elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els valencians fan malabars per a omplir la cistella de la compra amb l'escalada de preus

Els valencians fan malabars per a omplir la cistella de la compra amb l'escalada de preus
  • El pollastre, que tradicionalment ha sigut un dels productes més econòmics, ha duplicat el seu preu en l'últim any

Amb l'escalada de preus dels aliments, omplir la cistella de la compra suposa per a moltes famílies una dificultat afegida a les elevades factures de la llum i el combustible que també han experimentat en els últims temps un increment considerable.

Per això, els valencians es veuen obligats a realitzar malabars per a omplir la cistella de la compra, comprant només allò imprescindible, aprofitant les ofertes del moment i congelant uns certs aliments per por de que puguen continuar creixent en les pròximes setmanes, més encara amb la proximitat del Nadal.

elperiodic.com ha visitat aquest matí el mercat municipal de Borriana per a parlar amb alguns comerciants i clients que coincideixen en l'augment que han experimentat els aliments en els últims mesos.

El sucre, els llegums, els ous, la llet, els olis, el pa, la carn, la fruita i les creïlles, entre altres, són els productes que més increment han experimentat en les últimes setmanes.

La visió dels clients

Antonio Oliva, que regenta un bar en la capital de la comarca de la Plana Baixa, explica que la factura ha augmentat entre un 25 i un 30%, sense que ell haja repercutit aquest increment en els clients. “Ha pujat tot. Des de la carn, el peix o els congelats”.

També ha mostrat la seua preocupació Ángela Poveda, una jubilada que explica que amb la seua pensió i la del seu marit han de passar el mes, veient com els preus pugen. Per això, “aprofite per a fer olles, que és el més barat”. Aquest dimecres anava a comprar sépia perquè “està més barata que els dies anteriors” i “també he comprat una caixa de gambes per a congelar-la i tindre-la per a Nadal”, perquè “de la llet i els ous no pots fugir”.

A aquesta burrianense li crida l'atenció el preu dels alls tendres, “estan caríssims”, però també els fesols tendres o les carxofes. “Abans comprava un parell de quilos de carxofes i ara només un”.

Assegura també que per a Nadal altres anys han menjat porquet. “Enguany tirarem de congelat” i és que fa un any, la compra li costava 60 euros i ara “amb 120 euros no compre”.

L'opinió dels comerciants

Per part seua, Teresa García de Formatges Tere assegura que “tot ha pujat”. De fet, “els ous pugen cinc cèntims a la setmana” pel que “la gent compra amb més mirament” encara que “els clients del mercat són gent que busca la qualitat que no troben en les grans superfícies”.

Aquesta comerciant també ha canviat d'hàbits. “Si veig que un producte s'ha pujat de preu, busque un d'igual qualitat però més econòmic”.

També Teresa Monraval, que regenta una parada de carn, embotits i formatge, ha observat l'increment dels preus, encara que “la clientela és de casa i saben que si pugem el preu és perquè a nosaltres també ens el pugen”. No obstant això, ha destacat que el pollastre ha duplicat el seu preu, passant dels dos euros el quilo de fa un any a 4,6 euros el quilo en l'actualitat, encara que el corder i la vedella estan pràcticament al mateix preu que fa un any.

L'increment del preu dels ous també ha sigut destacat per aquesta comerciant del mercat de Borriana. “Han passat de dos euros la dotzena a 3,30 euros en l'últim any”.

Pujar