elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

LA UNIÓ demana una modificació urgent de les ajudes a les comunitats de regants

    LA UNIÓ de Llauradors reclama a la Conselleria d'Agricultura que modifique les bases de les ajudes a les comunitats de regants i entitats de reg per a evitar perjudicar a aquells llauradors que no desitgen utilitzar la fertirrigació comunitària o tinguen altres cultius diferents al majoritari que solen ser els cítrics. LA UNIÓ està totalment a favor del reg localitzat i del seu suport, però desitja que es veja respectada també la llibertat de cada productor de conrear el que creu que és més rendible per a la seua explotació.

    Aquestes ajudes són molt importants i necessàries i serveixen per al foment de la utilització racional de l'aigua en aprofitaments hidràulics i regadius i la Resolució de convocatòria per a enguany va ser publicada el passat 28 de febrer en el DOGV. Solen emprar-se per les Comunitats de Regants per a la construcció de xarxes de reg localitzat amb fertirrigació comunitària que utilitza en la major part dels casos fertilitzants químics. De fet, entre els criteris de priorització per a la concessió de les ajudes es valora la incorporació de sistemes d'abonament comunitari per mitjà de fertirrigació. No obstant això, LA UNIÓ considera que la incorporació de fertirrigació química comporta la impossibilitat del reg tant per a les parcel·les que practiquen agricultura ecològica com per a altres cultius diferents del majoritari que sol ser cítrics, obligant sobretot als propietaris que no practiquen citricultura química a l'abandó de la seua explotació.

    LA UNIÓ pensa que és urgent una modificació de les bases que regulen aquestes ajudes per a evitar aquesta greu injustícia, ja que ara mateix tant els llauradors ecològics com uns altres que no desitgen conrear cítrics en zones amb monocultiu d'aquest producte, es troben indefensos i les seues explotacions es veuen abocades a la desaparició amb la total indiferència, de moment, de Conselleria d'Agricultura. En aquest sentit s'han mantingut ja diverses reunions amb responsables de la Conselleria, i fins i tot amb la pròpia consellera Elena Cebrián, per a traslladar-los el problema i sempre han dit que es treballa en la cerca d'una solució, però aquesta no arriba i cada vegada hi ha més llauradors que veuen perillar les seues explotacions.

    LA UNIÓ creu per tant que és urgent un canvi en l'esmentada Resolució a fi de fer compatible tot tipus de cultius i sistemes productius, ja que no es contempla una altra possibilitat que no siga la convivència. Constantí Ortells, responsable d'agricultura ecològica de LA UNIÓ, assenyala que “les ajudes de la Conselleria han d'anar condicionades a garantir la llibertat d'empresa i per tant ha d'assegurar-se que cada llaurador puga plantar o sembrar el que millor considere per a la seua activitat. Així, l'ordre de bases d'aquestes ajudes ha de permetre que els responsables de les comunitats de regants i entitats de reg implanten sistemes pels quals cada comuner puga decidir si opta per la fertirrigació química o no i trie quan és més convenient la fertilització de la seua parcel·la i amb quins productes. És a dir, l'ordre de bases hauria de subvencionar també aquests sistemes perquè amb els avanços tècnics existents en l'actualitat és perfectament possible”.

    LA UNIÓ és conscient que la decisió d'implantar aquest sistema és de les assemblees de les entitats de reg, però les ajudes de Conselleria haurien d'incorporar el condicionant de deixar llibertat a cada comuner per a decidir si el sistema és beneficiós per a la seua explotació o, si escau, que s'establisquen sistemes per a garantir la llibertat de sistemes productius. Tots els llauradors estan a favor de disminuir l'ús de l'aigua de reg i optimitzar aquest recurs escàs, però s'han de garantir tots els sistemes productius i tots els cultius, a més no tots necessiten la mateixa fertirrigació, ni en la mateixa quantitat ni en la mateixa època de l'any.

    Pujar