elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Unió revela la presència de cítrics importats amb pesticides prohibits a Europa

La Unió revela la presència de cítrics importats amb pesticides prohibits a Europa
  • Reclama una vegada més l'exigència d'una reciprocitat en les formes de producció de cítrics

  • Anima als consumidors a comprar ja mandarines d'origen valencià

Les noves analítiques de LA UNIÓ Llauradora en un laboratori homologat han detectat, per quart any consecutiu, la presència de matèries actives de pesticides en cítrics (taronges i llimes) procedents de Sud-àfrica i l'Argentina en la distribució comercial l'ús de les quals està prohibit a la Unió Europea. L'organització ha comprat en diversos establiments de la distribució comercial amb major implantació en la Comunitat Valenciana cítrics procedents de Sud-àfrica i l'Argentina en aquest inici de campanya i els ha portats a analitzar a un laboratori homologat de la Comunitat Valenciana.

Les proves analítiques tornen a ser contundents i es tornen a detectar matèries actives l’ús de les quals està prohibit a la Unió Europea. Entre altres substàncies es troba la carbendazima, que  està prohibida a la UE des de juny de 2016. També hi ha alguna detecció amb fins a sis matèries actives; unes altres amb substàncies l'ús de les quals és legal, però sempre que es comercialitze amb LMR zero que no és el cas. Així mateix s'han descobert matèries actives que el Ministeri d'Agricultura no autoritza, unes altres no permeses en cítrics, algunes només autoritzades per a cultiu en hivernacle i altres per a mandarines sensibles a la alternaria que no és el cas de la varietat on s'ha trobat. En definitiva, un autèntic embolic al qual ningú posa límit.

Totes les mostres analitzades per LA UNIÓ superen amb escreix el nombre de matèries actives que recomanen les cadenes de distribució als proveïdors citrícoles valencians. “Dona la sensació així que el que se'ns exigeix a nosaltres és més estricte que el que es demana als productes importats, d'ací ve que calga preguntar a la distribució comercial per la diferent vara de mesurar que empren segons siga la procedència”, afirma LA UNIÓ.

LA UNIÓ reitera una vegada més davant aquestes dades l'exigència d'una reciprocitat en les formes de producció de cítrics a la UE i en aquells països que entren la seua fruita als països comunitaris, que s'adquirisquen d'una vegada per sempre compromisos i que les cadenes de distribució garantisquen als consumidors aquests mateixos estàndards.

“Nosaltres cultivem amb les normes productives més estrictes a nivell mundial, mentre uns altres ni són tan sostenibles ni segurs”, diu Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, qui reitera que “no podem consentir que continuen entrant cítrics importats de països tercers amb matèries actives l'ús de les quals tenim prohibit a la Unió Europea. Per això sol·licitem al Ministeri d'Agricultura que intensifique la seua pressió a Brussel·les perquè s'adopten les clàusules espill i s'aconseguisca la reciprocitat en les produccions”.

L'organització insta també a empreses importadores i cadenes de distribució al fet que rebutgen aquells cítrics dels seus proveïdors que continguen matèries actives de pesticides que no es poden emprar en l'àmbit de la Unió Europea. Tant els importadors com la distribució donarien mostra de sensibilitat cap als llauradors valencians, però sobretot davant els consumidors.

LA UNIÓ demana també a les cadenes de distribució que aposten pel producte de proximitat una vegada ja iniciada la campanya d'ací en mandarines perquè es garanteix fruita de qualitat i amb major seguretat alimentària que la de fora. “Animem als consumidors que vagen a la distribució comercial al fet que exigisquen i compren cítrics d'origen valencià perquè ja comença a haver-hi presència de clementines i en poques setmanes estaran ja també les primeres taronges”, diu.

Pujar