elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt acorda plantejar esmenes als PGE per a demanar inversions en el municipi per un muntant superior als 35 milions

Sagunt acorda plantejar esmenes als PGE per a demanar inversions en el municipi per un muntant superior als 35 milions
  • La moció va ser aprovada per unanimitat i sol·licita actuacions en el litoral, el pantalà, accessibilitat per tren i per carretera, medi ambient i al castell, entre altres

El Ple de la Corporació de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar dijous passat, en la seua sessió ordinària d'octubre, traslladar als grups polítics amb representació en el Congrés dels Diputats una sèrie d'esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2023 per un muntant total de més de 35 milions d'euros.

La proposició, presentada pel Grup Municipal Esquerra Unida i defensada pel seu portaveu, Roberto Rovira, va tirar avant per unanimitat incorporant esmenes de Compromís i Partit Popular.

En la partida destinada al Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic se sol·licita la dotació pressupostària per un import de 18 milions per a l'estabilització del litoral nord del terme municipal, seguint amb la reclamació d'una actuació integral de manera que es liciten estes obres de manera conjunta, en lloc d'actuar per trams, amb la finalitat d'evitar l'erosió. D'altra banda, també s'han contemplat altres 7 milions per a la dessaladora així com 600.000 euros per a la primera anualitat de la remodelació del Passeig Marítim del Port de Sagunt.

Per part seua, Compromís i Partit Popular van presentar una esmena perquè s'afija la petició de 2 milions d'euros amb càrrec a este Ministeri per a la tercera fase de l'adequació del llit del riu Palància al seu pas pel nucli històric de Sagunt, tram que presenta major risc d'inundacions en el seu extrem oest amb la idea de millorar les condicions de seguretat de la zona davant situacions d'emergència. El PP va reclamar, a més, que es destine un apartat per a actuar amb celeritat en el Pantalà davant les últimes ensulsiades parcials de la seua estructura en la mar.

A la partida del Ministeri de Foment se li vol afegir la dotació pressupostària per al nou accés del tren de passatgers fins al Port de Sagunt que solvent la mala comunicació ferroviària d'este nucli de població i que està estimada en 3 milions. Igualment en l'àmbit ferroviari, es planteja per un milió el cobriment de les vies intermèdies de l'estació de trens de Sagunt per a millorar les condicions d'accessibilitat i permeabilitat urbana de la zona i evitar així la partició del nucli de Sagunt.

Així mateix, i en l'àrea de Foment, es demana la dotació pressupostària per al primer any de la millora de l'accés nord a l'antiga AP7 al seu pas per Sagunt així com els accessos des dels polígons Parc Sagunt I i II, xifrada en un milió d'euros, mitjançant vies de comunicació de gran capacitat que donen solució a les necessitats de transport de mercaderies vinculades als propis parcs comercials i el port marítim per a establir una millor connexió nord.

En relació a este vial, també s'insistix per part de Compromís, que va sol·licitar una addenda per a això, en la necessitat urgent de dotar de pressupost el projecte i executar la intervenció per a col·locar barreres acústiques al seu pas pel municipi, almenys en el trams més pròxim al sòl urbanitzat o urbanitzable i de manera especial en la zona de Sant Cristòfol. En este cas, seria amb càrrec a la partida dedicada al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. A més, s'apunta que el Pla Acústic Municipal assenyala esta com una de les zones més problemàtiques en este sentit.

Quant a l'apartat de Cultura, se sol·liciten 2,5 milions d'euros per a la restauració del castell i el seu entorn així com per a dur a terme mesures de manteniment, accessibilitat i seguretat amb l'objectiu de frenar el seu deterior i millorar la seua accessibilitat. En este punt es recorda que el monument és titularitat d'este ministeri i que el projecte de 2018 que contemplava una inversió d'un milió d'euros –considerat, en tot cas, «insuficient» pel Consistori– ha desaparegut de l'esborrany dels PGE per a 2023.

«Amb esta moció es pretén que es tinguen en compte una sèrie d'inversions, molt necessàries per a la nostra ciutat, en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2023, abans que els comptes s'aproven de manera definitiva», manifestava l'exposició de motius de la moció. «És el moment per a realitzar propostes, de fer arribar a l'Estat les reivindicacions sobre inversions que necessita la nostra ciutat», s'agregava.

«Considerem molt important apostar pel patrimoni, la cultura i el turisme, infraestructures de tota mena, educatives, viàries, sanitàries i socials, però també l'impuls al teixit productiu, la indústria, el comerç i el suport al fet que les empreses instal·lades a la nostra ciutat siguen generadores d'ocupació, igual que l'estímul que necessiten empreses de nova implantació per a instal·lar-se en el nostre territori», puntualitzava l'argumentari.

«No s'han inclòs una sèrie d'inversions que des de l'Ajuntament i els grups polítics venim reclamant des de fa anys perquè estes inversions, que afecten problemes crònics de la nostra ciutat, siguen tingudes en compte en els pressupostos de l'estat», se subratllava, en conclusió.

Pujar