elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

José Tarazona García dona a l'Ajuntament de Sagunt el seu arxiu fotogràfic dels anys 50 i 60

José Tarazona García dona a l'Ajuntament de Sagunt el seu arxiu fotogràfic dels anys 50 i 60
    MÉS FOTOS
    José Tarazona García dona a l'Ajuntament de Sagunt el seu arxiu fotogràfic dels anys 50 i 60 - (foto 2)

    L'Ajuntament de Sagunt ha rebut de José Tarazona García l'arxiu fotogràfic dels anys 50 i 60 amb més de 15.000 fotografies i audiovisuals perquè el poble puga veure'ls. L'acte de donació va tindre lloc divendres passat, 30 de novembre, a les 18.00 hores en el saló de plens de l'Ajuntament de Sagunt.

    L'acte va comptar amb un divers públic que va presenciar el reconeixement del conegut fotògraf i que va voler estar al seu costat, gaudint de la recopilació de fotos en format pel·lícula.

    El regidor de Cultura, José Tarazona, va agrair la presència als assistents i va donar l'enhorabona als seus pares, José Tarazona i a Pilar Jurado, per la donació de l'arxiu fotogràfic a l'Ajuntament, que servirà "perquè qualsevol que vulga veure-lo o estudiar-ho o tindre més coneixement de com era la ciutat en aquells anys puga tindre ací un recurs que puga aprofitar". El regidor va afegir que "és un dia d'enhorabona perquè este arxiu que abans era privat, ara és públic i podem compartir-lo entre tots".

    Per la seua banda, l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va manifestar que este arxiu forma part "de la memòria" de la ciutat i que persones com Tarazona ajuden a recordar el passat de Sagunt gràcies a la seua "dedicació" plasmant en imatges i pel·lícules este passat. "Volem preservar la història de Sagunt perquè tota la gent puga recuperar-la i saber que val la pena conéixer-la, recordar-la i fixar-la", va afirmar.

    A més, va insistir que este és un gran arxiu que ajudarà a fixar la història del municipi a través de les imatges donades. "Els tresors són els que es compartixen i la família Jurado i Tarazona ha compartit el seu. Estem molt agraïts per haver donat el vostre tresor perquè puguem compartir-lo entre els saguntins i saguntines. Esta ciutat sempre estarà agraïda amb vostés", va finalitzar Fernández.

    José Tarazona García, nascut a Xàtiva, 1926, fotògraf (a més de mecànic de màquines d'escriure i cosir i emprenedor). Residix a Sagunt des de 1956, encara que en 1948 ja treballava en la ciutat. Tarazona va iniciar la seua labor com a fotògraf, aficionat primer i professional més tard, a la fi dels anys cinquanta. En els anys seixanta es va establir en el Camí Reial on prestava els seus servicis al públic a través de la seua tenda i el seu laboratori en blanc i negre.

    Tarazona va retratar al llarg de més de vint anys les vivències de cada dia de la ciutat i les seues gents. De Tarazona són una sèrie important de fotografies que va prendre amb la seua cambra obscura que ens mostren imatges úniques, irrepetibles del Sagunt d'eixos dies. Festes, tradicions, homenatges i altres esdeveniments socials van ser captats al llarg de més de dos dècades.

    En 1956, José Tarazona García va començar la seua marxa en un establiment situat en l'actual plaça Major de Sagunt com a fotògraf i Pilar Jurado Daroqui com a dependenta i ajudant tècnica de revelatge fotogràfic.

    En 1957 es van traslladar a la carrer Camí Reial, l'establiment es trobava molt prop del camp de futbol de Romeu, on actualment es troba la plaça de l'Antiga Moreria. Els primers treballs amb la fotografia incloïen revelat i laboratori fotogràfic. Les màquines fotogràfiques amb les quals va començar a treballar José Tarazona van ser la Konika i Minolta, de les quals encara conserva algunes. A partir d'aquell any va ser el fotògraf oficial del Club Atlético Saguntino.

    En aquells anys ja van aplicar un innovador procés de gestió comercial: quan jugava el Saguntino a casa, i just quan finalitzava la primera part, José Tarazona eixia corrents del camp de futbol a la tenda de revelatge, canviava els rodets utilitzats i tornava al camp per a fotografiar la segona part. Mentrestant, Pilar Jurado, la seua companya i esposa, revelava les fotografies en el laboratori de l'establiment i just abans que acabara el partit les penjava en l'aparador. D'esta manera, era tradició que després d'acabar el partit, els aficionats s'amuntegaren en l'aparador per a veure les imatges ja revelades del partit, i es formaven cues per a veure-les o comprar-ne algunes.

    Va haver-hi una foto que va destacar i va ser molt sol·licitada, fins i tot amb marc inclòs, era una en la qual diversos jugadors saltaven per a cabotejar una pilota i, de fons, darrere dels jugadors saltant pel control d'esta pilota, destacava la imatge del castell de Sagunt.

    Es van fer reportatges fotogràfics de multitud d'equips que van passar pel camp de Romeu en aquells anys, com per exemple el València CF, Castelló, Alzira, el Llevant, Onda, Gandia... i per descomptat els intensos derbis entre el Saguntino-Acero.
    Va fotografiar mentre jugaven a ple rendiment a jugadors com a Fuertes, Agramunt, Carpio, Peruga, Xulla, Caspio, Llusar, Suárez, Amador, Huerta, Martínez o Waldo, quan va vindre a Sagunt amb l'equip de Mestalla.

    De manera desinteressada, José Tarazona també va fotografiar molts actes i esdeveniments importants de la vida social i política del moment a Sagunt, que després es van poder veure en l'aparador de la tenda o una novetat en aquell moment, fotos impreses en format postal i paper gruixut que es venien en l'establiment a 5 pessetes.

    En estos reportatges també estaven les visites de l'arquebisbe de València per a la inauguració de l'edifici de la Caixa d'Estalvis i Socors de Sagunt, la col·locació de primera pedra de l'església del Bon Succés o de l'edifici del Musical; la visita de qui fou governador civil Sales Pombo visitant el bloc de cases a Benavites i Sagunt; l'historiador Santiago Bru i Vidal, el mestre Rodrigo en el Castell de Sagunt interpretant una de les seues composicions; l'actriu Mari Sempere actuant en La Orestiada. Altres moments retratats de la vida i història del poble són la Lira guanyant el premi de bandes, o les fotografies de la Setmana Santa Saguntina amb multitud d'imatges de les processons i actes religiosos.

    Realment, fou un fotògraf avançat al seu temps, amb multitud d'imatges i fotografies que reflectien des de diferents perspectives la situació social i econòmica de Sagunt, el seu entramat urbà, persones o personatges protagonistes d'històries quotidianes al nostre poble.

    Pujar