elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Titulats de la UPV busquen finançament per a finalitzar un documental sobre ‘L’últim brigadista’

Titulats de la UPV busquen finançament per a finalitzar un documental sobre ‘L’últim brigadista’
    MÉS FOTOS
    Titulats de la UPV busquen finançament per a finalitzar un documental sobre ‘L’últim brigadista’ - (foto 2)

    El documental sobre Josep Almúdever, que compta amb la col·laboració de noms com Paco Roca o Albert Forner, relata en primera persona la Guerra Civil. En aquests moments, els seus autors necessiten finançament per concloure’l.

    L’últim brigadista: la història de Josep Almúdever narra des de dins part de la història recent d’Espanya, en concret, un dels episodis més complexes i sagnants mai viscuts: la Guerra Civil. Una productora valenciana integrada per titulats en Comunicació Audiovisual de la Universitat Politècnica de València intenta portar endavant aquest projecte, per tal de contar en primera persona la història de Josep Almúdever Mateu, qui no només va estar al front, sinó que també va patir en la seua pell la cruesa dels camps de concentració i de les presons feixistes.

    Ara, els autors busquen fons per poder concloure amb èxit el documental, que és, a més, un treball d’investigació que pretén recuperar part de la història a través de l’últim brigadista internacional que segueix viu. Josep Almúdever, nascut a Marsella, encara que amb origens valencians i resident a Alcàsser, és el protagonista d’aquest relat audiovisual, en què conta com és la guerra des de les trinxeres.

    Three Roots és la productora encarregada de dur a terme aquest projecte; formada per Carles Sánchez, Marina Fuertes i Josep Aguada, ja ha obtingut en ocasions anteriors premis en el País València per treballs previs. Per tal de realitzar aquest documental, comptem amb col·laboracions de luxe: els dibuixos que arribaran de la mà del prestigiós il·lustrador Paco Roca i l’Editorial Astiberri; la veu en off de la pel·lícula la posarà el reconegut actor Albert Forner, qui ha participat en sèries de televisió tant estatals com regionals; per la seua banda, Josep Antich, historiador i cronista de Silla els ha ajudat amb la documentació sobre la Guerra Civil. Quant a la música, el grup La Raíz i el cantautor Iván Brull cediran alguns dels seus temes. A més, no queda descartada encara l’opció de crear una banda sonora original per al documental.

    Finalitzar la seua producció no és tasca fàcil, raó per la qual es troben en busca de finançament a través de la plataforma digital crowfunding, per poder dur endavant el projecte. Aquest micromecenatge estarà obert a tots aquells que desitgen col·laborar.  «L’últim brigadista és l’únic documental que aborda en profunditat la vida de Josep Almúdever, l’únic brigadista internacional que segueix viu. D’una manera intimista i personal, l’espectador tindrà l’experiència de sentir i veure Josep contant la seua història, revivint sentiments d’aquella època», destaca la productora.

    «El film —afegeixen— proporciona una experiencia que mescla sentiments com la nostàlgia o la ràbia i ens apropa una mica més a la nostra història». En aquests moments, l’entrevista amb el protagonista ja està acabada; només falten per ultimar alguns recursos d’imatge i so i, així, montar la cinta completa amb les col·laboracions ja esmentades i, a la fi, poder oferir-la al públic.

    Almúdever no va dubtar ni un segon a l’hora d’allistar-se en l’exèrcit amb només 17 anys. Per tal d’aconseguir-ho, va haver de falsificar la seua documentació, ja que era menor d’edat; malgrat tot, finalment va arribar al front. En 1938, un obús va ferir de gravetat el brigadista republicà, per la qual cosa va haver de tornar a València. Tot i això, com que gaudia també de la nacionalitat francesa, es va allistar a les Brigades Internacionals i va lluitar integrat en aquest cos de voluntaris d’arreu del món fins que foren expulsats del conflicte pel Comité de No-Intervenció.

    Posteriorment, Josep va conéixer el significat de ser un presoner dels camps de concentració de “Los Almendros”, a Alacant, i del d’Albàtera; així com en les presons de Porta-Coeli, La Modelo i Aranjuez. En eixir, es va veure obligat a exiliar-se en França.

    Pujar