elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Rosa Pérez presenta la seua candidatura per a dirigir Esquerra Unida

Rosa Pérez presenta la seua candidatura per a dirigir Esquerra Unida
  • La diputada provincial i regidora de Catarroja presenta 'Endavant l'Esquerra' per a retornar a EUPV a Les Corts

Que la política valenciana és, cada vegada més, cosa de dones, és un fet. Des d'Isabel Bonig en el PP a Mari Carmen Sánchez en Ciudadanos, passant pel més que visible lideratge de Mónica Oltra en Compromís, les dones van guanyant, a poc a poc, l'espai que mereixen en l'escenari polític valencià. Sent així les coses, Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) no vol ser menys, i un dels noms propis de la formació d'esquerra, Rosa Pérez Garijo, es presenta per a liderar el partit a nivell autonòmic amb vista a retornar-ho a Les Corts Valencianes, d'on va eixir en 2015 malgrat les seues més de 106.000 vots, un 4,26%.

La dura Llei Electoral Valenciana, que estos dies es debat la seu possible, encara que tardana reforma, va expulsar a EUPV de la càmera autonòmica com ja li va passar a Unió Valenciana anys arrere. La barrera del 5%, la més alta d'Espanya només superada per la de Canàries, és un dels cavalls de batalla que impedix que formacions com Esquerra Unida, amb un considerable nivell de vots, puga obtindre representació. La seua reforma és una de les reclamacions més importants d'este i altres partits, un mecanisme necessari per a garantir la pluralitat i la democràcia i que, a dia de hui, el Consell encara no té clar si reformarà de cara a 2019 o no.

Contra açò vol barallar Rosa Pérez, actual diputada provincial en la Diputació de València i regidora a Catarroja, acostumada a bregar en jutjats i plens tant en la seua faceta professional d'advocada com des del seu costat polític. Pérez ja va quedar en 2016 a escassos vots d'aconseguir l'adreça d'EUPV. En aquella ocasió l'actual coordinador David Rodríguez, del sector PCE (Partit Comunista) es va fer amb la direcció del partit. No obstant açò, el congrés del cap de setmana vinent del 24 de febrer no comptarà amb la participació de Rodríguez, especialment després de conèixer-se que va pagar amb diners de la Diputació d'Alacant un viatge a Cuba, per a assistir al funeral de Fidel Castro i que li va valdre la reprovació de gran part d'Esquerra Unida.

Sí que es mesurarà a Rosa Pérez una altra líder d'Esquerra Unida, la portaveu local de València Rosa Albert.

El duel comptarà amb la participació de primeres espases com l'ex diputada i membre de l'adreça federal d'Izquierda Unida, Esther López Barceló, l'eurodiputada Marina Albiol, l'ex portaveu en Les Corts Ignacio Blanco o els regidors Nahuel González (Gandia), Estafanía Blanes (Alcoi), Manu Clemente (Xiva) o Miquel Lorente (Xàtiva), tots ells en la candidatura 'Endavant l'Esquerra' que encapçala Rosa Pérez.

Objectius

A més de retornar a EUPV a Les Corts Valencianes, Rosa Pérez i la seua candidatura, 'Endavant l'Esquerra', aposten per iniciar una nova etapa posant en valor el treball fet pel partit en matèria de lluita per drets socials, contra la corrupció i la transparència. A més, 'Endavant l'Esquerra' té en el seu programa proposades concretes per a millorar la participació dels afiliats de base, apostar pel municipalisme i millorar el debat intern dins del partit.

Lluita contra la corrupció

El combat cos a cos contra actituds corruptes en la Diputació de València, sota el lideratge d'Alfonso Rus, així com l'oposició en el seu Ajuntament de Catarroja, és una de les senyals d'identitat que millor definix a Rosa Pérez. Cal destacar que Pérez i el seu equip van reunir durant mesos, de manera discreta i silenciosa, totes les proves necessàries que van motivar l'obertura, gràcies a la seua denúncia, del Cas Taula, la causa que investiga mossegades i corrupció entorn de l'antic govern provincial en mans del Partit Popular. Igualment, els bons resultats que la candidatura que Rosa Pérez va encapçalar a Catarroja, 'Guanyar', que reunia a EUPV, Podem i independents i que va empatar en regidors amb PP i Compromís, la situen com un referent dins d'un partit acostumat a resultats més discrets.

Pujar