus centres de salut

Llargues cues en un centre de salut de Castelló
Llargues cues en un centre de salut de Castelló
  • La pandèmia ha portat amb si desatenció: llargs temps d'espera i dificultats per a ser atés de manera presencial

Els valencians suspenen l'atenció en els centres de salut i els donen un 4,8 sobre 10 en tindre en compte l'atenció i els temps d'espera per a poder rebre la cita mèdica. Però no tot són males notícies, el nivell de confiança dels valencians amb la sanitat és de 6,4. 

Així es desprén de l'enquesta realitzada per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) durant l'any 2021.

De fet, amb un 4,8 els valencians són els espanyols menys satisfets amb els seus centres de salut, enfront del 5,1 de valoració dels madrilenys i els 7,5 dels castellà lleonesos. Tot això. Per la desatenció que ha arribat a conseqüència de la pandèmia, que ha llastrat la satisfacció dels enquestats amb el metge, més si cap amb el centre de salut: el 51% dels enquestats estan menys satisfets amb el seu centre que abans de la pandèmia.

I és que la desatenció que té a veure amb els llargs temps d'espera, les dificultats per a ser atés de manera presencial, quatre de cada sis consultaren sigut telefòniques, i les seues conseqüències de tot això sobre la salut.

Quins han sigut les conseqüències de la desatenció?

Un 44% dels enquestats que va requerir atenció mèdica en atenció primària afirma que no la va rebre de manera adequada, especialment les persones que pateixen alguna malaltia crònica o dolenta salut en general. De tots ells, el 28% considera que ha tingut un gran impacte sobre la seua salut, fins al punt d'acabar hospitalitzats o amb el risc de mort, tal com s'explica en la revista OCU Salut de febrer.

Malgrat tot, es manté la confiança en el sistema públic de salut. El 48% dels espanyols enquestats confia molt en ell a l'hora de garantir una atenció sanitària de qualitat i accessible a la població, especialment els majors de 60 anys. Encara que també s'observen diferències entre comunitats autònomes: el grau de confiança és més alt entre bascos (7,4 sobre 10), castellanoleoneses (6,8), castellanomanchegos (6,8) i catalans (6,8) i una mica menor entre andalusos (6,6), valencians (6,4) i madrilenys (6,3).

 

Pujar