elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt, present en la 58a assemblea de la Xarxa de Jueries d'Espanya

Sagunt, present en la 58a assemblea de la Xarxa de Jueries d'Espanya
  • A més de la reunió entre representants de les principals ciutats amb passat sefardita, durant la jornada s'ha subscrit un conveni de col·laboració amb la xarxa de Paradores

MÉS FOTOS
Sagunt, present en la 58a assemblea de la Xarxa de Jueries d'Espanya - (foto 2)
Sagunt, present en la 58a assemblea de la Xarxa de Jueries d'Espanya - (foto 3)

La Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad celebra este dimecres, 15 de desembre, la seua 58a assemblea a la ciutat de Lleó, una reunió entre representants dels principals municipis amb passat sefardita en la qual a més s'ha signat un conveni de col·laboració entre l'agrupació i la xarxa de Paradores d'Espanya. A l'acte han assistit 19 de les 21 ciutats que componen l'Associació, i l'objectiu de la qual és el d'actuar de manera conjunta en defensa del seu patrimoni jueu.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i la regidora delegada de Turisme, Natalia Antonino, han assistit a esta trobada en representació de Sagunt. Allí van presenciar el concert de Evoéh Rituales de amor y el poeta enamorado (Homenaje a Ibn Gabirol) amb el qual es van obrir les jornades este dimarts a la vesprada.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat les raons per les quals és important formar part d'esta Xarxa de Jueries: «Esta Assemblea General de la Xarxa de Jueries ha servit per a poder parlar de l'estratègia a seguir durant els següents quatre anys i de quins seran els passos a donar. Esta gran xarxa posa en valor la nostra història, el nostre patrimoni i la nostra cultura. Sagunt és l'única ciutat de la Comunitat Valenciana que forma part de la Xarxa de Jueries i és una cosa que ens ajuda a diferenciar-nos per poder atraure més visitants i, amb això, poder continuar creixent econòmicament i generant llocs de treball alhora que dignifiquem el nostre passat».

Hui, dimecres, s'ha realitzat una ruta guiada per la Jueria de Lleó i, tot seguit, s'ha celebrat l'assemblea de la Xarxa, que ha conclòs amb la signatura del conveni subscrit amb Paradores, en la qual ha pres part el president de l'empresa pública, Pedro Saura. Esta signatura permetrà establir futures sinergies entre totes dues institucions atés que 11 ciutats de la Xarxa de Jueries compten amb un Parador Nacional.

Durant la jornada, celebrada en el Parador Nacional de Sant Marcos, a més de fer un repàs a les accions que s'han dut a terme al llarg de 2021 en les seues principals àrees d'actuació en Turisme, Educació i Comunicació, i prestant especial atenció a la seua labor institucional, també es va aprovar el Pressupost per a l'exercici 2022.

La regidora delegada de Turisme, Natalia Antonino ha assegurat que és important continuar treballant en les línies que marca el Pla Estratègic de la Xarxa de Jueries: «Sagunt entra dins d'esta xarxa amb un producte turístic diferenciador dins de tota la Comunitat Valenciana i, per tant, hem de continuar apostant amb diferents recursos turístics i amb activitats per la Xarxa de Jueries i pel patrimoni i herència que ha quedat dins del municipi». Al que ha afegit: «A més, posar-ho en valor i donar-li la major difusió possible perquè tots eixos turistes que no coneixen el municipi i que es poden sentir atrets per eixe llegat jueu, vinguen a la ciutat i, a més de conéixer eixe llegat, puguen també conéixer la resta de recursos i productes turístics que oferix Sagunt».

Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad

La Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad és una associació constituïda per municipis que compten en els seus conjunts medievals amb un patrimoni arquitectònic, històric, mediambiental i cultural que és herència de les Comunitats jueves que els van habitar. Els membres de la xarxa actuen de manera conjunta en defensa del patrimoni històric i llegat jueu promovent projectes culturals, turístics i acadèmics així com mitjançant una política d'intercanvi d'experiències nacionals i internacions que contribuïsquen al coneixement i respecte mutu de pobles, cultures i tradicions.

Àvila, Barcelona, Béjar, Càceres, Calahorra, Còrdova, Estella-Lizarra, Hervás, Jaén, Lleó, Lorca, Lucena, Monforte de Lemos, Plasència, Ribadavia, Sagunt, Segòvia, Tarassona, Toledo, Tudela i Tui venen recuperant des de fa més de 20 anys les seues jueries, invertint temps i recursos en la rehabilitació de cases, carrers, palaus i quants edificis es puguen salvar de l'oblit per a rescatar el coneixement de les vides de les famílies jueves de tota procedència i condició. Història oculta, revelada després de cinc-cents anys i ara recuperada.

L'associació actua sense ànim de lucre i amb plena independència en la defensa d'este llegat. La Xarxa de Jueries d'Espanya, en la seua projecció internacional, és membre fundador de l'Itinerari Europeu del Patrimoni Jueu, i realitza una intensa labor de difusió a l'estranger.

Pujar