elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Port de València testa l'ús de tecnologies innovadores davant una emergència

El Port de València testa l'ús de tecnologies innovadores davant una emergència
  • El projecte RESPOND-A pretén millorar els sistemes de gestió d'informació dels equips d'emergències combinant diferents tecnologies d'avantguarda

  • S'han utilitzat drons, robots, i jupetins intel·ligents en una demostració per a validar l'ús d'eines innovadores

  • En este pilot han participat tècnics de Valenciaport, la Fundació Valenciaport, Policia Local i Bombers

MÉS FOTOS
El Port de València testa l'ús de tecnologies innovadores davant una emergència - (foto 2)
El Port de València testa l'ús de tecnologies innovadores davant una emergència - (foto 3)
El Port de València testa l'ús de tecnologies innovadores davant una emergència - (foto 4)

Robots amb sensors de gasos o especialitzats en el transport de material, drons amb càmeres tèrmiques o jupetins per als equips d'emergència amb monitoratge de constants vitals…són algunes de les tecnologies innovadores que s'han testat este matí en una situació d'emergència en el Port de València. L'Edifici del Rellotge i l'esplanada annexa ha acollit una demostració del projecte RESPOND-A, una iniciativa que pretén millorar els sistemes de gestió d'informació dels professionals dels equips d'emergències combinant diferents tecnologies d'avantguarda.

L'objectiu d'este esdeveniment, que ha sigut organitzat per la Fundació Valenciaport i la Policia Local de València, amb la col·laboració de l'Autoritat Portuària de València (APV), era mostrar i validar en zona portuària l'ús d'una de les eines desenvolupades en el marc del projecte: una arquitectura de comunicació en 5 nivells que facilita l'intercanvi d'informació entre els equips de rescat i el centre de comandament avançat.

El pilot ha consistit en una simulació de col·lisió entre dos camions cisternes amb mercaderies perilloses el que ha provocat un suposat incendi i un possible caiguda en l'aigua de líquids. A continuació, s'ha demostrat com fer front a esta emergència provant diverses eines com drons amb cambres 4K, vídeo 360é, robots terrestres amb càmeres tèrmiques i de vídeo, jupetins per als equips d'emergència amb monitoratge de constants vitals, càmeres personals dels equips de rescat, realitat augmentada, etc. Les imatges i dades de estes eines s'han centralitzat i integrat en un sistema que fa les vegades de centre de comandament avançat, realitzant estes comunicacions amb tecnologies 5G.

El dia previ a la demostració es va realitzar una sessió de formació als equips de rescat per a ensenyar-los a manejar les eines necessàries per a realitzar el pilot a traves d’exercicis pràctics i una pràctica de serious game.

Gràcies a este exercici s'han validat les tecnologies desenvolupades durant el projecte per a complementar els plans d'autoprotecció actuals dins i als voltants del Port en escenaris de contingència, mitigació de desastres, així com el rescat de persones.

El projecte RESPOND-A és una iniciativa co-finançada per la Comissió Europea a través del programa Horitzó 2020, amb un import de més de 7 milions d'euros per al seu desenvolupament i que va començar el passat mes de juny.

Pujar