elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El nou conveni entre l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària se signarà previsiblement abans d'estiu

El nou conveni entre l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària se signarà previsiblement abans d'estiu
    MÉS FOTOS
    El nou conveni entre l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària se signarà previsiblement abans d'estiu - (foto 2)
    El nou conveni entre l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària se signarà previsiblement abans d'estiu - (foto 3)
    El nou conveni entre l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària se signarà previsiblement abans d'estiu - (foto 4)
    El nou conveni entre l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària se signarà previsiblement abans d'estiu - (foto 5)
    El nou conveni entre l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària se signarà previsiblement abans d'estiu - (foto 6)

    La redacció del nou conveni entre l'Ajuntament de Sagunt i l'Autoritat Portuària de València (APV) es troba en la seua última fase, de tal manera que és previsible que es signe abans d'estiu, tal com ha confirmat l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández. Una altra de les novetats recents és que l'estudi econòmic, que s'està realitzant per part de l'APV, per a conéixer l'import de la inversió necessària per a actuar en el pantalà amb la finalitat de fer-lo accessible en un futur al públic estarà finalitzat abans d'acabar l'any. A més, el futur Punt d'Inspecció Fronterera (PIF) del port marítim de Sagunt ja compta amb un pressupost de 4 milions d'euros i la previsió és que a la fi de 2019 estiga actiu.

    Estes informacions, junt al detall de les futures inversions de l'Autoritat Portuària, s'han donat a conéixer durant una reunió, i posterior visita al recinte portuari, als alcaldes de la comarca per part del president de l'APV, Aurelio Martínez, i l'alcalde de Sagunt.

    Alguns dels projectes que estan en vies de tramitació i que produiran un efecte molt positiu en l'economia valenciana, i especialment en la de Sagunt i del Camp de Morvedre, són les connexions viàries i ferroviàries amb el port; el desdoblament de la CV309; el desenvolupament de Parc Sagunt II; la rehabilitació integral del pantalà i el seu futur ús públic, al costat del moll nord, en el marc d'un important projecte d'obertura del port a la ciutat i la seua interrelació.

    De tots els projectes, el més ambiciós per a la ciutat és la futura obertura del pantalà com a zona urbana, la qual cosa suposaria la integració del port amb les zones pròximes de la ciutat, així com l'accés públic al moll nord que serà adequat per a este fi. Esta iniciativa també inclou una zona que es destinarà a usos relacionats amb l'oci i l'hostaleria.

    En este sentit, l'alcalde de Sagunt ha declarat que "és un dels projectes més il·lusionants i interessants per a esta ciutat perquè suposarà l'obertura d'este espai comercial a la ciutat com un espai urbà. És un dels ports que està encara tancat i obrir-lo significarà ampliar la zona més rellevant del Port de Sagunt, perquè, a més, implicarà connectar l'Alt Forn, la Nau de Tallers que ja és propietat de la Generalitat, i tot el moll nord per a una zona comercial, d'oci, d'hostaleria, i la joia que és el pantalà. En estos moments ja tenim l'esborrany pràcticament definitiu del conveni, per tant, açò ja és pràcticament una realitat que a mi m'agradaria que poguérem signar abans de l'estiu".

    "Està estudiant-se el projecte de restauració del pantalà i, quan estiga valorat, se seqüenciarà, és a dir, podem fer-lo en dues o tres fases, però jo espere poder posar la primera pedra en 2019 i tenir ja obert l'accés de les persones des de la zona del malecó del passeig marítim a la zona del moll pesquer, i també a una zona de la qual, de fet, ja no s'ha prorrogat la concessió a l'empresa perquè estiguem en esta línia de recuperar i d'obrir el port", assegura Fernández.

    El port de Sagunt, situat a 24 km al nord de València, és un port polivalent quant als seus espais, instal·lacions i equipaments. Altament especialitzat en els productes siderúrgics (sent el 40% de la seua activitat per al ferro i l'acer), el gas natural (que ocupa un 25%), i trànsit de vehicles i equipaments (9 %) és un dels principals ports de la Península Ibèrica. El recinte està connectat per via terrestre amb els principals centres econòmics i s'espera que, en un termini inferior a quatre anys, dispose de connexió ferroviària a la xarxa general.

    En este sentit, i en vista de la futura expansió del port, es contemplen algunes millores en les seues connexions. Així, Quico Fernández considera que "este és un port d'expansió perquè jo crec que s'han pres decisions importantíssimes; d'una banda les connexions: la connexió ferroviària que suposa una inversió directa de l'Autoritat Portuària de 30 milions d'euros, i la millora de la connexió ferroviària amb Terol, Zaragoza i Bilbao, una inversió que en total suposaria prop de 100 milions d'euros que posa l'Autoritat Portuària, no l'Estat ni Foment, i que significarà un increment de la competitivitat del port ajudat també per Parc Sagunt". D'altra banda, un altre dels aspectes que destaca és la creació d'un Punt d'Inspecció Fronterera (PIF), "una inversió de quatre milions d'euros que es dediquen a una cosa bàsica perquè puguem tenir un desenvolupament en el tràfic de contenidors, que és, probablement, el més productiu per a un port".

    Així mateix, i gràcies a la polivalència del port marítim de Sagunt, en els últims anys estan guanyant importància els tràfics de contenidors, granel sòlid i automòbils. Tal com explica l'alcalde "nosaltres ara estem molt especialitzats en l'automòbil, ací tenim milers i milers d'automòbils, s'està escollint a Sagunt, ja no solament Toyota des del principi, o Fiat o Ford, sinó que ara mateix ja tenim també a Kia, ocupant una part del port, i imminentment també vindrà Seat; som un referent, som el segon port siderúrgic, però som el primer ja pràcticament en tràfic d'automòbils perquè és el que millor valorat està per a este tipus de mercaderies".

    Fernández assegura, per tant, "que tenim una gran expansió econòmica; el port com a motor de l'economia no solament de Sagunt, sinó de la nostra comarca, per açò hem fet la visita amb tots els alcaldes perquè entenguen la importància que té el port per a la comarca, com l'ha tingut els últims 2.500 anys, però ara d'una manera molt potent. I després, evidentment, com a espai que es va a integrar en la xarxa urbana, comercial, i que serà en els pròxims anys una realitat, i per a mi és el gran projecte que més il·lusió em fa. Porte 15 anys, o més, treballant i fent al·legacions perquè es convertisca en una realitat i ara ho tenim més pròxim que mai".

    Per la seua banda, el president de l'APV fa una valoració positiva de tots els projectes que s'estan duent a terme en el port marítim i que, "a pesar que tenen un procés de maduració lent, desgraciadament", segons Martínez "són tots molt importants i és fàcil que s'aconseguisquen, com, per exemple, el PIF (Posta d'Inspecció Fronterera), que és fonamental per a la consolidació del port i que jo crec que a la fi de l'any 2019 estarà acabat. D'altra banda, l'accés ferroviari que estem construint-lo, que són més de 30 milions d'inversió, que també és molt important perquè ens permetrà connectar el port amb la resta d'Espanya ferroviàriament i per carretera. També el pantalà, importantíssim, perquè pot ser un nucli d'atracció, turístic, de relaxament ciutadà, etc, que estem estudiant-lo ara, simplement per a veure quant costa per a començar i a partir d'ací ja cercar les fórmules. Tot l'accés al dic nord cal anar a poc a poc, quan es vagen alliberant les concessions que queden... En fi, hi ha molts projectes, molt esforç inversor".

    Un altre gran projecte de futur a destacar per part d'Aurelio Martínez és que, "atés que amb l'ampliació nord el port de València queda tancat, la possibilitat que es puga allargar o eixamplar més es torna impossible, i el futur, per tant, està a Sagunt clarament, i ací està la tercera dàrsena i un munt de coses més. L'expansió es donarà, i la idea és que els dos ports arriben a estar integrats, que siguen solament un". Martínez conclou apuntant que "un altre tema que m'agrada és la idea de la recuperació dels ports ibero-romans que estan allí; jo crec que açò és un procés que hem de tirar una mà entre tots, sobretot pensant en l'ampliació de la tercera dàrsena, perquè és molt bonic per a la ciutat, és el nostre patrimoni al qual estem obligats a defensar, respectar i a recuperar-lo si és necessari, i açò és una de les coses més boniques".

    Estudi d'impacte econòmic del port marítim de Sagunt en 2015

    Un dels aspectes més destacats de l'activitat portuària del municipi és el gran impacte econòmic que genera, la qual cosa el situa com un dels principals motors de l'economia, no solament de Sagunt, sinó de la comarca. Segons l'estudi d'impacte econòmic del port en 2015, les dades del qual ja es van presentar al novembre, el port marítim i les empreses relacionades amb el recinte portuari produïxen una mica més de 231 milions d'euros i amb la seua activitat van generar més de 2.000 llocs de treball, la qual cosa equival al 7 % del total dels llocs de treball generats en el municipi. En sous i salaris van generar un volum de 64'63 milions d'euros i els beneficis empresarials van superar els 76 milions d'euros. Una altra de les dades aportades és el Valor Afegit Brut generat per l'impacte del port marítim que es va situar en 130'82 milions.

    Al tancament de 2016 el tràfic de mercaderies va superar els 6'5 milions de tones, la càrrega i descàrrega de contenidors es va incrementar notablement ja que va ser un 81 % superior a la de 2015 aconseguint les 60.914 unitats (TEUs). Quant als vehicles operats en el recinte portuari estos van aconseguir les 193.168 unitats, un 6 % més que en 2015.

    L'impacte de l'activitat del port de Sagunt per sectors va ser lògicament major en el sector de transport i comunicacions (un 24 %), seguit del sector d'immobiliàries i serveis a empreses (16 %), comerç i reparació (15 %), construcció (10 %), energia (7 %) o intermediació financera (6 %).

    Pujar