elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els socis de Sánchez s'uneixen contra el castellà

Els socis de Sánchez s'uneixen contra el castellà
  • Compromís signa en el Congrés una proposició no de llei per a acabar amb la "imposició legal exclusiva del castellà" en l'administració

Els socis de Pedro Sánchez en el Govern han presentant una proposició no de llei de manera conjunta en el Congrés dels Diputats per a acabar amb el que ells qualifiquen de "imposició legal exclusiva del castellà" en l'administració i "emprendre una política decidida per a posar fi a les discriminacions lingüístiques".
El document registrat en la cambra baixa porta la signatura de Joan Baldoví, diputat de Compromís, al costat dels diputats de Bildu, la CUP, PNB, BNG, Junts x Cat, Més País, Unides Podemos, PdeCat i ERC.
En el document, aquests grups insten al Govern a "posar fi a la imposició legal exclusiva del castellà en la normativa estatal, que afecta de manera frontal a l'àmbit econòmic i singularment a l'etiquetatge" i "permetre l'ús administratiu de les diferents llengües entre territoris del mateix espai lingüístic, dins i fora de les fronteres administratives, sense barreres i signant acords per a la recepció recíproca de mitjans de comunicació dins dels espais lingüístics" per a buscar la reciprocitat entre À Punt i TV3. 
També exigeixen que el personal funcionari conega la llengua pròpia del territori i que l'administració de l'Estat com és el cas de la Corts Generals, el Tribunal Suprem i el Constitucional, l'Audiència Nacional, l'Agència Tributària, la Seguretat Social i fins i tot RTVE funcionen en diferents llengües, no sols en castellà.
I reclamen la capacitació –requisit lingüístic en en la case de la Comunitat– a totes aquelles persones que treballen en l'administració de l'Estat.
A més, demanen "garantir la igualtat lingüística". Per a aquests grups, "fins ara només s'ha beneficiat el castellà" en àmbits com la justícia per "el seu ús generalitzat en les pàgines oficials" i exigeixen per a les llengües de cada comunitat autònoma el "reconeixement a nivell internacional en paritat amb el castellà". 

Els diputats defensen que l'Estat "parteix d'una tradició monolingüe en l'administració central i ha de ser conscient de la discriminació als quals han sigut sotmesos els parlants d'aquestes llengües" i sol·liciten que s'inicien "totes les accions perquè les llengües pròpies diferents al castellà gaudisquen del mateix reconeixement i els seus habitants dels mateixos drets i deures que es reconeixen al castellà".


Pujar