elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Salut Pública exposa els set programes de la Comunitat catalogats com a bones pràctiques del sistema nacional de salut

    El director general d'assistència sanitària de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Rafael Sotoca, ha inaugurat la jornada de bones pràctiques del sistema valencià de salut, organitzada per Salut Pública en la sala d'actes de La Fe.

    Ana María García, directora general de Salut Pública, ha sigut l'encarregada de clausurar la trobada, que ha tingut com a objectiu exposar i donar a conéixer estos programes a la resta de professionals.

    'Este reconeixement de bones pràctiques a set programes de la nostra Comunitat és una constatació de la implicació dels nostres professionals en la qualitat assistencial. Suposa a més un orgull per a la sanitat valenciana ja que les seues pràctiques són un exemple que s'ha de seguir per la resta de sistemes de salut', ha explicat Rafael Sotoca.

    Les distincions de bones pràctiques s'entreguen a projectes que suposen un avanç en el camí a l'excel·lència, que incorporen aspectes innovadors que reforcen la qualitat de l'atenció professional i que poden ser implementats en altres centres.

    Es reconeix com a bona pràctica aquella experiència que respon a les línies estratègiques del SNS, que està basada en el millor coneixement científic possible, ha demostrat ser efectiva i pot ser transferible.

    Els set programes de bones pràctiques en la Comunitat

    Les xarrades-col·loqui per a gestants i acompanyants de l'Hospital Clínic de València, distingides el passat mes de juny, es van iniciar en 2012 per a promoure que la dona adquirisca protagonisme i participe en la presa de decisions sobre procediments que s'ha de seguir en relació amb la seua salut. Cada quatre mesos es realitzen trobades entre dones embarasses i els seus acompanyants i comares, ginecòlegs i pediatres. En elles es proporciona informació sobre les diferents opcions que tenen a l'hora de donar a llum.

    Per la seua banda, la Unitat de Lactància Materna del Departament de Salut Doctor Peset constituïx un recurs únic d'assistència especialitzada a les lactàncies amb dificultats, oferix assessoria i formació als professionals interessats, a més de fomentar la participació ciutadana i l'apoderament de les dones, contribuint a la disminució de les desigualtats en salut per mitjà d'activitats grupals.

    El programa 'Esport i Embaràs', del Departament de Salut de Torrevieja i Vinalopó, es basa en un programa d'exercicis específic per a les embarassades que millore la mobilitat pelviana i facilite el part, ja que els últims estudis indiquen que l'exercici aeròbic durant l'embaràs millora la capacitat d'esforç de la dona, el creixement fetal i reduïx la morbiditat materna durant el part.

    L'Hospital Mare de Déu dels Lliris d'Alcoi, per la seua banda, va rebre el reconeixement per la implantació d'una Consulta Externa de Maternitat en l'hospital comarcal per a millorar la connexió mèdica i també administrativa entre l'atenció pediàtrica primària i l'especialitzada.

    Un altre dels programes reconeguts que s'han exposat en la jornada ha sigut el Programa MIH Salut del Centre de Salut Pública de València, un programa de Promoció de la salut en l'embaràs basat en el foment de la participació de les dones i les seues parelles, i en la investigació, innovació i difusió de bones pràctiques, així com el Mes del Cribratge de la Violència de Gènere, una iniciativa de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública basada en l'atenció sanitària a les dones que patixen violència de gènere, les seues filles i fills, així com a dones en contextos d'especial vulnerabilitat davant de la violència de gènere.

    Finalment, s'ha abordat el programa de Musicoterapia de l'Hospital Doctor Moliner com a instrument d'intervenció terapèutica al final de la vida. Es tracta d'un projecte de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital de Serra en què s'integra en els equips de cures pal·liatives la música com a ferramenta complementària per a acompanyar en el procés de final de la vida.

    Pujar