elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Este dijous es presenta en el Mario Monreal el llibre que recull els resultats d'un estudi sobre la percepció del multilingüisme en el sistema educatiu valencià

  • La mostra triada per a l'elaboració de la investigació han sigut els centres educatius de la comarca del Camp de Morvedre. La presentació serà a les 19.00 hores

Este dijous, 10 de març, a les 19.00 hores es presentarà en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt (carrer Roma, 9) el llibre Estudi de les actituds lingüístiques sobre l'educació multilingüe en la comunitat escolar del Camp de Morvedre, de Miquel Nicolás, Francesc J. Hernández, Carme Rodríguez i Paquita Sanvicén, i inclòs en la Col·lecció Rafael L. Ninyoles.

Es tracta d'un volum que recull els resultats de l'estudi realitzat entorn de les implicacions sociopolítiques, culturals i pedagògiques del multilingüisme educatiu i en què s'han investigat les actituds i percepcions de les famílies de la Comunitat Valenciana en relació a les llengües de l'ensenyament preuniversitari i al model de multilingüisme autonòmic, prenent com a mostra el Camp de Morvedre.

Per a això s'han utilitzat tècniques d'aproximació quantitativa i qualitativa i s'han passat 7.420 qüestionaris a alumnat i professorat de 36 centres educatius d'11 poblacions: Alfara de la Baronia, Algímia d'Alfara, Benifairó de les Valls, Canet d'en Berenguer, Estivella, Faura, Gilet, Quart de les Valls, Quartell, Sagunt (nucli històric Sagunt i el Port de Sagunt). Han format part de la mostra 18 col·legis d'Educació Infantil i Primària públics, quatre centres privats, tres Col·legis Rurals Agrupats i set Instituts d'Educació Secundària públics.

La presentació serà a càrrec de la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació, Reis Gallego, i a la mateixa també assistiran el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, a més de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, el regidor d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt, José Manuel Tarazona, així com altres membres de la Corporació Municipal.

L'estudi oferix una representació bastant completa de l'ús social de les llengües oficials i de l'anglés, a més d'altres llengües presents en la comunitat educativa del Camp de Morvedre, tant en l'esfera de la privacitat familiar com en l'espai de la comunicació pública. A més, aporta dades sobre les actituds de mares i pares cap a l'educació multilingüe, amb una especial incidència en la valoració del treball del professorat. D'altra banda, la investigació ha permés documentar actituds i posicions discursives que confirmen una manera contradictòria d'entendre l'articulació del multilingüisme en el sistema educatiu valencià.

Miquel Nicolás Amorós és professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València (UV); Francesc J. Hernández Dobón és professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV; Carme Rodríguez Gonzalo és professora del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la UV; i Paquita Sanvicén Torné és professora del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida.

Després de l'acte de presentació es projectarà el documental Nous ponts, noves ruralitats, del grup d'investigació de la Universitat Jaume I de Castelló DESiRES (Sociologia i Metodologies d'Investigació Social. Desigualtats i Resistències).

Pujar