elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament i la Universitat Jaume I col·laboren en una excavació arqueològica en la Via del Pòrtic

L'Ajuntament i la Universitat Jaume I col·laboren en una excavació arqueològica en la Via del Pòrtic

    Després de passar el georradar la setmana passada, el projecte de l'Ajuntament de Sagunt i la Universitat Jaume I de Castelló en la Via del Pòrtic ha continuat durant estos dies amb l'inici de les excavacions arqueològiques, que s'espera que finalitzen entre hui i el dilluns. Este treball, subvencionat per l'Ajuntament de Sagunt, s'emmarca en el projecte de R+D de la Generalitat Valenciana "Culte, territori i identitat en els espais religiosos de Saguntum en època Iberoromana i Romana (I)". L'objectiu és trobar capes d'estrats anteriors a les ruïnes que ja estan visibles per a confirmar o descartar hipòtesis de recerca arqueològica. Concretament, en la Via del Pòrtic l'excavació consistix en un sondeig de 3x3 metres per a tractar de descobrir un segon temple en este espai.

    Com ha explicat l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández: "A algú li podria semblar que la Via del Pòrtic està totalment excavada, però hi ha estrats de diferents èpoques i se'ns va plantejar la necessitat de fer una cata. Es va passar el georradar per a veure què estructures hi havia i ara s'està fent una excavació, no àmplia sinó més bé reduïda, per a confirmar alguns estrats anteriors". Fernández ha apuntat també que un altre dels objectius és establir un estudi comparatiu amb Porta Marina, en Òstia, l'antic port de Roma.

    Este estudi es traslladarà a la Universitat Jaume I i s'incorporarà a un estudi en el qual participa un major nombre d'universitats, la qual cosa li donarà "una major dimensió al nostre jaciment", explicava l'alcalde, que a més ha volgut recordar que la Via del Pòrtic és "un producte capdavanter, probablement un dels jaciments més importants i millor tractats, per descomptat de la Comunitat Valenciana i també a nivell de l'estat espanyol". En esta línia, Fernández ha destacat la "força i impressió que causa en el visitant perquè se li ha donat tota la rellevància, a pesar de tindre un edifici damunt". Per a l'alcalde, amb este projecte "l'Ajuntament participa de la investigació, col·labora amb la universitat i li dóna una major dimensió a un jaciment que té cada vegada més visitants".

    Finalment, Quico Fernández ha destacat que "estem treballant en les possibilitats de musealització, perquè en estos moments és un monument que es visita, però no està musealitzat".

    Pujar