elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt denuncia l'augment de les agressions LGTBIfòbiques

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt denuncia l'augment de les agressions LGTBIfòbiques
  • Ahir es va aprovar una moció en denúncia de l'augment de les agressions LTBIfòbiques lligades a discursos d'odi

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt, reunit ahir en sessió ordinària, va aprovar una moció en denúncia de l'augment de les agressions LTBIfòbiques lligades a discursos d'odi. La moció, presentada pel Grup Municipal Socialista i defensada pel seu portaveu, Javier Raro, va ser aprovada amb els vots a favor de PSOE, Compromís, Esquerra Unida, Iniciativa Portenya, Partit Popular i Ciutadans; i el vot en contra de Vox.

Tal com recull l'exposició de motius, les agressions LGTBIfòbiques no deixen d'augmentar al nostre país. Segons les dades facilitades pel Ministeri de l'Interior, els delictes d'odi denunciats han augmentat de 1.172 l'any 2013 a 1.706 en 2019 i, concretament, els que concernixen a l'orientació sexual han augmentat un 8'6%. Les dades dels Observatoris Contra l'Homofòbia a Madrid o Catalunya reflectixen també un augment del nombre d'incidents en este sentit i tot indica que es tracta d'una constant en tota la nostra geografia, sense excepció.

Segons la moció, dia rere dia es coneixen nous casos de LGTBIfòbia a Espanya, un país pioner en el reconeixement i en la protecció dels drets civils i referent en la resta del món quant a la defensa de les persones lesbianes, gais, persones trans i bisexuals. Estes actituds violentes, que causen un gran sofriment a les víctimes i que, en molts casos, ni s'arriben a denunciar, estan encoratjades i precedides pels discursos d'odi, especialment quan estos s'institucionalitzen o normalitzen en l'àmbit públic.

L'exposició finalitza explicant que les persones LGTBI en este país i en el món han hagut de suportar històricament vexacions, agressions, presó i fins i tot en alguns països, la pena de mort. Espanya és un país obert i divers, que acull de manera generosa a persones que són perseguides o amenaçades de mort per la seua orientació sexual o identitat de gènere. Per això, en un país democràtic, els discursos d'odi, i especialment les agressions cap al col·lectiu LGTBI no poden tindre cabuda. Davant esta situació, és imprescindible que des de tots els àmbits i des de totes les institucions es visibilitze el suport públic i institucional al col·lectiu LGTBI i als seus drets com a ciutadans i ciutadanes, i es denuncien estes agressions, així com també la posada en marxa de totes les eines normatives necessàries per a combatre-les.

Entre els acords aprovats es troba: ratificar el compromís ferm de l'Ajuntament amb la igualtat, els drets de les persones LGTBI i l'erradicació de qualsevol mena de violència cap a este col·lectiu; reconéixer la LGTBIfòbia i els discursos d'odi, que l'encoratgen com un afront a la qualitat democràtica perquè apel·la directament als estàndards de llibertat del nostre país; i continuar coordinant la posada en marxa de campanyes de sensibilització, informació i formació, sobre la realitat de les persones pertanyents al col·lectiu LGTBI.

Així mateix, els acords també recullen establir un pla formatiu per a la Policia Local que vaja encaminada al fet que les i els agents tinguen la formació suficient sobre la realitat de les persones LGTBI perquè puguen oferir un tracte adequat a les víctimes; i crear dins de la Policia Local una unitat de tolerància per a temes de delictes d'odi i dotar-la dels recursos pertinents.

Pujar