elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Xavier Aliaga presenta Les quatre vides de l’oncle Antoine

Xavier Aliaga presenta Les quatre vides de l’oncle Antoine
    MÉS FOTOS
    Xavier Aliaga presenta Les quatre vides de l’oncle Antoine - (foto 2)

    El Centre Cultural Mario Monreal va acollir ahir a la vesprada la presentació del llibre Les quatre vides de l'oncle Antoine, de Xavier Aliaga. Es tracta d'un acte organitzat per la delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt al qual van assistir l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, l'escriptor Antoni Gómez, el regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, a més de l'autor.

    Les quatre vides de l'oncle Antoine arrepleguen la vida de l'oncle Antoine, un personatge fascinant que es presenta en una obra d'autoficció. Antoine era un germà del seu pare que després de la guerra va militar amb el Partit Comunista. Arran d'açò, va haver de fugir a França, sota l'amenaça de ser denunciat per un cunyat, estant casat i amb dues filles. En el país veí es va allistar en la Legió Estrangera, va participar en accions a Algèria i pot ser que a la Indoxina. També va tindre una nova parella i quatre fills i va morir als 38 anys.

    És important destacar que el periodista i escriptor Xavier Aliaga va aconseguir amb esta novel·la el XXVII Premi 'Ciutat de Tarragona de novell·la Pin i Soler'.

    L'alcalde va assegurar sentir-se molt afortunat de poder presentar la novel·la i, en primer lloc, la va recomanar a tots els assistents: "si no l'heu llegit heu de fer-ho, ja que és un llibre on es troba la veritat, i, com el mateix autor diu al principi, als que ens agrada la literatura i les històries sempre trobem un material on escriure que forma part de la mateixa realitat. En cadascuna de les nostres famílies segur que trobem personatges, arguments, històries que explicar, i açò és el que jo crec que fa Xavier, és a dir, va acumulant en la seua memòria històrica tot una sèrie de dades argumentades que, d'alguna manera, dóna forma literària en algun moment determinat. I, en este cas, ho ha fet d'una forma molt honesta perquè explica la realitat".

    A més, Fernández va confessar haver-se sentit molt identificat amb la biografia i amb moltes de les coses que explica Aliaga en la seua novel·la, com "els fills dels pares i avis que van viure ací l'etapa tan terrible de la guerra i de la dictadura". A més, va continuar dient que "tenim el cap ple d'històries, de dades, de vergonyes, de crims moltes vegades silenciats, com per exemple quan canviem el nom d'un carrer o eliminem símbols de la dictadura i hem d'explicar que, probablement, després de tants anys de democràcia, ja haurien de formar part del passat".

    Segons l'alcalde, Xavier Aliaga parla de l'oblit, d'un període tan negre de la història que molts porten dins, i que, "afortunadament, alguns tenen el valor i l'oportunitat d'explicar-ho perquè nosaltres puguem gaudir d'una part tan sensible de la nostra història i per a entendre que la literatura també servix per a ser una lliçó de dignitat".

    Pujar