elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Mario Monreal acull l'exposició "Al Tall, 35 anys de música mediterrània des del País Valencià"

El Mario Monreal acull l'exposició "Al Tall, 35 anys de música mediterrània des del País Valencià"
    MÉS FOTOS
    El Mario Monreal acull l'exposició "Al Tall, 35 anys de música mediterrània des del País Valencià" - (foto 2)

    L'exposició "Al Tall, 35 anys de música mediterrània des del País Valencià", celebra els 35 anys del grup i fa un recorregut històric per l'obra del grup valencià a partir de la música tradicional valenciana. L'exposició s'inaugurarà el pròxim dijous, 5 d'abril, a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt.

    Durant 35 anys, Al Tall ha ajudat a crear la consciència de ser un poble, tan digne com qualsevol altre, i a crear música a partir de les músiques tradicionals. La seua música ha tingut, i té hui en dia, una funció cultural, social i cívica. Esta formació músico-vocal ha creat, adaptat i divulgat música tradicional i popular.

    Doncs bé, l'activitat artística d'Al Tall obeix a una noble intenció: estimar la tradició musical i les diferents músiques tradicionals del nostre territori i brindar una visió antropològica de la música valenciana. Amb la laboriositat d'un arqueòleg del pentagrama, el grup rescata de les ruïnes de la tradició sonora peces d'un gran valor documental, instruments que havien sigut soterrats en el passat més immediat, ritmes erosionats per la dictadura electroacústica del rock and roll, i gèneres sotmesos a la dura llei del mercat.

    Sense la intervenció decidida d'Al Tall hauria desaparegut una part del nostre patrimoni sonor. Este grup representa, com cap altre, la veu del poble que canta.

    El regidor de Cultura, José Manuel Tarazona ha declarat que "hem de dir que a Sagunt arriba a una de les exposicions que ens apropa un important relat de la història viva de la música tradicional valenciana, Al Tall, un grup que ha contribuït a tindre consciència com a poble, arrelat a un territori i una història que han de mantenir-se en la memòria de tots i totes els que ens hi ens sentit valencians". A més, "aquesta exposició s'enriqueix amb el documental Sempre Al Tall que es lliurarà el 25 d'abril als que van fer popular la cançó del Tio Canya i que hui dia, malauradament, està encara molt present".

    A més, el dimecres 25 d'abril, a les 19 hores, es projectarà en el Centre Cultural Mario Monreal el documental Sempre Al Tall, un projecte biogràfic que acompanya l'històric grup de música valencià en el seu comiat dels escenaris. En el documental poden veure's els últims assajos, trobades, concerts i homenatges al grup Al Tall. Presenta de primera mà les reaccions i repercussions que va comportar l'anunci de la seua retirada i planteja el futur de la música valenciana després de la seua desaparició com a formació en actiu.

    Al mateix temps fa un recorregut per la seua llarga trajectòria, des dels treballs inicials de recerca, quan anaven casa per casa recuperant cants populars valencians, fins a la seua consagració com a referent musical i cultural.

    Pujar