elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'IFIC organitza un congrés sobre SKA, el major radiotelescopi del món

L'IFIC organitza un congrés sobre SKA, el major radiotelescopi del món

    L'Institut de Física Corpuscular (IFIC) reuneix al Parc Científic de la Universitat de València, els dies 6 i 7 de novembre, científics de diverses disciplines per a debatre les capacitats del projecte SKA, el major radiotelescopi del món que obrirà noves possibilitats a l'estudi de l'Univers. El congrés serà inaugurat per la Secretària d'Estat de R+D+i, Carmen Vela, el president del CSIC, Emilio Lora-Tamayo, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el Director General del SKA, Philip J. Diamond, entre altres autoritats.

    La trobada, titulada "Oportunitats Físiques amb una nova visió de l'Univers: el radiotelescopi SKA", està orientada a potenciar la relació entre SKA i diferents disciplines científiques, com l'Astrofísica, la Astrobiologia i la Física de Partícules i Astropartícules. L'IFIC i l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València estan implicats en el projecte.

    El Square Kilometre Array (SKA) és un gran projecte internacional per a construir el major radiotelescopi del món. Està compost per milers d'antenes distribuïdes en distàncies de fins a 3.000 quilòmetres, l'àrea col·lectora total dels quals serà equivalent a un quilòmetre quadrat. El SKA no és un únic telescopi, sinó una col·lecció de telescopis, anomenats array (matriu), distribuïts al llarg de grans distàncies i connectats per interferometria. La seua construcció està prevista en dues fases: SKA1, a Sud-àfrica i Austràlia, i SKA2, la qual s'estendrà a altres països del continent africà i expandirà la component australiana.

    Considerat com a Projecte de Referència en el Fòrum Estratègic Europeu sobre Infraestructures de Recerca (ESFRI, per les seues sigles en anglès), el SKA durà a terme ciència transformacional per a millorar el nostre enteniment de l'Univers i les lleis fonamentals de la física, observant el cel amb un detall sense precedents i traçant un mapa celeste centenars de vegades més ràpid que qualsevol instal·lació actual. A més, aportarà informació única sobre les anomenades 'edats fosques' de l'univers, període caracteritzat per l'absència de fonts individuals de llum previ a l'etapa de reionització i una de les etapes més desconegudes en l'evolució del nostre univers.

    D'ací l'interès que el projecte té per a la comunitat científica de física de partícules, i per tant per al IFIC, en la col·laboració científica del qual participa aquest centre mixt de la Universitat de València i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas. SKA proporcionarà noves dades sobre la naturalesa de les misterioses matèria i energia fosques, que formen més del 95% de l'univers però que segueixen sent desconegudes per a la ciència. En aquest sentit, SKA complementarà altres cerques de matèria fosca que es realitzen directament en el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN, o de forma indirecta mitjançant telescopis de neutrins com ANTARES/KM3Net, tots dos amb participació de l'IFIC.

    SKA farà també mesures de cosmologia que serviran per a establir la massa dels neutrins, camp on l'IFIC treballa en experiments com ara T2K, DUNE o NEXT. A més, estudiarà púlsars i forats negres, aportant noves dades a les teories que tracten d'unificar la gravetat amb la resta de forces de l'univers.

    "L'objectiu principal d'aquesta reunió és maximitzar la interrelació entre SKA i les comunitats de recerca espanyoles més enllà de la radioastronomia. En particular, participaran experts en partícules, astropartícules, ciències planetàries, astrobiologia i cosmologia", indica l'organitzadora, Olga Mena, investigadora de l'Institut de Física Corpuscular associada al grup de treball dedicat a la Cosmologia en SKA.

    Per la seua banda, Lorda Verds-Montenegro, investigadora de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC) i coordinadora de la participació científica, tecnològica i industrial d'Espanya en SKA, ha assenyalat que "Espanya s'ha anat posicionant per a aconseguir el màxim retorn científic, industrial i tecnològic d'un projecte transdisciplinar com el SKA. Aquesta reunió és clau per a identificar les sinergies en la comunitat científica espanyola i enfortir-les".

    El IAA i l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València són, a més, membres del SKA Communications and Outreach Network (SKACON), xarxa que s'encarrega de les activitats de divulgació i difusió del projecte SKA, la coordinació espanyola del qual es du a terme a través de la Xarxa d'Infraestructures d'Astronomia (RIA), orquestrada pel catedràtic d'Astronomia de la Universitat de València Vicent Martínez i patrocinadora d'aquest congrés.

    "Encara que la participació en SKA de la ciència i la indústria espanyoles és activa, no som encara un país membre de ple dret en aquest consorci", comenta José Carlos Guirado, director de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València i vocal de la RIA. "no obstant açò les perspectives són bones i esperem que aquesta reunió contribuïsca a impulsar el reconeixement de SKA com una prioritat en les polítiques científiques", conclou.

    Actualment, 25 físics espanyols participen en els grups de treball científics de SKA, i 20 institucions i companyies contribueixen amb els consorcis internacionals per al seu disseny. En 2016, un informe de la Secretaria d'Estat va avaluar positivament la plena participació d'Espanya al SKA. A açò li han seguit negociacions amb la Junta Directiva del SKA per a trobar la millor manera que Espanya entre a formar part de SKA com a Membre de Ple Dret.

    El congrés tindrà lloc en el Saló d'Actes de l'Edifici d'Instituts del Parc Científic.

    Pujar