elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El XIVé aniversari del Pacte contra la Violència de Gènere recorda la importància de continuar treballant per erradicar este problema social

El XIVé aniversari del Pacte contra la Violència de Gènere recorda la importància de continuar treballant per erradicar este problema social

    La delegació d'Igualtat, dins del programa d'actes entorn del 25 N, Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, va celebrar ahir el XIVé aniversari del Pacte Ciutadà contra la Violència de Gènere en el Casal Jove del Port de Sagunt. En l'acte, la companyia de teatre Camí de Nora, sota la direcció de Sergi Juesas, va exposar un projecte teatral desenvolupat amb l'àrea d'Igualtat.

    L'acte també va comptar amb la projecció d'un vídeo recopilatori del projecte plàstic que ha sigut exposat per tot el municipi. Este projecte ha comptat amb la participació dels sis instituts d'educació secundària de Sagunt, diferents associacions de dones, les comissions falleres Eduardo Merello, Teodoro Llorente i Plaza Rodrigo, l'EPA, l'Escola Oficial d'Idiomes, el club d'Handbol Fertiberia, l'Atlético Saguntino, el club de Voley Stella Maris, el club de danses Els Fallers i Amuhcanma.

    En 2017 són set les entitats que s'han sumat al Pacte: H&M Digital, Artalquadrat, el Centre Comercial l'Epicentre, el club de Voley Stella Maris, Sagunt Reviu, l'Associació de Voluntariat Social del Camp de Morvedre (Avocam) i la cooperativa Socoltie.

    La delegada de l'àrea d'Igualtat, María Giménez, va manifestar que és necessari un canvi social, cultural, econòmic i emocional "ja que la violència no pot ser una eina per solucionar els nostres problemes". A més, va insistir que les lleis contra la violència de gènere han sigut fonamentals en el nostre país, però és fonamental que vagen acompanyades d'un canvi en les nostres estructures socials "i per a açò, hem de canviar la nostra cultura i promoure altres models alternatius de relacions que no estiguen basats en lluites de poder per dominar-nos o sotmetre'ns".

    Giménez va recordar que setmana rere setmana es convoquen minuts de silenci i condemna pels assassinats masclistes i agressions sexuals, i que les dades que s'extrauen d'algunes enquestes reflectixen que el 27% de la joventut d'entre 15 i 29 anys considera la violència de gènere com una actitud normal entre parelles i el 30% creu que estes actituds violentes han augmentat per culpa de la població immigrant.

    Des de l'àrea d'Igualtat "continuem treballant des de la prevenció entre la gent més jove a través de tallers impartits en els centres educatius del municipi, per fer que les dones, els seus familiars, el seu entorn social i la ciutadania en general tinguen un espai on informar-se, assessorar-se i on puguen trobar comprensió, orientació i suport", va recordar la regidora, qui també va fer un al·legat als programes que des de la regidoria es duen a terme com els actes del 8 de Març i del 25 de Novembre, la falla igualitària o la campanya de joguets no sexistes, entre d'altres.

    També va recordar que, des del gabinet de coordinació contra la Violència de Gènere "treballem per millorar els procediments i les actuacions enfront d'este gran problema social i des del Consell de la Dóna, tan necessari i imprescindible, en la lluita per la igualtat de gènere". La regidora va recordar la importància de participar en la manifestació que tindrà lloc dissabte que ve 25 de Novembre a les 18 hores i que partirà des de la Tinència d'Alcaldia i va comentar que minuts abans es farà un acte de conscienciació per al qual va convocar a les dones que vulguen participar que ho facen vestides de negre i porten una vela blanca.

    Per la seua banda, l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va agrair la participació, el suport i el compromís de les entitats adherides al Pacte, ja que resulta "fonamental per poder continuar estenent els objectius per a dir prou a esta xacra social i erradicar-la de la nostra societat". Després de 14 anys de la primera signatura del Pacte, "podem dir amb total seguretat que el procés de conscienciació ha sigut un èxit i bona prova d'açò és la quantitat d'organismes adherits al Pacte, que sumen ja 284 en 2017", va afirmar Fernández qui va manifestar que malgrat açò la problemàtica continua en el carrer. "Les dones seguixen sent assassinades cada setmana i les edats de referència són cada vegada més primerenques" va assegurar l'alcalde, "i les xifres no minven i el resultat és absolutament irreparable, tant per a la víctima com per a les seues famílies i entorn".

    Fernández va afirmar que 2017 és l'any amb major quantitat de menors víctimes d'esta violència, "persones que viuen amb una experiència tràgica que portaran adherides per sempre en la seua memòria i per açò hem de parar esta violència, hem de dir prou i trencar amb esta dinàmica". Per açò, des de l'Ajuntament "volem treballar per una ciutat sense violència on predominen les formes de convivència plural i solidària, considerar prioritària la necessitat d'impulsar polítiques integrals que contemplen la prevenció, la detecció i l'erradicació final de les situacions de violència contra les dones" i, a més, va recordar que el Pacte va nàixer amb la voluntat d'estar obert permanentment a noves incorporacions d'entitats que desitgen participar en este objectiu comú i es renova anualment amb l'assumpció de nous compromisos.

    Recordant el Pacte

    El Pacte contra la Violència de Gènere va nàixer en 2003 després d'aprovar-se per unanimitat, té com a objectiu principal aconseguir un rebuig social de la violència de gènere, així com promoure models alternatius de convivència per arribar a una tolerància zero de la violència cap a les dones. Naix a manera de punt de partida i té la voluntat d'estar obert permanentment a noves incorporacions d'entitats que desitgen participar en este objectiu comú.

    L'Ajuntament de Sagunt considera prioritari impulsar polítiques integrals que contemplen la prevenció, detecció i erradicació final de les situacions de violència contra les dones de la ciutat.

    Tant per part de l'Ajuntament com de les associacions, entitats i/o organismes col·laboradors, es contribuirà a l'eliminació o no creació de barreres amb la finalitat d'aconseguir la igualtat d'oportunitats.

    Els compromisos generals d'este acord són: fer visible la realitat de la violència cap a les dones, considerar la violència domèstica com un fet social i no una qüestió privada, exigir responsabilitats, considerar a les víctimes amb alguna discapacitat com més vulnerables, així com promoure i recolzar les iniciatives de prevenció de violència de gènere que es produïsquen en la ciutat.

    Per part de les associacions, entitats i/o organismes adherits al pacte, i que fins ara són 284, el compromís també inclou la difusió d'informació sobre activitats de sensibilització, i donar a conéixer els diferents servicis per a les víctimes.

    Si hi ha alguna associació, entitat esportiva, cultural, comerç, etc. no adherida al Pacte i que desitge fer-ho, pot sol·licitar-ho enviant un correu a dona@aytosagunto.es.

    Pujar