elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Unides Podem Esquerra Unida insisteix en la incorporació progressiva de la salut bucodental en el sistema públic

Unides Podem Esquerra Unida insisteix en la incorporació progressiva de la salut bucodental en el sistema públic

    El grup parlamentari Unides Podem Esquerra Unida ha presentat una proposició no de llei en Les Corts Valencianes en la qual s'insisteix a ampliar progressivament i amb caràcter universal els serveis d'atenció bucodental en el Sistema Valencià de Salut amb l'objectiu de reduir l'actual biaix socioeconòmic en el seu accés.

    La síndica de Unides Podem Esquerra Unida i portaveu de Sanitat, Pilar Lima, que signa la proposta, ha recordat que a iniciativa del seu grup es va incorporar en els pressupostos de la Generalitat el mandat de realitzar un estudi per a valorar la inclusió de la salut bucodental en la cartera de serveis de la Comunitat Valenciana, així com una avaluació dels recursos econòmics i humans necessaris per a això. La PNL inclou també la petició al Govern Central perquè introduïsca progressivament l'atenció a la salut bucodental en la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut.

    La síndica ha recordat que diverses de les prestacions de salut bucodental essencials per a poder garantir una boca sana en la majoria de la població no estan incloses en la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut, situació que implica un clar biaix de classe social, “ja que sovint els serveis privats són inaccessibles per a la població amb privacions socioeconòmiques importants”.

    Aquesta manca té com una de les seues principals conseqüències que el 21% de la població no visite a l'odontòleg per motius econòmics, tal com reflecteixen les dades de l'INE de 2015. Igualment, segons dades de l'Enquesta Europea de Salut a Espanya 2020 en la Comunitat Valenciana, el 30,22% percep que el seu estat de salut bucodental és entre regular i molt dolent, mentre que l'última Enquesta Nacional de Salut d'Espanya (2017) assenyala una marcada diferència per classe social entre els qui van consultar al dentista l'any analitzat, ja que el 62,4% eren classe alta enfront d'un 38,7% de classe treballadora.

    Pilar Lima ha assenyalat que “totes aquestes dades mostren que existeix una relació socioeconòmica que dona peu al fet que el fet d'anar al dentista es convertisca en un servei no apte per a les butxaques de totes les famílies i existisca un marcat biaix de classe social en l'accés a la salut”.

    La salut bucodental, ha insistit, “no és un capritx, sinó una necessitat, és un imperatiu per a la nova etapa de reconstrucció que es produïsquen grans avanços que garantisquen el dret efectiu a tindre una boca sana” i ha remarcat que “una salut bucodental digna i garantida no pot quedar únicament en mans de clíniques privades; és imprescindible estructurar serveis dins del Sistema Sanitari Públic Valencià que compte amb dotació financera suficient per a tindre un servei 100% públic”.

    Això, ha explicat, “implica un pla de salut amb dotació de personal ortodoncista dins del sistema públic, una proposta molt allunyada d'oferir un servei externalitzat, perquè és una obvietat que el gran pes dels serveis de dentista se situa en l'esfera privada i, per tant, formen part del model actual de salut bucodental”.

    No obstant això, ha advertit que “això no significa que no puguem buscar fórmules perquè el fet de tindre una boca sana no siga una qüestió de ser rica econòmicament o no, sinó que siga una garantia sanitària efectiva per a la ciutadania valenciana”.

    Pujar