elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

'Les nostres compositores' trau a la llum la història de les creadores musicals oblidades: d'esclaves medievals a l'autora del primer himne del Valencia CF

'Les nostres compositores' trau a la llum la història de les creadores musicals oblidades: d'esclaves medievals a l'autora del primer himne del Valencia CF
    MÉS FOTOS
    'Les nostres compositores' trau a la llum la història de les creadores musicals oblidades: d'esclaves medievals a l'autora del primer himne del Valencia CF - (foto 2)
    'Les nostres compositores' trau a la llum la història de les creadores musicals oblidades: d'esclaves medievals a l'autora del primer himne del Valencia CF - (foto 3)

    La història de la composició musical femenina valenciana ha eixit de l'oblit aquesta vesprada al pati gòtic del Palau de la Generalitat, on s'ha presentat el llibre i l'exposició "Les nostres compositores. Les oblidades creadores musicals valencianes", una doble proposta cultural impulsada per Presidència.

    A l'acte ha assistit la directora general de Promoció Institucional, María Fernanda Escribano Botet, qui ha destacat que les biografies recollides al llibre pertanyen a compositores que «tenen alguna cosa a dir» en la història de la música malgrat ser «desconegudes». Per això, ha destacat «l'aposta divulgativa» de Presidència de la Generalitat per donar a conèixer les vides i l'obra d'aquestes dones.

    Per la seua part, l'autora, Raquel Lacruz, catedràtica de violoncel del Conservatori Superior de Música de València, ha destacat que les dones compositores van tindre una vida «molt difícil», per la qual cosa ha considerat que van haver d'enfrontar un «sostre de pedra» sobre les seues oportunitats professionals. Així mateix, ha afirmat que formen part d'un patrimoni valencià «que és immens».

    En la presentació també ha estat present la il·lustradora, Carla Fuente, que ha reivindicat que el llibre siga útil «per als músics del futur» i ha lamentat la poca informació que ha pogut trobar d'algunes de les figures recollides en el llibre.

    A més, les il·lustracions, a càrrec de Carla Fuente, s'exhibiran al Palau de la Generalitat en el marc de la setmana de Santa Cecília, com a part la programació del cicle Terra de Música, que té lloc fins el 30 de novembre.

    La proposta té l'objectiu rescatar per primera vegada la figura de les compositores valencianes, per visibilitzar unes dones profundament desconegudes. Des de l'esclava Hind, al segle XII, que composava la seua pròpia música amb el llaüt, fins les joves promeses actuals formades als conservatoris. Des de les monges que composaven música profana a les creadores del primer himne del Valencia CF, de la VI Flota Americana o el de les festes d'Alcoi.

    El llibre i l'exposició volen acabar amb la imatge estereotipada o disminuïda que la Història musical ha reservat a les dones, on és habitual que apareguen únicament com a muses, cantants, professores o instrumentistes.

    Una trentena de perfils

    L'exposició i el llibre de Lacruz recopila la història d'una trentena grans compositores valencianes, des del segle XII fins els nostres temps, en una síntesi biogràfica de cadascuna de les compositores silenciades, ignorades i desconegudes per a la societat.

    El projecte compila la trajectòria de creadores com l'esclava Hind al segle XII; les germanes Francisca, Ambrosia i María Luisa Pitarch, tmonges que componien al convent en el segle XIX; Emilia Martí Vilaplana, organista de les agustines; María Carbonell García, una subpriora amb música profana composta; Desamparados Chavarría Pérez, que estrenà al Teatre Principal; l'arpista Antonia González Simpson, o la també escriptora jocfloralista Emerinda Ferrari Gonzálvez.

    També es dedica un capítol a Lola Vitoria Tarruella, una compositora amb dots esotèrics empresonada durant la Guerra Civil per les milícies republicanes. Per la seua banda, Teresa Matarredona Aznar comparteix homenatge amb Pilar Mompó Aracil, primera directora de l'Himne de les festes d'Alcoi, i la pianista Consuelo Colomer Francés.

    També es difon el perfil de Lolita Soriano, creadora del primer Himne del Valencia Club de Fútbol, desconegut per gran part dels aficionats i aficionades, o de María Teresa Andrés Blasco, compositora de música per a ballar.

    Altra història és la d'Ethelvina Ofelia Raga Selma, pianista de cine mut. A més, i com no pot ser d'altra manera, apareix Matilde Salvador Segarra, la gran compositora de la Comunitat Valenciana. També s'aborda la figura de María Teresa Oller Benlloch, una gran compiladora folklorista. També centren la mirada de Lacruz i Fuentes María Luisa Campos Cutayar, que va compondre una sonata per a la VI Flota Americana, i a Dolores Sendra Bordes, una pegolina que va viure a Nova York.

    La música total i gran compositora, Ángeles López Artiga també té la seua pàgina a aquest projecte. I Montserrat Bellés Sagarminaga, experta en l'art del contrapunt, i la guitarrista Mariángeles Sánchez Benimeli comparteixen mostra amb Encarna Beltrán-Huertas López, de gran sensibilitat literària i compositiva. Per altra banda, són protagonistes de les pàgines dedicades a la segona meitat del segle XX creadores com Lidia Valero, Carmen Verdú Esparza, compositora de les persones sordes; María Belda Pérez, del món de la música de cambra.

    El projecte arriba fins als temps de la Transició, i obri un espai per a les joves promeses actuals de la composició femenina valenciana, amb creadores com Isabel Latorre, Lusa Monllor, Amparo Edo, Sara Galiana i moltes altres que són esmentades com María Teresa Ballester, Isabel Manyes, María José Belenguer, Míriam Pascual, Celia Rivero, María Ángeles Gómez, Raquel Sánchez, Mercedes Femenía, Alba Misó o Silvia Gómez.

    Pujar