elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sanitat reitera la seua intenció de "augmentar al màxim" les proves de coronavirus a persones simptomàtiques

Sanitat reitera la seua intenció de "augmentar al màxim" les proves de coronavirus a persones simptomàtiques

    El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat hui en la seua compareixença en la Comissió de Sanitat i Consum que “el millor en aquests moments és fer el màxim nombre de proves diagnòstiques possibles a les persones que tinguen símptomes”. Per això, ha manifestat l'objectiu d'augmentar al màxim la realització de PCR i test ràpids.

    Respecte a aquests últims “aquesta setmana –ha explicat- hem rebut un milió d'ells que tenen una sensibilitat del 80% a partir de que la persona porte 7 o més dies infectada, segons les anàlisis realitzades per l'Institut de Salut Carles III; en pacients que acaben d'iniciar símptomes la sensibilitat és del 64%”.

    Aquests test ràpids permeten fer proves en àmbits d'alta prevalença com a hospitals o residències, on hi ha gran probabilitat de contagi, i detectar quines persones estan contagiades si donen positiu. En cas de donar negatiu, hauran de realitzar una PCR. “Els test ràpids detecten una part important de positius però aquells que donen negatiu requereixen d'una PCR per a descartar un fals negatiu”, ha aclarit el ministre.

    Salvador Illa ha recordat sobre aquest mateix tema que “l'Institut de Salut Carles III ha treballat des del principi juntament amb totes les empreses espanyoles de PCR per a validar de manera conjunta les tècniques, la qual cosa ha fet possible que des dels centres sanitaris estiguem podent realitzar entre 15.000 i 20.000 proves diàries a Espanya en aquest moment”.

    I ha afegit: “Aquesta xifra ens situa entre els països que més proves realitzen i continuem treballant per a ampliar la capacitat de producció nacional perquè el nostre país puga fins i tot autoproveir-se si fóra necessari”.

    De fet, l'Institut de Salut Carles III va homologar el mes de gener passat a quatre empreses perquè pogueren fer PCR amb les quals s'està treballant per a activar la seua producció.

    Respiradors

    Salvador Illa ha informat que en les pròximes hores es rebran 50 respiradors del govern alemany i que hui mateix hi haurà més de 40 respiradors de l'empresa *Draeger. A això s'uneix que demà, divendres, l'empresa Hersill, de Móstoles, comença a produir respiradors de manera industrial fins a un total de 5.000 unitats durant les pròximes setmanes.

    I en aquesta mateixa línia, ha subratllat que “en les pròximes hores tot indica que SEAT amb l'ajuda científica de l'Hospital Clínic i Ca Ruti podrà iniciar la seua fabricació en sèrie d'uns 300 respiradors diaris de producció i disseny propis”.

    Reforç de professionals

    El ministre també ha ressaltat les mesures dutes a terme en matèria de recursos humans per a reforçar les plantilles de professionals. S'ha referit en concret a l'Ordre aprovada el passat 27 de març l'objectiu del qual és incrementar la possibilitat de realitzar contractacions de personal sanitari, amb diferents mesures.

    Aquestes consisteixen en: la pròrroga de la contractació dels residents en l'últim any de formació, que tindran dret a un complement retributiu d'acord amb les funcions exercides; la suspensió de les rotacions dels residents perquè puguen prestar serveis en aquelles unitats en les quals es requerisca reforç i les mesures de contractació excepcional de personal facultatiu i no facultatiu. Aquesta ordre amplia l'aprovada el passat 15 de març, que ja va permetre habilitar la contractació de 35.000 professionals i 17.000 estudiants d'últim curs per a tasques de suport.

    Amb aquesta nova mesura, s'ofereix a les diferents CCAA la possibilitat de contractació d'un total de 17.560 tècnics superiors en Cures Auxiliars d'Infermeria, estudiants de segon curs de Cicles Formatius de Grau Mitjà d'FP sanitària que han finalitzat els seus estudis i estan pendents de l'expedició del títol. I també més de 9.500 professionals de les diferents titulacions de formació sanitària especialitzada, que van realitzar enguany les proves selectives per a obtindre una plaça com a resident, sempre que hagen superat la puntuació mínima en l'exercici.

    Salvador Illa ha indicat que “aquests últims professionals, que podrien ocupar la seua plaça en els pròxims mesos, una vegada concloga el procés administratiu d'adjudicació, amb caràcter temporal, poden ser contractats des de hui per un període temporal de tres mesos prorrogables per períodes d'altres tres; la seua relació laboral temporal s'extingirà una vegada els siga adjudicada la seua plaça”.

    D'altra banda, també s'han adoptat mesures dirigides a reforçar les plantilles dels centres de majors amb criteris excepcionals per a la contractació o reincorporació de personal. “Ja hem aprovat en total dos ordres i un protocol, la qual cosa posa de manifest la nostra preocupació pel funcionament dels serveis socials i, en particular els que concerneixen a un col·lectiu vulnerable com és el de majors”, ha recalcat el ministre.

    Augment de la capacitat de producció

    Respecte al material distribuït en total han sigut 16.554.815 màscares,16.373.100 guants de nitril, 92.624 bates d'un sol ús i impermeables, 83.938 bussos, 135.191 ulleres de protecció, 142.200 solucions hidroalcohólicas i 408.371 materials com calces, davantals, cubremangas, capells, etc. En els pròxims dies està previst que arriben altres importants partides que també es distribuiran.

    A més de les compres el Ministeri de Sanitat i el Ministeri d'Indústria ha treballant a augmentar la capacitat de producció nacional per a poder disposar d'una reserva estratègica de productes clau, en tres línies fonamentals: fer costat als fabricants espanyols dels productes clau per a augmentar la seua capacitat de producció; reorientar l'activitat de sectors afins i augmentar el parc tecnològic desenvolupant noves capacitats.

    Així, en matèria d'equips de protecció s'ha impulsat l'augment de producció de diversos fabricants nacionals que ja venien produint i la reorientació d'altres fabricants de sectors afins. Respecte als equips de respiració assistida s'està treballant juntament amb els dos fabricants a nivell nacional perquè multipliquen la seua capacitat de producció per cinc en un termini molt breu. A més, hi ha equips d'enginyeria molt potents que estan treballant en el desenvolupament innovador de productes a Catalunya, i a Andalusia.

    Investigacions en marxa

    El Ministeri de Sanitat està desenvolupant així mateix diferents línies per a afavorir i donar suport a treballs de recerca sobre el coronavirus, que permeten aplicar els seus resultats als pacients al més prompte possible. Així, a través de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, es treballa a nivell nacional i internacional en la investigació de medicaments, tant nous com ja aprovats per a altres usos, que poden ser eficaços en diferents fases de la infecció.

    Hui dia s'han aprovat 13 assajos clínics i s'estan valorant 98 sol·licituds. “Un dels quals s'ha aprovat aquesta setmana, promogut pel Ministeri de Sanitat, en concret des del Pla Nacional sobre la Sida, avaluarà l'eficàcia per a previndre el contagi del coronavirus amb medicaments antiretrovirals que s'empren per al tractament del VIH”. A més, Espanya participa, amb 40 hospitals i 9 CCAA, des d'ahir dia 1, en l'estudi internacional Solidaritat promogut per l'OMS.

    Salvador Illa ha afegit que també “de manera conjunta amb el Ministeri de Ciència i a través de l'Institut de Salut Carles III, estem treballant a fomentar, coordinar i finançar de manera urgent la investigació de noves formes de tractament”. En concret durant l'última setmana s'han finançat dos nous projectes que busquen trobar un tractament en fases precoces per a evitar que els pacients empitjoren i requerisquen ventilació mecànica. “A més, és molt esperançador l'estudi per a mesurar l'eficàcia i la seguretat de tractar als pacients amb plasma obtingut de pacients que han superat la malaltia”, ha puntualitzat el ministre.

    Pujar