elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme acull un festival i una exposició per a donar visibilitat a persones amb VIH a València

El Centre del Carme acull un festival i una exposició per a donar visibilitat a persones amb VIH a València
  • El Comitè Antisida de València organitza el dijous 21 de juny el VIHsibles Festival, amb el suport del Consorci de Museus

  • Seleccionada dins de la convocatòria Altaveu, l'exposició "Històries de VIDda / VIHsibles" es podrà visitar fins al setembre a la sala Contraforts

El Centre del Carme Cultura Contemporània acull el dijous que ve, 21 de juny, el VIHsibles Festival, una proposta del Comité Antisida de València per a donar visibilitat pública a persones amb VIH en València.

La proposta, que reuneix art, música i teatre, servirà per a inaugurar la seua exposició "Històries de VIHda / VIHsibles", seleccionada dins de la convocatòria Altaveu per a projectes d'inclusió i cohesió social, del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que "a través de la convocatòria Altaveu, el Centre del Carme ha obert les seues portes a col·lectius i associacions valencianes que treballen en l'àmbit de la integració social amb l'objectiu de donar visibilitat a la seua tasca, i ha contribuït amb això a construir una societat més igualitària, més lliure i solidària a través de l'art i de la cultura".

La convocatòria Altaveu és una iniciativa del Consorci de Museus per a donar visibilitat a iniciatives de caràcter social que fomenten el treball en xarxa amb la ciutadania, i ha obert la porta així a un altre tipus d'accions culturals, basades en el treball comunitari i col·laboratiu.

En aquest sentit, el Comité Antisida de València planteja: és la malaltia un assumpte individual o col·lectiu? Davant d'una infecció de transmissió sexual crònica com el VIH, tan estigmatitzada durant els últims trenta anys, el Comité Antisida de València vol reconéixer l'esforç i la valentia de desenes de persones que han decidit donar la cara per a llançar un missatge optimista i empoderador a la ciutadania, cap a les persones que, encara hui, conviuen amb el seu estat serològic d'una manera oculta i marcada per la culpa.

A la Comunitat Valenciana es diagnostica un nou cas de VIH al dia. A diferència del que es pensava en els anys 90, el VIH no només afecta persones usuàries de drogues, homes gais, dones transsexuals o treballadores del sexe, com encara assenyalen alguns mitjans de comunicació.

La falta d'una consciència col·lectiva de prevenció i l'existència de tota una mitologia que continua envoltant el VIH i que es reprodueix en els discursos, perpetuen les conductes discriminatòries cap a les persones afectades. Per a donar una resposta col·lectiva enfront del VIH, el VIHsibles Festival naix amb la previsió de ser una proposta transformadora a través de la cultura. Una trobada festiva, desproveïda del drama vinculat al VIH, que convide la ciutadania valenciana a observar la salut sexual amb una mirada més inclusiva.

 

VIHsibles Festival, una manera diferent i lúdica d'acostar-se a la diversitat i a la salut sexual

Amb art, música i teatre, el VIHsibles Festival acostarà aquest dijous el VIH i la salut sexual a la ciutadania amb una proposta escènica i una proposta expositiva que visibilitza desenes de persones amb VIH a València. A manera d'inauguració de l'exposició, el VIHsibles Festival comptarà amb la companyia d'improvisació Kancaneo Teatro, l'artista polifacètica Kika Lorace, l'artista i performer Miguel Andrés, i la música de Làuder, Lola Marco, Biano i Miss Yuls. L'esdeveniment gratuït se celebrarà de 18.00 hores a 00.00 hores.

 

Exposició "Històries de VIHda / VIHsibles"

Seleccionat en la convocatòria Altaveu del Consorci de Museus, el projecte divulgatiu "Històries de VIHda / VIHsibles", del Comité Antisida, retrata l'evolució del posicionament social entorn del VIH, a través d'una exposició que estarà instal·lada a la Sala Contraforts del Centre del Carme del 21 de juny al 9 de setembre.

La mostra multiformat té obres dels artistes Pepe Miralles, professor de Belles Arts a la UPV i codirector del Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties de València (FICAE), i Ramón Espai, actual president de CESIDA, coordinadora que representa el moviment associatiu de resposta al VIH i sida, formada per 72 entitats socials de l'Estat espanyol. A la Comunitat Valenciana el treball dels dos representa algunes de les propostes més interessants d'acció artística enfront del VIH de les últimes dècades.

També se sumen projectes de joves artistes valencians, com Lluís Masià, membre de l'organització del Festival Intramurs, i el fotògraf Juan Catalán, que presenta el seu treball 'Autoretrats', en què han participat al voltant de 40 persones amb VIH. La perspectiva periodística l'aporta l'alacantina Pilar Devesa, que contextualitza en els seus reportatges la història de persones en diferents processos d'exclusió i ofereix una proposta audiovisual normalitzada a través del curtmetratge documental 'Énfasis'.

El projecte "Històries de VIHda / VIHsibles", que es du a terme des de 2015, ha sigut possible gràcies al suport de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, de l'Ajuntament de València i de les entitats privades Jannsen i Gilead.

Pujar