elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tecnologia al servici de la ment: Reptes i responsabilitats en l'era de la intel·ligència artificial en Psicologia

Tecnologia al servici de la ment: Reptes i responsabilitats en l'era de la intel·ligència artificial en Psicologia
  • El col·legi oficial de psicologia de la Comunitat Valenciana ha abordat els reptes i dilemes de la IA en la seua activitat profesional

El Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana (COPCV) ha celebrat este dissabte, en el Complex Esportiu-Cultural de la Petxina de València la seua jornada professional número 30 ‘Importància de la intel·ligència artificial en l'activitat del professional de la Psicologia: reptes i dilemes’. Es tracta d'una trobada professional que cada any organitza el COPCV per a debatre i reflexionar sobre temes rellevants tant per a la disciplina psicològica com per a la societat. En ella han participat destacats professionals que investiguen i treballen amb Intel·ligència Artificial (IA).


En la inauguració d'este acte, el degà del COPCV, Francisco Santolaya, ha afirmat que “la IA canviarà el funcionament essencial de l'ésser humà, havent d'aprendre a usar-la des d'una perspectiva ètica i deontològica en l'àmbit professional” però no suposa un perill per als professionals d'este sector ja que per al seu desenvolupament és imprescindible comptar amb psicòlegs i psicòlogues com a experts en la conducta humana. Un punt de vista que secunda Lliri blanc García Palacios, catedràtica de Psicopatologia i directora del grup d'investigació Labpsitec de la Universitat Jaume I (UJI). En la seua conferència, ha assegurat que “la Intel·ligència Artificial necessita a la Psicologia perquè els seus desenvolupaments siguen eficaços, eficients i no produïsquen efectes adversos”.

De la mateixa manera que Internet i les xarxes socials van canviar la manera de comunicar-se i el seu ús, en alguns casos, ha generat trastorns o desequilibris mentals i emocionals (addicció, accés a informació no adequada segons l'edat…) La IA planteja nous reptes i dilemes als quals cada sector professional i fins i tot a nivell personal, hem de fer front.

Per a García Palacios és molt difícil que la IA faça teràpia i es convertisca en competència per a psicòlegs i psicòlogues ja que el professional de la psicologia “fa tasques i pren decisions d'una forma que la IA encara no pot fer. Utilitzem les anomenades softskills”, habilitats i competències no tècniques que faciliten la interacció socialcomo són les observacions subjectives, juí clínic, sensacions, emocions, interpretacions, expectatives, motivacions, etc. Per això, “la IA serà una ferramenta molt útil per al psicòleg, però no un substitut de la professió”. De fet, tal com ha comentat el degà, la IA millorarà els elements de mesurament, predicció de conductes i la presa de decisions ja que oferix la possibilitat d'analitzar grans quantitats i varietat de dades (fisiològics, comportaments, estats d'ànim, personalitat, etc.) però “els elements humans de micropercepció com l'expressió facial, els fets subjectius i emocionals, no es podran implementar fins dins de molts anys”.

García Palacios ha puntualitzat i alertat sobre l'existència de les app’s per a tractar trastorns específics. Ha afirmat que “menys de l'1% d'estes, estan validades per assajos empírics. D'aquí ve que per a realitzar unes certes investigacions en l'UJI desenvolupem la nostra pròpia app anomenada El 'Monitor de Dolor'”.

Reflexionant sobre els errors o perills que poden desprendre's de l'ús de la IA, tant els psicòlegs com Francisco Arenas Dolz, professor titular de Filosofia Moral Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació Universitat de València, coincidixen que poden vindre donats per la falta d'ètica. “L'ús incorrecte d'esta ferramenta (IA) pot portar a envair la privacitat dels pacients i fins i tot a reforçar estereotips i prejuís”. D'ací, que Arenas Dolz parle de la necessitat d'un “humanisme tecnològic i una responsabilitat ètica que construïsca una IA ètica, inclusiva i sostenible”. Per a això, segons apunta el filòsof, cal assegurar-se que els desenvolupadors, reben formació ètica, així com incorporar mecanismes de supervisió i control.

Per a Santolaya, el secret del bon ús de la IA està en el fet que els poders públics oferisquen a la ciutadania formació i educació apropiada, amb criteris ètics i funcionals. I respecte a les implicacions pràctiques en l'àrea de la Psicologia, opina que els psicòlegs i psicòlogues estan “davant un nou escenari laboral però no veiem perillar el nostre treball". És més, serà un repte molt interessant poder implementar-la en la nostra labor professional quotidiana”.

MÉS FOTOS
Tecnologia al servici de la ment: Reptes i responsabilitats en l'era de la intel·ligència artificial en Psicologia - (foto 2)
Tecnologia al servici de la ment: Reptes i responsabilitats en l'era de la intel·ligència artificial en Psicologia - (foto 3)
Pujar