Castellano

Sagnia en l'oci i hostaleria de la Comunitat: més de 15.000 pimes han baixat la persiana

Sagnia en l'oci i hostaleria de la Comunitat: més de 15.000 pimes han baixat la persiana
  • La Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València reclama al Consell un pla integral per al rescat de les pimes que acumulen pèrdues de 500.000 euros

La Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València reclama un pla de rescat integral per al sector més perjudicat econòmicament per la crisi del coronavirus. Ho fa en una setmana en la qual es compleixen 500 dies des dels tancaments dels primers locals que van decidir cessar la seua activitat per responsabilitat, l'11 de març de 2020, i a les portes que en la Comissió Interdepartamental de demà es prenguen noves decisions que afecten directament la seua activitat.

La Coordinadora insisteix que urgeix un pla de rescat capaç de compensar el desastre econòmic 17 mesos després de l'inici d'aquesta crisi i quan el Consell valencià no deixa de prendre mesures restrictives en contra de l'oci i l'hostaleria valenciana, assenyalant-los, asseguren, com a responsables d'una crisi que no han provocat i davant la incapacitat de gestionar el boom dels botellons i l'efecte davantera generat pels tocs de queda selectius.

Xifres en mà, i segons un estudi i dades recopilades per la Coordinadora sobre els locals d'oci a la ciutat de València, cada dia que passa un establiment perd de mitjana entre 300 i 800 euros, la qual cosa suposa una xifra de fins a 400.000 euros en pèrdues acumulades pel pagament de lloguers, les cotitzacions socials, el manteniment i el constant caos d'obertures i tancaments al qual es veuen sotmesos. Una xifra que supera els 100.000 euros en el cas dels establiments d'hostaleria, als quals novament se'ls ha restringit la seua activitat.

Davant aquesta situació, el Govern de la Generalitat no pot demorar més, assenyalen, l'aprovació per via d'urgència d'un fons de rescat per a evitar la destrucció d'un elevat nombre d'empreses, que en aquests moments ja supera les més de 15.000 pimes de l'oci i l'hostaleria només a la Comunitat Valenciana, i de quasi 2.000 a la ciutat de València.

Sobre aquest tema, assenyalen que “estem parlant d'una autèntica sagnia que no pot prolongar-se durant més temps i que requereix d'una resposta efectiva per part de la Generalitat en lloc de promeses sense fonament i d'anuncis sense un calendari concret i que definisca uns criteris i assignació d'ajudes realistes que no penalitzen a les empreses de més de 10 treballadors o que obliguen e a tenir pagades els deutes per a les empreses més empobrides i castigades.

Per això, la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València exigeix al Consell que, davant la imminent nova reunió de la Comissió Interdepartamental, que ha d'abordar transversalment la crisi del coronavirus, no deixe passar una sola reunió sense definir una bateria de mesures de suport econòmic i de dinamització de les pimes capaç de prendre decisions que protegisquen als sectors de l'economia més afectades per les alarmistes decisions el del Consell.

D'altra banda, tenint en compte que, malgrat l'expansió dels contagis juvenils, els indicadors hospitalaris es mantenen estables a la Comunitat Valenciana i la campanya de vacunació ja aconsegueix més del 70% de la població diana de més de 12 anys, que és la que ha de vacunar-se, demanen que deixen de llançar missatges alarmistes que pretendre terroritzar a la població. Al contrari, és imprescindible que es definisca un calendari positiu d'eixida de la crisi sanitària que genere expectatives, en lloc de la permanent incertesa sobre el futur més immediat del sector, i que aquest incloga un pla de reobertura i flexibilització de les mesures que hauria de començar aquesta mateixa setmana.

 

Pujar