elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

"Les aquarel·les de Torrevella": així titula la NASA la imatge presa des de l'Estació Espacial Internacional

"Les aquarel·les de Torrevella": així titula la NASA la imatge presa des de l'Estació Espacial Internacional
  • En aquesta fotografia els blaus de la mar Mediterrània contrasten amb els tons rosats i verds de les salines de la Mata i Torrevella

La NASA ha tornat a posar en valor Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevella amb una imatge presa per un astronauta a bord de l'Estació Espacial Internacional (EEI). Destaca que les aigües al voltant de la ciutat portuària de Torrevella, Espanya, apareixen com pocillos en una paleta d'aquarel·les; aquests són els colors distintius resultants dels diferents entorns aquàtics.

En aquesta fotografia els blaus de la mar Mediterrània contrasten amb els tons rosats i verds de les salines de la Mata i Torrevella. El reflex de la llum solar altera encara més l'aparença dels tres cossos d'aigua, pintant porcions blanques amb els reflexos del Sol.

La llacuna més gran de Torrevella és hipersalina i obté el seu to rosat de les algues que viuen en ambients salins, com la Dunaliella salina, un microorganisme que es troba en les conques d'aigua salada a tot el món. La llacuna veïna més xicoteta, La Mata, té menys sal a causa de l'escolament d'aigua dolça de les muntanyes pròximes.

Una fàbrica de sal es troba en el marge sud-est de la llacuna de Torrevella. Aquestes llacunes produeixen centenars de tones de sal cada any i han sustentat gran part de l'economia local durant segles.

Al llarg dels límits sud, o meridionals, de les llacunes, les reserves naturals proporcionen refugi als ocells migradors i natives, incloent flamencs, alcatraces i el teuladí morú. Les artemias, un tipus de gambeta, viuen en les llacunes i són una font d'aliment per als ocells. Aquestes reserves són llocs del conveni Ramsar, que són àrees d'aiguamolls protegides per a la conservació reconegudes internacionalment.

La fotografia d'astronautes ISS065-E-93005 va ser adquirida el 7 de juny de 2021, amb una càmera digital Nikon D5 utilitzant una distància focal de 1150 mil·límetres. Va ser proporcionada per la Instal·lació d'Observació de la Terra de la tripulació de l'EEI i la Unitat de Ciències de la Terra i Teledetecció del Centre Espacial Johnson (JSC, per les seues sigles en anglés).

Pujar