elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Comença la nova edició dels Ludi Saguntini amb un acte de presentació, tallers i una obra de teatre

Comença la nova edició dels Ludi Saguntini amb un acte de presentació, tallers i una obra de teatre
  • Els tallers i activitats educatives dedicades a la divulgació de la vida en l'antiguitat recuperen la seua presencialitat total i congregaran entre 10.000 i 12.000 estudiants

MÉS FOTOS
Comença la nova edició dels Ludi Saguntini amb un acte de presentació, tallers i una obra de teatre - (foto 2)

Els Ludi Saguntini MMXXII, que inclouen el XXV Festival de Teatre Grecollatí de Sagunt i els tallers de cultura clàssica, promouen el coneixement d'eixa gran part de la nostra història a través d'experiències directes amb multitud d'activitats entre l'estudiantat de tota Espanya. Este matí s'ha inaugurat la seua nova edició, esta vegada ja presencial, amb un acte de presentació, tallers i la representació de la primera obra de teatre del festival, Ifigenia en Áulide, d’Eurípides, a càrrec del Grupo La Nave Argo del col·legi Inmaculada-Jesuitas d'Alacant.

Així mateix, fins a deu representacions de grups de teatre s'han programat en el Teatre Romà de Sagunt al llarg de les cinc jornades que duraran els Ludi, entre el 4 i el 8 d'abril i el 18 de juny, en la clausura del festival. Els tallers i activitats educatives dedicades a la divulgació de la vida en l'antiguitat recuperen la seua presencialitat total, amb mesures de seguretat i prevenció. No obstant això, la iniciativa dels Ludi Virtuals s'ha mantingut en oferta per a tots aquells centres i grups que no poden assistir. En este sentit, el portal virtual dels Ludi enguany està dedicat a Salus-Hygieia, la deessa de la salut, com a símbol del camí recorregut en este temps de pandèmia i de l'esperança a superar-la definitivament

En l'acte d'inauguració han participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra Jarque; la secretària autonòmica de Cultura i Esports, Raquel Tamarit Iranzo; el regidor d'Educació, Jose Manuel Tarazona; en representació de l'Associació Ludere Discere, Enrique Martínez Cosen, Alma Brey i Ester Palomar i la representant de l'Associació Prósopon, Isabel Pérez Máñez. En l'acte també han sigut presents regidors i regidores de l'Equip de Govern.

A més, esta vesprada continuen les representacions amb l'obra de teatre Las Ranas, d'Aristòfanes, a les 16.30 hores amb el Grupo Caligae de l'IES Castillo Puche, de Iecla (Múrcia).

Moreno ha indicat que els Ludi Saguntini «van més enllà de Sagunt, són un referent nacional i internacional en el món de la cultura clàssica», també ha assenyalat la «importància» que la Generalitat Valenciana «siga ací amb nosaltres, donant suport a este esdeveniment, perquè este és un projecte de tots i totes, en el qual a part de participar les administracions, també participen moltes associacions».

L'alcalde de Sagunt ha destacat que la cultura clàssica «forma part del present i volem que continue sent el nostre futur» i ha explicat que «dins de la cultura clàssica hi ha moltes lliçons i reflexions, i en eixe aspecte Sagunt vol jugar un paper clau per a ser eixe referent a tots els àmbits». A més, ha expressat que «hui és un dia feliç perquè tornem a veure els nostres carrers plens de xiquets i xiquetes, de centres educatius i de moltes persones que tenen ganes d'aprendre, així com d'acostar-se a la nostra ciutat i continuar ampliant horitzons». També ha agraït a l'organització i a les persones voluntàries el seu «esforç d'actualització continua i de fer un pas més enllà, que es dona cada any».

Així mateix, Tarazona ha explicat que «este és un dels projectes educatius més encoratjadors que tenim a Sagunt. Durant esta setmana rebrem entre 12.000 i 13.000 xiquets i xiquetes del País Valencià i de la resta de l'Estat, que vindran als nostres tallers i al nostre festival. És un projecte únic a Europa i és pioner, que va eixir dels propis instituts i continua tenint eixe esperit».

A més, el regidor d'Educació ha assenyalat que tant «els tallers com el festival de teatre, és motiu de molt d'orgull, i a més enguany celebrem el 25 aniversari, i són molts anys fent obres de teatre amb més de 200.000 espectadors. Este és un projecte cooperatiu, un referent metodològic pels coneixements, aprenentatge i difusió de la cultura clàssica». Finalment, ha destacat que «som una ciutat educadora amb la nostra pròpia personalitat i identitat».

Mónica Oltra ha expressat «l'alegria de recuperar la presencialitat en una trobada tan important, ja que necessitem la vinculació personal i amb estos jocs estem conjuminant el lúdic, la diversió i el joc amb la cultura clàssica, i per tant l'aprenentatge».

Raquel Tamarit ha indicat que este és «un esdeveniment educatiu i cultural de primer ordre, únic a Europa. Des de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport som conscients de l'enorme esforç que heu fet per a arribar ací». També ha explicat que els Ludi Saguntini «tracen una línia entre passat, present i futur que molt poques activitats culturals i educatives aconseguixen. La seua solidesa és fruit d'un treball rigorós, il·lusionant i tossut de persones i institucions».

Tant els Ludi Saguntini com el Festival de Teatre Grecollatí estan organitzats per Prósopon Sagunt i l'Associació Ludere et Discere i la Domus Baebia i compten amb el patrocini de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i l'Ajuntament de Sagunt i la col·laboració de la Domus Baebia, la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics i empreses i entitats com SAGGAS, Lafarge, Fertiberia, l'Autoritat Portuària de València, la Fundació Bancaixa-Sagunt i personal voluntari.

Els Ludi Saguntini comptaran amb els tallers de cultura clàssica Spatia. El mundo clásico en la glorieta, en manera presencial de 9.30 a 14.15 hores, amb activitats d'epigrafia i escriptura; la Plaça dels Déus; cuina romana antiga; mosaics; higiene i cosmètica antigues; ceràmica grega; cors i danses gregues; Edades; Museum Scaenicum Graecolatinum; Itinera Archeologica; i Nunc Latine (el divendres)

D'altra banda, les representacions teatrals continuen demà, 5 d'abril, a les 12.00 hores, amb el Grupo Clásicos Luna de l'IES Pedro de Luna de Saragossa, que donarà vida a l'Odissea, el clàssic d'Homer; mentre que a les 16.30 hores el Grupo Arthistrion de Villaviciosa de Odón (Madrid) portarà la Cistellaria de Plauto. El dimecres 6 serà el torn de Las Bacantes d'Eurípides, al migdia, de la mà del Grupo Noite Bohemia de l'IES Menéndez Pidal de la Corunya; i a les 16.30 hores arribarà el Miles Gloriosus de Plauto, interpretat pel mateix grup.

El dijous 7, el Grupo Komos de l'IES Districte Marítim de València representarà a les 12.00 hores Medea d'Eurípides i a les 16.30 hores Lisístrata, d'Aristòfanes. El divendres 8 tindrà lloc la Pompa i Totum Latine a les 11.30 hores i al migdia el Grupo Alezeia Teatro del Colegio Maravillas de Benalmàdena (Màlaga) tancarà les representacions de la setmana amb l’Aulularia de Plauto. Però serà el 18 de juny a les 20.00 hores quan es tanque definitivament la programació d'aquest XXV Festival de Teatre Grecollatí de Sagunt, quan el Grupo Párodos Teatro del IES Siberia Extremeña de Talarrubias (Badajoz) represente La Paz, d'Aristòfanes.

Pujar