elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'alcalde ha presentat el projecte de la candidatura del Segell de Patrimoni Europeu

L'alcalde ha presentat el projecte de la candidatura del Segell de Patrimoni Europeu
    MÉS FOTOS
    L'alcalde ha presentat el projecte de la candidatura del Segell de Patrimoni Europeu - (foto 2)

    Este dijous, 26 d'octubre, ha tingut lloc en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt un acte en el qual l'alcalde del municipi, Quico Fernández, ha presentat als col·lectius, grups polítics, associacions culturals i de patrimoni històric i industrial el projecte de la candidatura al Segell de Patrimoni Europeu.

    Així, l'alcalde, ha explicat que este dimecres, a Elx, Sagunt va ser seleccionada pel Consell de Patrimoni Històric Nacional per a representar a Espanya a Brussel·les i optar a esta distinció. "Hem aconseguit ser la candidatura a ser declarats Segell de Patrimoni Europeu. Una distinció que atorga la Unió Europea als llocs que són mereixedors d'este guardó. És molt difícil no solament ser seleccionat, sinó també mantenir-se en la categoria. Les condicions d'esta candidatura eren complicades perquè no solament cal tenir un gran patrimoni i història, també es tracta de què fer amb aqueix patrimoni, com gestionar-ho i transmetre vida a la pedra i al ferro que formen part de la nostra història".

    Quico Fernández ha declarat que esta candidatura és mèrit de tots, perquè és fruit del treball de diversos "departaments de l'Ajuntament, dels vostres col·lectius de Patrimoni Històric, de Patrimoni Industrial, de les associacions i dels voluntaris que dediquen el seu temps de manera generosa a treballar per la comunitat". Algunes empreses participen activament en moltes de les activitats culturals, els agrada vincular-se al tema cultural o al tema ambiental. Fernández ha recalcat que aquesta oportunitat "es deu al treball de tots".

    El projecte, ha indicat, s'ha orientat cap al comerç. "El port és la nostra porta al món, per on eixim i entrem". I ha manifestat que este és un "projecte de ciutat integrador i dinàmic, que compta amb la participació de tots els ciutadans, mitjançant activitats educatives, creatives i culturals. I posa una especial atenció als joves. Mira cap a totes les facetes socials i econòmiques. Volem que siga un enllaç amb la memòria d'Europa".

    "Havíem de demostrar que complíem dos dels tres criteris que s'exigien", ha explicat l'alcalde, que ha esmentat que l'únic criteri que no es podia complir era el de caràcter transnacional, "aquell que involucra a diferents estats". Per contra, el segon, que és l'històric, s'ha reforçat amb diversos moments de la història de Sagunt com la 2ª Guerra Púnica que s'inicia a Sagunt amb la destrucció d'Aníbal, el seu paper en la guerra de la independència o els voluntaris de la Bateria Gottwarld, en la guerra civil espanyola.

    I el tercer, la integració europea, s'ha abordat amb el Grau Vell i el Port Comercial, prenent com a eix el comerç al llarg de la història de la ciutat.

    L'Ajuntament dedica una part molt important al desenvolupament del patrimoni i de la cultura en el sentit més ampli, però també hi ha una participació important de la Diputació de València, de la Generalitat, de l'Estat, de la Unió Europea i d'empreses que ja s'han compromès des de fa molt temps amb el patrimoni.

    Estar dins del segell de patrimoni europeu permet relacionar a Sagunt amb ciutats que ja formen part de la xarxa de patrimoni europeu. L'alcalde destaca la importància dels valors compartits que es rescaten a través del patrimoni. D'altra banda, matisa el desenvolupament a través de les tecnologies que permeten l'accessibilitat del patrimoni a tothom juntament amb el multilingüisme.

    L'alcalde agrega que també "estem intentant que a imatge d'altres territoris siguem el centre d'una xarxa de municipis valencians per al turisme industrial".

    El Segell de Patrimoni Europeu naix d'una iniciativa del Parlament Europeu i del Consell Europeu per a recolzar en els estats membres que posen en valor el patrimoni comú dels pobles d'Europa. Este distintiu té com a objectiu ser un mitjà de consolidació de la identitat europea reforçant el sentiment de pertinença a la Unió Europea. Est és un projecte complementari a uns altres com els Itineraris Culturals del Consell d'Europa o el Patrimoni Mundial de la UNESCO. En este sentit cal remarcar la importància del distintiu, que és un reconeixement cultural i internacional a un nivell superior.

    La pròxima cita serà en 2019 a Brussel·les on Sagunt presentarà la candidatura per a obtenir el Segell de Patrimoni Europeu en representació de l'Estat espanyol.

    Pujar