elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dues exposicions de la Universitat d’Alacant aconsegueixen sengles premis nacionals Emporia d’arquitectura efímera

Dues exposicions de la Universitat d’Alacant aconsegueixen sengles premis nacionals Emporia d’arquitectura efímera
  • ‘Arquitectures Comercials Efímeres 2019’ aconsegueix l’Emporia de Plata al millor aparador comercial i ‘Arquitectures Efímeres 2020 sobre els ODS’ aconsegueix una menció Emporia Selecció a l’estand ecològic, les dues comissariades per Adriana Figueiras

  • La mostra ‘Menjars de la Terra. Llegat gastronòmic de González Pomata’, de la Càtedra Carmencita i Fundació Mediterráneo, guanya l’Emporia de Plata 2021 al millor muntatge d’una exposició efímera transportable i itinerant

MÉS FOTOS
Dues exposicions de la Universitat d’Alacant aconsegueixen sengles premis nacionals Emporia d’arquitectura efímera - (foto 2)
Dues exposicions de la Universitat d’Alacant aconsegueixen sengles premis nacionals Emporia d’arquitectura efímera - (foto 3)
Dues exposicions de la Universitat d’Alacant aconsegueixen sengles premis nacionals Emporia d’arquitectura efímera - (foto 4)

Les exposicions «Arquitectures Comercials Efímeres 2019» i «Arquitectures Efímeres 2020 sobre els ODS», les dues comissariades per l’arquitecta Adriana Figueiras per al projecte «Arquitectures Efímeres» de la Seu Universitària de la UA a Torrevella i l’Ajuntament de Torrevella, han aconseguit, respectivament, el premi Emporia de Plata al millor aparador comercial i una menció Emporia Selecció a l’estand ecològic.

De la mateixa manera, la mostra «Menjars de la Terra. Llegat gastronòmic de González Pomata», organitzada per la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, en col·laboració amb la Fundació Mediterráneo, ha aconseguit el Premi Emporia de Plata al millor muntatge d’una exposició efímera transportable i itinerant.

El projecte «Arquitectures Efímeres», que ha complit ja vuit edicions, és un esdeveniment transversal organitzat per la Seu Universitària de Torrevella i el consistori de la localitat que, de la mà de l’arquitecta i la professora de la UA Adriana Figueiras, al costat de alumnat i egressats de la Universitat d’Alacant, establia relació del món acadèmic de l’arquitectura amb el comerç urbà, les institucions i la indústria. L’any 2019 es va fer a Torrevella l’exposició guardonada amb el premi Emporia de Plata amb l’objectiu de revalorar el patrimoni comercial i provocar una reflexió sobre la ciutat i la seua vocació salinera.

Inicialment, els estudiants van identificar oportunitats i van fer projectes d’interès mediambiental al voltant de les llacunes i les seues instal·lacions productives. Posteriorment, van traslladar les seues reflexions a creacions que van instal·lar en els 15 comerços participants. La companyia salinera va aportar 5.000 quilos de sal per a les instal·lacions, la Regidoria de Comerç va atorgar tres premis i el conjunt comercial es va complementar amb la instal·lació Anfitriona en el Casino de Torrevella.

El premi Emporia de Plata 2021 al millor muntatge d’una exposició efímera transportable i itinerant ha recaigut en l’exposició «Menjars de la Terra. Llegat gastronòmic de González Pomata», una mostra que s’ha exhibit a la sala Emilio Varela de la Fundació Mediterráneo i pròximament visitarà el Centre Cultural d’Elx.

La mostra és fruit d’un conveni de col·laboració entre les dues institucions que, després d’inventariar i catalogar el llegat fotogràfic d’Antonio González Pomata, van produir una mostra que resumia els més de 13.000 documents gràfics que va reunir el reporter gastronòmic. El seu llegat va ser donat per la seua família a la Fundació Mediterráneo i està custodiat pel Centre La Llum de Documentació, Investigació i Innovació Educativa.

El material que compon aquesta exposició fa una aportació a la història cultural del poble alacantí, com també a aspectes de les seues representacions i codis culturals en l’alimentació, formes de comensalitat i història de les transformacions experimentades en la nostra sensibilitat gastronòmica. Va ser comissariada per Mari Carmen Velasco, historiadora i responsable d’exposicions de Fundació Mediterráneo, i Ángeles Ruiz, periodista i escriptora gastronòmica, i va comptar amb l’assessoria científica de Josep Bernabeu-Mestre, catedràtic de la Universitat d’Alacant i director de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic i la professora María Tormo-Santamaria.

Finalment, també dins del projecte «Arquitectures Efímeres», en l’edició del 2020, es va fer l’exposició «Arquitectures Efímeres 2020 sobre els ODS» amb l’objectiu de revalorar un entorn comercial deprimit i provocar una reflexió sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Les instal·lacions van tenir caràcter urbà i una vocació conscienciadora i van ser fetes per estudiants d’arquitectura i per joves diplomats de la UA. Cadascuna d’aquestes tractava algun dels ODS i va destacar la instal·lació Las Alianzas, a càrrec de Salva Serrano i Adriana Figueiras, i patrocinada per AGAMED. La mostra ha sigut reconeguda amb una menció Emporia Selecció en la categoria d’estand ecològic.

Premis Emporia

Els Premis Emporia, Premis Nacionals d’Arquitectura Efímera estan organitzats per Veredictas Internacional amb el suport principal del Col·legi de Dissenyadors d’Interiors i Decoradors de Catalunya i amb el suport del Consell General de Col·legis Oficials de Decoradors i Dissenyadors d’Interiors d’Espanya, la Universitat Politècnica de Madrid, l’ETSAB de Barcelona, l’Associació de Carpes i Instal·lacions Temporals, l’AFE, la FEFIC i l’Agencias de Eventos Españolas Asociadas i compten, a més, amb el suport dels principals mitjans de comunicació especialitzats com a Grup Evento Plus, Ondiseño, Tectonica, DiarioDesign i Experimenta.

Aquests guardons reconeixen aspectes constructius i de comunicació com la relació de l’espai amb l’ús, la relació entre la decoració i els valors de la marca, les millors solucions tècniques, la creativitat o el respecte pel medi ambient.

Pujar