elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell Municipal d'Infància de Sagunt participa en la VI Trobada Estatal de Consells de Participació Infantil i Adolescent

El Consell Municipal d'Infància de Sagunt participa en la VI Trobada Estatal de Consells de Participació Infantil i Adolescent
  • Quatre adolescents que formen part dels grups de participació de la regidoria de Joventut i Infància van intervindre en esta reunió telemàtica per a reflexionar i acordar propostes sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible

El Consell Municipal d'Infància de Sagunt participa en la VI Trobada Estatal de Consells de Participació Infantil i Adolescent que es va organitzar la setmana passada de manera telemàtica. Concretament, van participar quatre xiques de 12 anys que formen part dels grups de participació de la regidoria de Joventut i Infància de l'Ajuntament de Sagunt.

Prop de 200 xiquets, xiquetes i adolescents de tota Espanya es van reunir virtualment per a reflexionar i acordar propostes sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Es va debatre sobre pobresa, educació i salut en temps de COVID-19. Les seues propostes al Govern queden recollides en el ‘Manifest d'Infància i Adolescència 2020’. Els i les assistents a la reunió ho van fer en representació de 74 consells locals de participació de 16 comunitats autònomes, els quals es van organitzar per grups d'edat durant dos caps de setmana d'octubre, sent el 16 i 17 d'octubre el torn d'adolescents i el següent el de la infància.

Entre les principals conclusions, les i els participants reconeixen l'increment de la pobresa, l'existència de persones que no tenen suficient alimentació, o, per exemple, el cas de companys de classe seus que no tenen accés a un ordinador. D'altra banda, també han reconegut que, durant el confinament, es va poder respirar aire més net i es va usar menys plàstic.

Segons consideren des del Consell Municipal d'Infància este tipus d'iniciatives en les quals participen jóvens són importants perquè permeten escoltar les seues opinions i enriquixen els debats sobre els reptes als quals s'enfronta la societat des de la seua pròpia perspectiva, ja que la pandèmia, tal com han reconegut, està deixant empremta en la vida dels i les més jóvens. Algunes de les temàtiques tractades van ser la pobresa, desigualtat, canvi climàtic, salut, educació, etc.

Entre les propostes formulades pels grups de jóvens destaquen les següents: generar múltiples possibilitats de treball perquè totes les persones tinguen la capacitat de formar-se professionalment i disposar d'oportunitats laborals, de manera que es moga l'economia del país; més severitat contra el desaprofitament de menjar, que estiga prohibit tirar-la; oferir accés a ajuda emocional als i les adolescents; aprovar una llei d'educació general elaborada pel professorat i l'alumnat, que no siga partidista; assegurar que es valoren els treballs econòmicament segons l'esforç realitzat per la persona i no segons si són dones o hòmens; fer costat als pobles més xicotets amb més accés a internet; garantir que les ajudes arriben a tothom que ho necessite; invertir més en els barris més desfavorits, que les ajudes siguen reals i que arriben al més prompte possible; assegurar-se que la infància tinga els recursos necessaris per a poder eixir d'una situació de maltractament; i, finalment, ser més flexibles i posar-se d'acord dins del país, per a després fer-lo fóra.

El conjunt de les seues reflexions i propostes per als 17 ODS han quedat recollides en el Manifest de la Infància i Adolescència 2020, que serà presentat pels diferents consells de participació infantil i adolescent assistents als seus alcaldes i alcaldesses el pròxim 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància. UNICEF Espanya les farà arribar a diferents instàncies del Govern, entre elles a la Secretaria d'Estat de l'Agenda 2030.

Pujar