elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Fondo Europeu FEDER concedeix a l'ajuntament una subvenció per a la recuperació del conjunt defensiu del Grau Vell

El Fondo Europeu FEDER concedeix a l'ajuntament una subvenció per a la recuperació del conjunt defensiu del Grau Vell
  • L'import concedit ascendeix als 410.981 euros, quantitat que respon a la meitat del cost de recuperació d'aquest espai (IVA exclòs)

L'Ajuntament de Sagunt ha rebut hui la notificació de la Direcció General d'Administració Local a través de la qual s'informa de la concessió d'una ajuda per import de 410.981 euros, que respon al 50% del cost (IVA exclòs) de recuperació del conjunt defensiu del Grau Vell.

D'aquesta manera, s'obtenen fons que possibiliten la recuperació del BIC (Bé d'Interés Cultural) del fortí defensiu del Grau Vell (torre, pati d'armes, magatzems i espais annexos) que, actualment, es troba en deficient estat de conservació, i per al qual l'ajuntament ha obtingut en concessió per als pròxims 50 anys.

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha declarat que "aquesta és l'última subvenció que ha arribat de més de 400.000 euros per al Grau Vell; ja vam tindre anteriorment un problema amb el tema del 1,5% cultural perquè no vam tindre la concessió de Costes a temps i nosaltres hem continuat insistint en diverses línies de subvenció i esperem que les obres de rehabilitació del Grau Vell puguen començar durant l'any actual 2018. A més de la primera fase, que consisteix en la rehabilitació de la torre medieval i de tota la zona del magatzem, la segona i la tercera fase ja les farem en els pròxims anys. Alguna cosa en el que nosaltres hem insistit és a tindre finançament per a tindre un projecte definitiu. Nosaltres intentarem licitar les obres i començar-les al més prompte possible".

Aquest monument és un dels cinc espais catalogats del conjunt del Grau Vell on, a més, es troba el jaciment arqueològic del port romà, el conjunt defensiu de les bateries antiaèries de la Guerra Civil i el poblat de pescadors del Grau, sense oblidar la Marjal dels Moros, espai LIC (Lloc d'Interés Comunitari) i ZEPA (Zona d'Especial Protecció de les Aus).

La recuperació d'aquest BIC es preveu com el revulsiu per a continuar la tasca de millora del conjunt i de cadascun dels seus espais de valor patrimonial històric i natural, acció que s'està promovent des de l'Ajuntament de Sagunt a causa del potencial benefici que això suposa per a la ciutat.

D'aquesta manera es pretén donar continuïtat al treball realitzat de dinamització de la cultura i d'aposta per la recuperació el patrimoni, vinculant aquest patrimoni a l'activitat turística i a altres activitats econòmiques en un espai que parla de la història del municipi des d'època clàssica a l'actualitat, i que, per tant, configura la identitat col·lectiva de Sagunt.

Així mateix, el fortí defensiu del Grau Vell està considerat el recurs monumental de màxima catalogació més proper al nucli de població del Port de Sagunt, amb una major població, i se situa en una de les franges marítimes que s'han salvat del desenvolupament urbanístic litoral, suposant un paratge d'un valor cultural, natural i paisatgístic de gran raresa, únic a la Comunitat Valenciana.

Fins avui, l'ajuntament disposa d'un total de 317.600 euros de fons municipals que es complementen amb l'ajuda de Diputació del pla SOM +, pendent de resolució, que ascendeix a 158.000 euros, així com amb els fons autonòmics a càrrec dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) de 410.981 euros. D'aquesta manera, queda pendent l'obtenció de fons que permeten arribar al milió d'euros, quantitat prevista per al projecte d'intervenció, per la qual cosa s'està treballant en diferents possibilitats. El projecte d'execució del qual es disposa ja ha sigut consensuat amb la Conselleria de Cultura i es preveu la licitació del mateix en breu.

Pujar