elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aurelio Martínez: "Estem plenament compromesos amb el desenvolupament del centre modal Font de Sant Luís"

Aurelio Martínez: "Estem plenament compromesos amb el desenvolupament del centre modal Font de Sant Luís"

    El president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ha mostrat la seua satisfacció per l'acord aconseguit avui per a impulsar el desenvolupament del centre intermodal de Font de Sant Luís després de la reunió mantinguda hui a la conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. Durant el transcurs de la reunió s'ha acordat el treball conjunt de totes les administracions per a fixar un full de ruta nou que desbloquege aquesta infraestructura.

    La trobada, impulsada per la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Mª José Salvador; ha comptat amb la presència del sotsdirector general de Planificació d'Infraestructures del Ministeri de Foment, Pascual Villate; el sotsdirector general de Planificació Ferroviària, Jorge Ballesteros; el director general de Serveis Logístics d'Adif, Luis Vicente Moreno; el secretari autonòmic, Josep Vicent Boira; el director general d'Obres Públiques, Carlos Domingo; l'alcalde de València, Joan Ribó; i el president de l'APV, Aurelio Martínez.

    Segons ha destacat Aurelio Martínez, "amb la participació en aquest projecte, el port de València demostra una vegada més el seu grau de compromís amb l'economia valenciana. En Font de Sant Lluís conflueixen diversos aspectes que engloben moltes de les nostres demandes de futur com la inversió tren-terra de la línia València-Saragossa, la ZAL, el Corredor Mediterrani, les connexions ferroviàries de València i Sagunt, o l'eix logístic de la V-30 fins a la ZAL i el propi recinte portuari. L'APV està compromesa amb aquests projectes i, per tant, havíem d'estar ací". El president de la APV també ha destacat "el bon clima d'enteniment iniciat amb el ministeri i amb els responsables d'Adif que vaig poder comprovar personalment en la visita que vaig realitzar al costat del president de la CEV".

    Durant el transcurs de la trobada, la consellera ha explicat que està prevista la creació d'una Comissió tècnica que treballarà en la fórmula jurídica per a iniciar tot el procés. L'acord implica que la Generalitat cedirà els 355.000 m2 de sòl que té en aquesta zona i l'Autoritat Portuària de València realitzarà l'aportació econòmica necessària per a aquesta infraestructura, al mateix temps que es valoraran també les inversions que va realitzar Adif en el seu moment. A més, durant la reunió també s'ha abordat el model plantejat per a traure a concurs públic l'explotació d'aquesta terminal intermodal mitjançant el qual la concessionària completaria la superestructura i explotaria el servei, seguint una fórmula de concessió ja utilitzada en el nostre país. De fet, la consellera ha indicat que "la col•laboració públic-privada cobra sentit en l'impuls de les plataformes logístiques".

    Referent a açò, Aurelio Martínez ha ressaltat que "encara no hi ha xifres sobre les inversions que serà necessari escometre ja que les que es manegen són del segle passat. En aquells dies es parlava de 25 o 30 milions d'euros, dels quals més de la meitat hauria de provenir de la iniciativa privada i la resta ho aportaria l'APV, però encara és prompte. Aquest serà un dels treballs que escometrà la comissió tècnica que avui s'ha acordat constituir".

    La consellera també ha volgut destacar el "nou temps" que ha iniciat la Generalitat amb un "canvi de model econòmic, del model territorial i en les relacions entre les administracions". "Hui hem marcat un abans i un després en l'espai d'enteniment amb les administracions per a desbloquejar aquesta infraestructura" ja que, segons ha apuntat, aquesta zona de la Font de Sant Luís té una situació "estratègica –al costat de la futura ZAL o a Mercavalència i les seues connexions amb les plataformes de Parc Sagunt, Riba-roja de Túria i Almussafes- i el seu desenvolupament és fonamental per a la nostra economia i per al futur del Corredor Mediterrani".

    Salvador ha explicat que la Generalitat ha decidit fer el pas i ser "col•laboradors actius en la creació d'aquest nou espai que va a beneficiar a un punt estratègic situat en la tercera àrea metropolitana d'Espanya". De fet, la intenció és "fer realitat i rellançar aquesta plataforma intermodal que és fonamental no solament per a l'economia valenciana sinó també per a l'espanyola".

    En la trobada s'ha acordat "començar de zero" per a "iniciar un nou full de ruta" perquè els "protocols signats són del segle passat" i, en aquest sentit, ha volgut destacar la "implicació de totes les institucions per a poder desbloquejar la situació que pateix des de fa temps aquesta zona", ja que, es pretén crear una terminal logística intermodal, que tindrà un àmbit d'influència del 75% de tota la Comunitat Valenciana. Per açò, els assistents han lamentat que no existisca en aquests moments una plataforma d'aquestes característiques que impulsaria la combinació de diferents maneres de transports com el terrestre, el marítim i el de ferrocarril. A més, està estretament vinculada a una infraestructura tan important com el Corredor Mediterrani.

    Per la seua banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha mostrat la seua satisfacció per l'acord aconseguit i han destacat el caràcter estratègic d'aquesta actuació tant per a la ciutat com per al Port i han valorat positivament la voluntat de col•laboració de totes les administracions per a començar i rellançar aquest projecte.

    Pujar