elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat Politècnica i l'UJI entre els guanyadors del concurs nacional d'envasos

La Universitat Politècnica i l'UJI entre els guanyadors del concurs nacional d'envasos
  • L'auge del comerç en línia ha obligat les empreses a optimitzar l'embalatge

MÉS FOTOS
La Universitat Politècnica i l'UJI entre els guanyadors del concurs nacional d'envasos - (foto 2)

Els efectes de la pandèmia, les noves maneres de consumir i la necessitat de continuar optimitzant l'embalatge per l'auge de l'ecommerce, s'han reflectit en els guanyadors de la XII edició dels Premis Nacionals de Disseny i Sostenibilitat d'Envàs i Embalatge, celebrada a València. Amb envasos que reinventen el consum d'aliments en grup perquè es realitze de manera segura o fins i tot embalatges per a éssers vius com són les plantes, amb un disseny disruptiu que permetrà créixer en el canal en línia d'aquests productes tan delicats.

Més de 200 assistents, entre estudiants i professionals d'empresa, han assistit a la cerimònia de lliurament aquests Premis organitzats pel Clúster d'Innovació en Envàs i Embalatge, en una edició en la qual també cal destacar la importància atorgada a la sostenibilitat i el benestar que aporten els envasos guanyadors.

En l'acte ha sigut present la Directora General d'Indústria, Energia i Mines, María Empar Martínez, així com la presidenta del Clúster, Amaya Fernández, i el vicepresident, Pedro Ballester. També ha participat, entre altres, el director del Clúster, Jesús Pérez.

María Empar Martínez ha destacat en la seua intervenció que “el sector és pura innovació i cada aportació que fa als seus clients és una oportunitat d'innovar en processos, en logística i com fer arribar el producte”. Així mateix, ha anunciat el suport de la Generalitat Valenciana per a la posada en marxa d'un nou “Hub d'innovació en Embalatge, una plataforma perquè siga més fàcil innovar i col·laborar entre les empreses”.

Per part seua, Amaya Fernández ha ressaltat en la seua participació el “caràcter internacional que han adquirit aquests premis”, i ha destacat la labor del “Clúster com a facilitador a les empreses per a accedir a talent jove i nou, fent de pont entre les universitats, els centres de disseny i les empreses, que poden després fins i tot incorporar-los a les seues plantilles”, ha afegit.

Els Premis també han comptat amb la col·laboració d'Innotech (Centre d'Innovació i Desenvolupament d'Emsur-Coexpan), Grup Hinojosa, Esic, Grup La Plana, Ecoembes i el centre tecnològic ITENE. També amb el suport de Flexográfico, Biconsulting, Tecnobox, MESbook, Úpalet i NonSlip, així com amb el finançament de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana.

Resposta a reptes reals

Danone, Carmencita, Verdecora, ITC Embalatge, Grup La Plana i Logifruit, han sigut en aquesta ocasió les empreses reptadores que han plantejat casos reals als estudiants.

Alumnes i alumnes de més de 28 Universitats i centres han respost amb les seues propostes disruptives, amb més de 1.000 inscrits i 300 projectes entregats. A més, per primera vegada, els Premis han comptat amb la participació d'un centre estranger convidat, la Universitat de Monterrey de Mèxic, que ha rebut un premi especial per la seua col·laboració.

Envàs higiènic per a “dipear” en grup

En el repte proposat per l'alacantina ITC Embalatge, el premi ha sigut per al projecte ‘Lov 2 Salsa’ de Carlos Valero de la Universitat Jaume I. Una solució el disseny de la qual compleix els requisits i objectius establits per la companyia de garantir la higiene i seguretat dels consumidors quan comparteixen aliments d'untar.

Un envàs inspirat en l'antic art de la papiroflexia amb plecs en els costats, que aconsegueix que s'òbriga en forma de flor. Per a l'envàs només s'ha usat un únic material de plàstic biodegradable que facilita el seu reciclatge. A més, incorpora quatre espatles d'un color cadascuna que ajuda a la seua identificació.

Ací, els premis Accèssit han sigut atorgats al projecte ‘Jester’ de Vanesa Carrasco, Miriam Egea i Pablo Pérez; i al projecte ‘Swap’ de Laura Checa, Marta Mechó i Guillermo Sánchez, tots dos grups de la Universitat Politècnica de València.

Nova tapa que garanteix el fàcil reciclatge de l'envàs

Mentrestant, la també alacantina Carmencita ha proposat als estudiants un repte exigent en el qual havien de crear una tapa per a la seua tradicional llanda de pebre roig, ja existent, que permetera la seua separació del metall amb la finalitat de facilitar el seu reciclatge. Per a aquest repte els guardonats han sigut Irene Hinojosa, María Miedes i Javier Redondo de la Universitat de Saragossa i la Universitat Politècnica de València.

El seu projecte es basa en una tapa lliscant que satisfà totes les necessitats de l'empresa. Garanteix una alta estanquitat entre els components de l'embalatge, és fàcilment separable per al seu reciclatge, el seu preu unitari es troba dins dels marges establits i suposa un tancament únic i identificable amb l'empresa gràcies a la seua innovació.

D'altra banda, Mario Moya, Araceli Rodríguez, Celia Sánchez i María Santiago de la Universitat Politècnica de Madrid; i Rubén Quevedo, Pablo Ortiz i Pablo Pérez de la Universitat de Valladolid, han obtingut un Accèssit en aquesta categoria.

Transport d'éssers vius en ecommerce

Per part seua, Verdecora ha reptat als participants a buscar una solució que facilitara l'enviament de les plantes després de l'auge del canal ecommerce. El guanyador ha sigut el projecte presentat per la Universitat de Saragossa d'Elisa Pilar Toyas, María Tello, Camí Pitalúa i Gerard Longán. Una solució en la qual preval la fàcil manipulació i protecció en el transport, que proporciona a la companyia una major eficiència en l'enviament d'éssers vius com són les plantes.

Un disseny que permet adaptar-se a tota mena de plantes, indiferentment de la seua forma i grandària, així com, facilitar l'entrada de la llum. Per a assegurar l'estabilitat i aportar resistència, disposa d'un embalatge intern adaptable als diferents tests i fàcil d'extraure que, a més, incorpora un apartat per a altres productes.

En aquesta categoria els premis Accèssit han sigut per a Marina Sáez, Laura Pérez i Mónica Sanz de la Universitat de Valladolid; i Clara Núñez, Alba Pastor i Jorge Molina de la Universitat de Saragossa.

Innovació en els lineals de supermercat

El repte llançat per Logifruit buscava la creació d'un envàs secundari i reutilitzable que permeta l'envasament, emmagatzemat, transport i exposició en el lineal de supermercat de productes secs. En aquesta categoria ha obtingut el primer lloc el projecte ‘Lligen’ de Diego Izquierdo, María Calvo, Pablo Torrijos i Eduardo Vea de la Universitat de Saragossa.

Un envàs dissenyat amb la finalitat de realçar el producte i cridar l'atenció del consumidor, així com, exhibir-lo i organitzar-lo en el lineal. Tot això sense oblidar el transport d'aquests i la seua aplicació en diferents productes secs, com a snacks i brioixeria.

En aquest repte han obtingut l'Accèssit el projecte ‘Kotak’ d'Ángel Lobo, Eduardo Alcoitia, Samuel Bustos i Miguel Manjón de la Universitat Politècnica de Madrid; i ‘RE-standard box’ de Darío Pablo Coloma, Ainara López, Marcos Chanca i María Sanz de la Universitat de Saragossa.

Embalatge que facilite la independència dels xiquets

La multinacional Danone ha plantejat un repte per a crear un nou envàs dirigit als més xicotets de la casa, davant la recent tendència on s'observa que els xiquets són cada vegada més conscients de la seua alimentació i més independents. El projecte guanyador ha sigut ‘Danonino Enrotllat’ d'Andrea Porras, Julia Valero i Martín Rivera de la Universitat de Valladolid.

Un envàs de iogurt que permet màximes facilitats als més xicotets de la casa quant a l'agarre, transport i consum. Gràcies a una peça de plàstic en el seu extrem inferior, els consumidors podran enrotllar l'envàs, fent que el consum del iogurt siga diferent i divertit, mentre aprofiten al màxim el seu contingut.

En aquesta categoria l'Accèssit ha sigut per a ‘Yogunino’ de Marta Wucherpfennig de la Universitat Politècnica de Madrid; i per a ‘DanAway’ d'Ángela Abejez, Blanca Ascaso, Rosa Aurensanz i Marta Huguet de la Universitat de Saragossa.

Alternativa al precinte plàstic per al tancament de caixes

I finalment, el Grup La Plana ha reptat en aquesta edició als estudiants per a crear una solució que evitara l'ús de precinte plàstic a l'hora d'assegurar el tancament. En aquest cas el projecte guanyador ha correspost a ‘Bloco’ de Sergio Almena, de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de Segòvia.

Bloco és un envàs format per una pestanya amb fenedura, permetent que en tancar la caixa aquesta pestanya es doblegue pels buits i permeta un tancament de gran seguretat. Una vegada es tanca l'envàs, el propi tir del cartó fa que la plec es desfaça, evitant que la solapa puga tornar a eixir per la ranura.

En aquesta categoria els Accèssit han sigut per a ‘CincBox’ de Marta Chiva i Victoria Lupiáñez de la Universitat Jaume I; i ‘EKO-BOX’ d'Irene Hinojosa, María Miedes i Javier Redondo Universitat de Saragossa i Universitat Politècnica de València.

Premie Pla Pedrera Clúster

També, per a buscar aqueix vincle entre món empresarial i econòmic, s'ha atorgat novament el Premi Pla Pedrera Clúster pel qual un dels alumnes participants ha sigut becat pel Clúster d'Envàs i Embalatge per a la realització del Màster in Management [MBM] impartit per ESIC Business & Màrqueting School. La guanyadora ha sigut María Miedes Serna, alumna de la Universitat de Saragossa.

La Beca per a l'alumna guanyadora és pel total de la matrícula del curs, valorat en 21.200€. A més, durant la duració del Màster, realitzarà pràctiques en el Clúster d'Envàs i Embalatge.

Finalment, la durant la gala, es va realitzar un reconeixement a la labor de l'anterior president del Clúster, José Orbe, que va rebre un homenatge per part del Clúster d'Innovació en Envàs i Embalatge.

Una porta per als premis Liderpack i WorldStar

Tant els guanyadors com els finalistes dels premis es classificaran per a la final de la categoria reservada a joves dels Premis Líderpack, que convoca Graphispack Associació i el saló Hispack de Fira de Barcelona.

Finalment, també és l'inici al reconeixement internacional ja que, entre els projectes, se seleccionaran els representants espanyols en els WorldStar Student Awards, els guardons d'embalatge més importants del món per a alumnes d'universitats i escoles de disseny.

Pujar