elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Solta de mosquits tigre mascle i estèril: la pionera tècnica per a combatre la plaga a l'estiu

Solta de mosquits tigre mascle i estèril: la pionera tècnica per a combatre la plaga a l'estiu
  • Paterna ha posat en marxa la nova campanya ‘Adeu al Mosquit Tigre’ de la conselleria d'Agricultura

En els últims anys ens hem familiaritzat amb una mena de mosquit molt molest. Es tracta d'una espècie invasora que suposa, a més, un risc per a la salut pública. Es tracta del mosquit tigre que és vector de fins a 22 malalties entre elles el dengue i Zika.

Amb tractaments terrestres i aeris, a l'estiu és habitual que les administracions dediquen part dels seus esforços a combatre aquesta plaga.

No obstant això, a Paterna s'han decantat per una tècnica pionera, un mètode que la conselleria d'Agricultura porta aplicant des de fa més de 15 anys amb una altra plaga: la mosca del Mediterrani i des de fa cinc amb el mosquit tigre.

Es tracta del Mètode TIE, aplicat al mosquit tigre, que consisteix en l'alliberament de milions de mosquits tigre mascle i estèril que, encara que s'aparien quan se solten, no es reprodueixen perquè s'han esterilitzat prèviament. D'eta manera aquests mosquits no fecunden els ous que posen les femelles i, a més, els mosquits tigre mascle no piquen, segons els científics.

Així ho ha explicat l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, en un vídeo que ha compartit en xarxes socials.

Tot forma part de la campanya Adeu al Mosquit Tigre que aquest mes de juliol ha començat a Paterna.

El Mètode TIE és respectuós amb el medi ambient i la salut de les persones en la lluita contra plagues. A més, no contamina, no afecta espècies beneficioses i no genera resistències als insecticides. És per tant un mètode de control biològic, no químic.

Des de 2017 s'han desenvolupat experiències pilot a Polinyà de Xúquer i Albalat de la Ribera, amb un 80% de reducció de la població de mosquit tigre, i a La Vilavella i Betxí, amb una reducció del mosquit tigre del 60%.

Pujar