elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Junta de Govern Local aprova el dictamen que recull les al·legacions al projecte del Pla Especial de l'Àrea Logística de Sagunt (Parc Sagunt II)

  • Alguns dels elements a corregir són els relacionats amb els accessos viaris, subministrament d'aigua potable, evacuació d'aigües residuals i aigües pluvials, o les reposicions dels encreuaments de camins

La Junta de Govern Local ha aprovat el dictamen municipal que conté les al·legacions al projecte del Pla Especial de l'Àrea Logística de Sagunt, sotmés al tràmit de participació pública i promogut per la Direcció General d'Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. Alguns dels elements a corregir, segons l'Ajuntament, són els relacionats amb els accessos viaris, subministrament d'aigua potable i l'evacuació d'aigües residuals i aigües pluvials, entre altres.

El delegat d'Urbanisme, Quico Fernández, ha indicat que les al·legacions aprovades per la Junta de Govern Local «no pretenen, evidentment, retardar, al contrari, el que tracten és d'aportar solucions des de la nostra perspectiva i millorar el projecte». Del conjunt d'al·legacions i discrepàncies, Quico Fernández ha destacat les que fan referència als accessos viaris, el subministrament d'aigua potable i industrial i l'evacuació d'aigües pluvials i residuals.

Respecte a la solució dels accessos viaris plantejada en la proposta sotmesa a participació pública, esta suposava una derogació de les condicions d'accés viari aprovades administrativament per a Parc Sagunt I, així com una demora en la seua execució material. És per això que s'ha aprovat que els accessos viaris estiguen executats materialment i operatius per al segon semestre de 2023, tant el desdoblament nord de la CV 309 com un accés nord a diferent nivell, tal com es recollia en les condicions d'accés idònies per a Parc Sagunt I.

També es considera convenient que l'accés nord que connecta el sector a la V-23 a través de la rotonda del polígon Camí la Mar ha de travessar les vies del ferrocarril per damunt de les vies en comptes de per un pas subterrani. A més, la connexió amb la V-21 ha de ser amb doble carril en cada sentit i executada per la programació, tal com recull l'al·legació presentada. Quico Fernández ha destacat que esta qüestió és una de les més importants: «Estem parlant de logística i d'una intensificació del trànsit, que no pot generar embossos ni problemes de mobilitat per a la ciutat».

En segon lloc, quant al subministrament d'aigua potable i industrial, l'Ajuntament discrepa amb l'«ambigüitat i insuficiència de dades» i considera que el plantejament d'on s'obtindran els recursos hídrics, «és teòric i genèric, sense contrastar la disponibilitat real d'estos». L'acord de la Junta de Govern Local proposa que es plantege per part del promotor del planejament, la consulta al Ministeri amb competències en matèria de Medi Ambient sobre la vinculació de la dessaladora (executada i pendent de posada legal en funcionament) com a mitjà de subministrament exclusiu (no excloent) per a l'Àrea Logística.

A més, es proposa un acord econòmic d'adquisició/amortització per part del promotor del planejament de la inversió de la dessaladora al Ministeri de la inversió avançada per esta, garantint amb això la suficiència d'un subministrament hídric amb el qual no es compta. «Ara és el moment en què la dessaladora demostrarà que és un recurs que servix per al progrés de la nostra ciutat, i és per això que hem inclòs una al·legació perquè tot el subministrament de Parc Sagunt II i I, depenga de la dessaladora. Amb esta condició, entenem que el finançament es pot solucionar i així que la indústria no hipoteque el consum per a altres sectors», ha explicat Fernández.

En este sentit, una altra de les al·legacions fa referència a les aigües residuals i a les aigües pluvials. En este punt es planteja que ambdues vagen a la EDAR (Estació Depuradora d'Aigües Residuals) però no planteja si té la suficient capacitat i on aniran després estes aigües. És per això que «pensem que s'han de buscar altres eixides més realistes perquè la situació actual ja planteja problemes. Esta també ha de ser una gran preocupació per a la Conselleria perquè la solució no és complicada però necessita que es plasme en un paper», ha explicat el regidor d'Urbanisme.

D'altra banda, el dictamen també recull altres al·legacions referides a les reposicions dels encreuaments, l'emplaçament dels equipaments, la projecció de la línia de tren d'Alta Velocitat (AVE), la zona rural protegida i el criteri de redelimitació del sector prematur.

Així mateix, el regidor d'Urbanisme ha destacat que este «és un informe que tracta d'aportar solucions des de la nostra perspectiva. Esperem que estes al·legacions siguen ateses i incorporades al més prompte possible, ja que encara que la urbanització no serà immediata, com més prompte millor solucionen estes qüestions, la nostra ciutat tindrà més oportunitats d'instal·lar empreses, crear llocs de treball i aprofitar tots els seus recursos en benefici dels ciutadans».

D'altra banda, Quico Fernández ha indicat que Parc Sagunt II «suposa el projecte més important des de fa dècades a la nostra ciutat amb més de 5’5 milions de metres quadrats d'àrea bàsicament logística, que se suma als 3 milions de Parc Sagunt I. En l'anterior legislatura se li va donar un gran impuls i cada dia veiem com noves empreses construixen o comencen a funcionar en ell». Per tant, «crec que la gran notícia és que estem ja fent passos per configurar esta grandíssima àrea de la logística, no tancada a altres activitats industrials, i que situarà de nou a Sagunt com una de les referències en el creixement de l'economia valenciana i de l'Estat en el seu conjunt», ha afegit.

Pujar