elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt renova les marquesines de l'autobús interurbà

Sagunt renova les marquesines de l'autobús interurbà
  • El projecte està finançat amb fons del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència de la Unió Europea

MÉS FOTOS
Sagunt renova les marquesines de l'autobús interurbà - (foto 2)
Sagunt renova les marquesines de l'autobús interurbà - (foto 3)

L'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) està canviant el mobiliari de marquesines i pals durant el mes de març en el municipi de Sagunt. Este projecte està finançat amb fons del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència de la Unió Europea.

A més, s'ha aprofitat l'ocasió per a desplaçar les parades d'autobús existents en l'avinguda Mediterrani, en Turisme i la llotja, al número 93 i enfront d'ell, per a poder dotar-les de marquesina i millorar les condicions d'espera de les persones que utilitzen el transport públic. Durant un temps totes dos parades funcionaran de manera simultània. També s'ha desplaçat la parada de l'avinguda arquitecte Alfredo Simón, del número 46 al 52, aproximant-la a l'IES nº5, en este cas s'instal·larà pal dinàmic.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, assegura que «al llarg d'este mes s'executarà la primera fase del projecte de canvi de mobiliari de les parades de bus». A més, Moreno explica que es tracta d'«una vintena de marquesines, cinc pals informatius i, com a novetat, una quinzena de pals dinàmics, amb sistema d'avisos sonors i pantalles de tinta electrònica, entre altres funcionalitats. Amb això, pretenem donar lloc a unes parades més confortables i, sobretot, amb una informació més accessible».

A més, el primer edil afirma que per a viure en una ciutat habitable en la qual el primer siga el benestar de les persones, «és fonamental reduir les emissions i, en eixe sentit, és necessari apostar pel transport públic». Així mateix, afig: «Des de l'Ajuntament, i concretament el departament de Mobilitat, s'ha treballat molt en la millora de l'autobús urbà. Ara necessitem que la Generalitat també complisca i tindre un servici d'autobús fins a València de qualitat, amb freqüències suficients. No podem esperar més».

D'altra banda, el regidor de Mobilitat Urbana, Javier Raro, explica que, mitjançant este canvi de mobiliari, s'aconseguix millorar «la sostenibilitat i l'accessibilitat». Això es deu al fet que «tant en la fabricació dels pals com de les marquesines, s'han utilitzat materials reciclables. A més, la il·luminació i les pantalles compten amb tecnologia de baix consum i s'alimenten amb energia solar, gràcies als panells que incorporen tant les marquesines com els pals electrònics», tal com explica el regidor.

Raro assenyala també que a partir d'ara la identificació de les parades «també estarà en sistema Braille» i que s'han instal·lat «reposabraços en els seients i un banc de suport isquiàtic, per a facilitar que les persones amb discapacitat i les i els majors puguen fer ús del transport públic».

El regidor de Mobilitat Urbana afig que amb estes millores hi haurà «parades més còmodes, amb millor informació i més segures». Totes estes millores són «fonamentals» per a l'impuls del transport públic. «No obstant això, com a Ajuntament, la nostra prioritat continua sent que s'incrementen les freqüències i es milloren les connexions interurbanes amb la nostra ciutat. Eixa continua sent la nostra principal reivindicació», conclou Javier Raro.

Les marquesines estan fabricades amb materials reciclables i el disseny, certificat per l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR), complix amb la normativa d'accessibilitat. La coberta compta amb protecció UV i inclou llum de cortesia, mitjançant lluminàries LED, per a oferir a les persones usuàries un entorn il·luminat, segur i confortable. Els panells envidrats posteriors proporcionen informació relativa al transport públic, de manera estàtica en dos vitrines horàries i de manera dinàmica en una pantalla que funciona mitjançant tecnologia de tinta electrònica (e-link). Cal destacar que la marquesina compta amb sistema braille per a la identificació de la parada, amb bandes serigrafiades horitzontals en els panells envidrats, amb reposabraços en el seient, així com amb suport isquiàtic, la qual cosa permetrà millorar l'accessibilitat del sistema de transport públic.

Els pals també estan fabricats amb materials reciclables i es distingixen dos tipus segons el mode d'oferir la informació: el pal normal i un tòtem monolític sense pantalla; i el pal dinàmic, així com un tòtem tipus banderola amb pantalla dinàmica de tinta electrònica (e-link).

El pal indicarà en la seua part frontal la informació referent a la parada usant tecnologia convencional o mòbil. Per a això, disposa d'etiquetes QR i NFC, sistema braille, sistema d'avisos sonors, sistema CyberPass i, si és el cas, compta amb pantalles de tinta electrònica. Així mateix, tots ells disposen de vitrines horàries per a la inclusió d'informació estàtica d'interés.

Els pals inclouen informació sobre el nom de la parada en la part superior, que o bé estarà il·luminada en període nocturn, o utilitzant materials fotoluminescents en aquells tòtems que no disposen de tecnologia d'il·luminació.

Cal destacar que, tant les marquesines com els pals s'alimenten mitjançant panells solars, la qual cosa garantix una instal·lació autònoma i sostenible.

Pujar