elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Transició Ecològica promou el desenvolupament de R+D+I en universitats per a estudis d'adaptació al canvi climàtic

    La Conselleria destina més de 270.000 euros a projectes dels quals deriven beneficis mediambientals en energies renovables, emmagatzematge d'energies renovables, nous materials que reduïsquen l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle 
    La mesura s'enquadra en l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia 2030

    La Conselleria de Transició Ecològica, dirigida per Isaura Navarro, ha concedit a les universitats valencianes les ajudes al desenvolupament i aplicació de projectes de R+D+i en matèria mediambiental d'adaptació, mitigació del canvi climàtic i transició ecològica per un import global de 273.011,50 euros.

    Mitjançant aquesta mesura se subvencionen els projectes de R+D+I en l'àmbit mediambiental d'adaptació, mitigació del canvi climàtic i transició ecològica i energètica, dels quals es deriven beneficis mediambientals, dins de l'àrea d'investigació de les energies renovables, d'emmagatzematge d'energies renovables, de nous materials o noves aplicacions de materials d'ús en qualsevol àmbit productiu que impliquen reducció de gasos d'efecte d'hivernacle, així com de tècniques de captació de CO₂.

    En aquesta línia, la consellera Isaura Navarro ha posat en valor “la importància de comptar amb la investigació, innovació i tecnologia que ens poden aportar les universitats valencianes i els seus professionals per a continuar avançant en l'estudi del canvi climàtic i totes les accions que podem emprendre per a mitigar els seus efectes”. De la mateixa manera, Navarro ha afegit que “sumar coneixements d'alt valor per a desenvolupar estratègies en la lluita contra el col·lapse climàtic és imprescindible per a la transició justa, per a reflexionar sobre models més sostenibles i per a aprofundir sobre els reptes que ens presenta la salut del planeta”.

    Cal destacar que per la Universitat d'Alacant es duran a terme quatre projectes per 160.460,81 euros, un projecte per la Universitat Jaume I de Castelló (22.217,42 euros) i dos per la Universitat Politècnica de València amb un import de 90.333,30 euros.

    Més sobre els projectes

    Cal citar el projecte “Dispositius fotovoltaics semitransparentes per a aplicacions com a finestres solars” o TRANSOL, amb ajuda per import de 43.800 euros. Aquest projecte de la UA té com a objectiu fabricar cèl·lules solars de perovskita en substrats flexibles que puguen acoblar-se com un accessori en finestres tradicionals per a convertir-les en finestres solars, buscant solucions tecnològiques que contribuïsquen a la implantació de les energies renovables.

    Un altre projecte de la Universitat d'Alacant és el denominat “Revaloració de residus biomásicos via generació d'hidrogen verd i compostos químics d'alt valor afegit mitjançant foto-reformat” o REBIOHICOFOT, amb ajuda per import de 42.709,70 euros. Es tracta d'un projecte que desenvolupa fotocatalizadores basats en diòxid de titani per a la producció d'hidrogen i metà, així com compostos químics en medi aquós mitjançant foto-reformat de substrats derivats de la biomassa.

    Un tercer és la “Impressió de cèl·lules solars de perovskitas per a generació d'energia verda”, amb ajuda per import de 48.333,30 euros. És un projecte presentat per la Universitat Politècnica de València, sobre una tècnica de fabricació capaç de ser escalable a nivell industrial, mitjançant la impressió amb tintes de perovskitas amb les propietats adequades de viscositat i tensió superficial perquè puguen ser depositades per ‘Inkjet Printing’.
     
    Cal recordar que l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia 2030 contempla entre les mesures i actuacions de mitigació la investigació, desenvolupament i innovació tecnològica com a àmbits clau davant la lluita contra el canvi climàtic. 

    La concessió d'ajudes ha sigut publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i pot consultar-se en el següent enllaç

    Pujar