elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ministeri organitza visites gratuïtes al castell de Sagunt per explicar el seu procés de restauració

El Ministeri organitza visites gratuïtes al castell de Sagunt per explicar el seu procés de restauració

    L'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya continua amb el seu programa de visites guiades a béns culturals que es troben en procés de restauració. Així, s'oferix la possibilitat d'accedir a les obres de conservació del castell de Sagunt, entre altres monuments com són les muralles d'Albaicín en Granada, el Monasterio de Santa María del Parral a Segòvia i la Catedral de Sigüenza a Guadalajara. Les visites de caràcter gratuït, que tenen una durada de 50 minuts, podran realitzar-se fins al pròxim 26 de novembre en horari de matí i vesprada els divendres, dissabtes i diumenges. Els interessats poden inscriure's seleccionant el monument, el dia i l'hora a la qual volen realitzar la visita. Tota la informació és pot trobar en www.abiertoporrestauracion.es, on també es poden fer les inscripcions.

    El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, a través de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya, ha invertit 993.821,40 € en les obres que està executant en el castell. Des de l'any 2011, este projecte complix amb el seu objectiu i ja ha donat a conéixer més d'una vintena de projectes de conservació de béns culturals.

    Tal com ha explicat el regidor de Patrimoni municipal, Pablo Abelleira, Abierto por restauración "és una iniciativa del Ministeri de la qual ens sentim molt complaguts perquè el castell de Sagunt està entre els quatre monuments triats enguany. Es basa en una sèrie de visites per a tothom, per a totes aquelles persones que, d'alguna manera, estiguen vinculades a la restauració, a l'arquitectura, o simplement que siguen grans aficionades a la cultura clàssica, perquè puguen aprendre les noves tècniques de restauració que, normalment, el que fan és imitar el procés de construcció de les diferents zones que s'estan rehabilitant en el castell. És interessant perquè s'estan rehabilitant zones de construcció romana i, sobretot, zones de construcció àrab, i la veritat és que és realment interessant i anime a totes aquelles persones que vulguen assistir a les visites".

    El castell de Sagunt ha patit importants transformacions al llarg dels segles, la qual cosa fa que el seu traçat original es trobe desvirtuat i mostre una gran complexitat. A més de la seua progressiva destrucció, que ja es va incrementar amb la Guerra d'Independència, ja que el castell complia amb la seua funció militar, les actuacions d'emergència pretenen pal·liar els danys que van causar les extremes inclemències meteorològiques de finals del passat any 2016 i començaments d'enguany.

    Els criteris d'intervenció seguiran les pautes establides pel Pla Director elaborat en 2001, emprant materials similars i compatibles amb els existents. En la porta d'Almenara, un dels elements més singulars del castell, la rehabilitació del qual està pràcticament finalitzada, els treballs s'han centrat a garantir l'estabilitat estructural de les fàbriques, arc, volta i altres elements, així com en la correcta evacuació de les aigües.

    D'altra banda, en la zona d'accés als calabossos en l'extrem sud de la plaça d'Armes, la intervenció cerca la seguretat estructural, talant-se els arbres i executant-se la recollida d'aigües de vessament, la seua canalització i evacuació, a més del drenatge del mur. En les places de la Ciutadela i del Dos de Maig, i en la façana sud del castell, entre el Museu Epigràfic i les bateries de l'oest de la plaça de Sant Ferran, els treballs en els murs afectats tenen com a finalitat assegurar l'estabilitat estructural de tots els elements.

    A més, és important destacar que durant el període de restauració s'han instal·lat temporalment baranes i s'han senyalitzat les zones de major perill, a fi de garantir que, durant estes obres, el castell puga ser visitable en condicions de seguretat i accessibilitat.

    Pujar