elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sanitat amplia els criteris per garantir el diagnòstic genètic preimplantacional a persones amb predisposició al càncer d'ovari o mama

Sanitat amplia els criteris per garantir el diagnòstic genètic preimplantacional a persones amb predisposició al càncer d'ovari o mama
  • Es tracta de tècniques específiques consistents en consell genètic, estimulació ovàrica per extracció dels seus oòcits i fecundació in vitro

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha ampliat els criteris establerts per garantir que totes aquelles persones que són portadores de mutacions als gens BRCA 1 i 2, per la qual cosa hi ha predisposició a desenvolupar un càncer d'ovari i/o mama, i que vulguin tenir descendència, puguin accedir a la realització de tècniques de reproducció humana assistida (RHA).

Es tracta de tècniques específiques consistents en consell genètic, estimulació ovàrica per extracció dels seus oòcits, fecundació in vitro (FIV). A més, es realitza el diagnòstic genètic als embrions resultat de la FIV, previ a la implantació dels mateixos a l'úter de la dona, de manera que aquells embrions portadors de la mutació als gens BRCA 1 i 2 són descartats.

La mutació genètica BRCA 1 i 2 és una mutació de predisposició, és a dir, que hi ha una predisposició a desenvolupar càncer d'ovari i/o mama un 18% i 49%, respectivament. Aquesta mutació no s'hereta sempre i, en cas de fer-ho, només desenvoluparia càncer un 30-40% dels portadors de la mutació.

Segons ha explicat la consellera de Sanitat, Ana Barceló “fins ara el diagnòstic genètic preimplantacional s'ha realitzat a totes les persones amb mutacions genètiques susceptibles de transmetre la malaltia als fills en percentatges elevats, com és el cas la fibrosi quística”.

Així, quant a la mutació BRCA 1 i 2, únicament es realitzava a determinades persones amb greu risc de transmissió i manifestació de la malaltia en la descendència, però amb l'objectiu de garantir l'accés totes les persones portadores de la mutació s'han ampliat els criteris d‟inclusió” ha indicat la consellera.

Diagnòstic Genètic Preimplantacional (DGP)

El DGP té per objectiu evitar la transmissió a la descendència d'alteracions genètiques. Si bé és cert que no totes les persones portadores desenvolupen la malaltia al llarg de la seva vida, en alguns casos pot passar.

La Llei 14/2006, de 26 de maig, sobre tècniques de reproducció humana assistida, a l'article 12, estableix quins centres degudament autoritzats poden practicar tècniques de diagnòstic preimplantacional. Actualment, al sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana, hi ha 4 centres autoritzats per realitzar aquesta tècnica, l'Hospital General Universitari de València, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l'Hospital General Universitari d'Alacant i l'Hospital Universitari Clínic Malvarrosa.

Per altra banda, Sanitat compta amb protocols de derivació de pacients a aquestes unitats des dels diferents departaments de salut de la seva adscripció.

Per accedir a les tècniques de diagnòstic genètic preimplantacional en el marc de la cartera comuna de serveis del Sistema Nacional de Salut cal complir els criteris d'accés als tractaments de RHA ia les tècniques de DGP. Això no obstant, cal, a més, una autorització expressa de l'autoritat sanitària corresponent, amb un informe previ favorable de la Comissió Nacional de Reproducció Humana Assistida.

Per Resolució d'11 d'abril del 2019, de la Secretaria Autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, es designen els membres del Grup Tècnic d'Experts en Reproducció Humana Assistida del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana. Entre les seves competències hi ha el desenvolupament de la normativa reguladora en matèria de reproducció humana assistida, elaborant els criteris de consens per a l'accés a tècniques de reproducció humana assistida i al DGP.

Pujar