elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Transbetxí, trenta anys donant gas

Transbetxí, trenta anys donant gas
  • Des del pròxim 6 fins al 8 d'abril se celebra el Ral·li de Betxí, una curiosa i particular cita del motor que aquesta edició compleix trenta anys

MÉS FOTOS
Transbetxí, trenta anys donant gas  - (foto 2)
Transbetxí, trenta anys donant gas  - (foto 3)

És un ral·li únic a Espanya i en el qual l'esperit competitiu conviu amb l'esperit festiu. El Ral·li Transbetxí compleix trenta anys i ho fa convertit en una carrera reconeguda i que atrau cada any a milers de fidels seguidors que no volen perdre's aquesta competició de motocultors tan curiosa.

La XXX edició del Ral·li Transbetxí se celebra els dies 6,7 i 8 d'abril, coincidint amb el segon cap de setmana de Pasqua, com mana la tradició. La competició té lloc en el terme de Betxí i en el de localitats veïnes, com Onda o Artana. La peculiaritat d'aquest ral·li són els vehicles que s'utilitzen: motocultors, o com se'ls coneix popularment, motorets.

Uns vehicles poc ortodoxos

Un motocultor és una màquina de llaurar xicoteta, de no més de 10 cavalls de potència. Encara que no és una potència molt elevada, se'ls modifica el motor per a augmentar-la. Una de les peculiaritats d'aquests vehicles són la inestabilitat dels mateixos, per la qual cosa fan falta dos pilots per a fer contrapès en les corbes, alguna cosa així com un sidecar.

Com va sorgir?

Però, com van començar els agricultors a competir amb les seues màquines? Tot va començar fa trenta anys quan un grup de joves de Betxí van decidir reptar-se amb els seus motocultors: "Els veïns del poble anaven sempre a berenar la 'mona de Pasqua' al riu i ací els més joves es desplaçaven amb els seus vehicles agrícoles. Alguna cosa que va començar amb una casualitat i que s'ha convertit en tot un esdeveniment", comenta Xavi Cabedo, un dels organitzadors de la prova i exparticipant de la mateixa.

A poc a poc Transbetxí s'ha anat fent gran fins a aconseguir el reconeixement de la Federación de Motociclisme de la Comunitat Valenciana. Una prova que arriba a tothom gràcies a la promoció de marques tan potents com a Red Bull. Hi ha, de fet, participants que vénen des d'Alemanya per a competir: "Cal anar-se fins a aquest país per a trobar una carrera similar ja que a Espanya no existeixen. Així i tot, els alemanys ens expliquen que ací gaudeixen més ja que en el seu país s'utilitzen màquines de majors dimensions", comenta Cabedo.

La competició consta de vuit trams cronometrats, entre els quals el més atractiu és la pujada a la muntanya de Sant Antoni. Els equips recorren els trams de graveta i pols després de rebre la benedicció del rector local. Cadascun té la seua hora d'eixida i guanya el que millor temps faça en total.

I com s'està convertint en una tradició, des d'Alemanya vénen també participants, en aquesta trenta edició seran deu. En total, participaran 54 equips veïns de pobles veïns i d'uns altres no tant. Una cita molt reeixida que ha arribat a congregar a un centenar de participants en anteriors edicions.

"És un dia molt assenyalat en el calendari de Betxí. Més àdhuc és aquesta edició que complim trenta anys i per açò hem preparat un ral·li molt especial", valora l'alcalde de la localitat, Alfred Remolar: "Estem esperant la cita amb moltes ganes", conclou.

El ral·li se celebra des del 6 fins al 8 d'abril encara que, amb motiu del seu trenta aniversari, també hauran activitats complementàries com la inauguració d'una escultura commemorativa el dijous 5 d'abril en la rotonda d'entrada a la localitat.

"Hui en dia costa veure motocultors de llaurar, per açò crida molt l'atenció aquesta carrera", explica un dels organitzadors. Especialment cridaner per a joves però també amants del motor que veuen com aquestes curioses màquines es converteixen en vehicles de carrera.

'Competició, diversió, motor i, per sobre de tot, amistat i companyonia'. Sota aquest lema, el Transbetxí promet seguir sent una cita única i molt especial en el calendari.

Per a ampliar informació sobre la carrera pots visitar la pàgina web oficial de la prova ACÍ.

Pujar