elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quines empreses i sectors seran motors de la recuperació després del covid?

Quines empreses i sectors seran motors de la recuperació després del covid?
  • Consulta ací els resultats de l'Observatori de Govern, Estratègia i Competitivitat de l'Empresa

MÉS FOTOS
Quines empreses i sectors seran motors de la recuperació després del covid? - (foto 2)

Els sectors de la Comunitat Valenciana intensius en coneixement i tecnologia són els que tenen millors perspectives davant els reptes de la digitalització econòmica i els plans de suport de les institucions europees per a afrontar la recuperació econòmica després de la COVID-19. S'inclouen en ells les activitats financeres, fabricació de vehicles de motor, indústria química, serveis professionals a empreses, així com activitats de programació i consultoria informàtica.

No obstant això, l'economia valenciana es caracteritza per una especialització sectorial poc intensiva en coneixement i tecnologia en comparació amb Espanya. El 66,2% del PIB atribuït al sector privat i el 72,4% de l'ocupació es generen en sectors no intensius en coneixement, uns percentatges superiors al 61% i el 67,9% de la mitjana espanyola, respectivament.

Per contra, només un 17% del PIB i un 13,7% de l'ocupació prové de sectors més intensius en tecnologia, la qual cosa suposa quatre punts menys que en la mitjana nacional (21,7% i 17,2%, respectivament). Aquesta especialització sectorial comporta un major desafiament per a afrontar la recuperació econòmica després de la COVID-19.

Tant en els sectors intensius en tecnologia com en els menys tecnològics existeixen empreses de referència que poden actuar de motor per a afavorir la recuperació econòmica, tal com es conclou en el primer informe de 2022 del ‘Observatori sobre Govern, Estratègia i Competitivitat de les Empreses (GECE)’, impulsat per CaixaBank i l'Ivie (Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques) i presentat aquest dimarts en una roda de premsa en la qual han participat el director territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, Xicu Costa, i el director adjunt de l'Ivie, Joaquín Maudos.

El ‘Observatori GECE’ identifica a aquest grup d'empreses que es caracteritzen per combinar un alt nivell de competitivitat amb la capacitat de créixer a un ritme superior a la mitjana dels seus respectius sectors. L'anàlisi dels seus trets revela que es tracta d'empreses que tenen una grandària superior a la mitjana, exporten més, tenen filials a l'estranger i usen amb major freqüència òrgans de govern professionals

El director territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana ha assenyalat que “el compromís de la nostra entitat en aquest projecte és decidit ja que considerem que realitzar aquesta anàlisi de la realitat empresarial del nostre territori redunda en la creació de riquesa, generació d'ocupació i benestar social per part del teixit empresarial valencià que, sens dubte, constitueix una de les principals palanques per a eixir d'aquesta crisi”. “Es demostra que posar el focus estratègic en factors com la digitalització, la implicació amb la tecnologia i el coneixement, la internacionalització, el dimensionament d'estructures de capital social i el compromís amb el govern corporatiu té una correlació directa amb la major competitivitat i el creixement empresarial que són bases fonamentals per a la recuperació econòmica”, ha apuntat Costa.

Per part seua, el director adjunt de l'Ivie i catedràtic de la Universitat de València ha destacat en la seua intervenció que “amb els documents del ‘Observatori GECE’ contribuïm a un millor coneixement del teixit productiu de la Comunitat Valenciana. És conegut que tenim un problema de baixa productivitat que explica una part important de la bretxa en PIB per càpita que ens separa de la mitjana nacional (ni més ni menys que 12 punts). Per això és fonamental que ens preguntem quins factors expliquen aqueixa baixa productivitat, perquè només identificant-los serem capaces de corregir el problema. I aquest és precisament el focus del ‘Observatori GECE’, on regularment monitorem a una mostra representativa de les empreses valencianes, les comparem amb la mitjana nacional, i identifiquem a aquelles que millor ho fan (les més competitives) per a aprendre dels seus millors pràctiques”.

Motors de la recuperació

Alejandro Escribá, investigador de l'Ivie i coordinador de l'Observatori, ha sigut l'encarregat de presentar les principals conclusions de l'anàlisis ‘Motores de la recuperació: caracterització i trets de les empreses valencianes d'alta competitivitat i creixement’, últim informe elaborat per el ‘Observatori GECE’. En la seua intervenció ha destacat que les empreses denominades ‘motor’ tenen una grandària superior a la mitjana dels seus sectors, i una orientació exportadora molt major, que es mostra tant en vendes a l'exterior, com en filials a l'estranger.

En el cas dels sectors intensius en coneixement, les empreses ‘motor’ tenen un volum de vendes de 6 milions d'euros de mitjana, enfront dels 5,3 del total d'empreses. A més, prop del 20% de les empreses ‘motor’ són exportadores, enfront del 12,4% de la mitjana i quasi el 8% té filials en l'exterior, quasi el doble del 4,5% del total d'empreses.

Per part seua, en els sectors de menor intensitat tecnològica, la grandària mitjana en vendes de les empreses motor se situa en 6,8 milions d'euros, enfront dels 4,7 del total. Així mateix, un 20,9% són exportadores (enfront del 15,3 del total).

El document del ‘Observatori GECE’ també analitza les característiques del govern corporatiu de les empreses més competitives i capaces de créixer, i conclou que disposen d'estructures més formals, amb més accionistes i menor concentració de capital, si bé encara existeix marge de millora. El 22% de les empreses ‘motor’ en els sectors intensius en tecnologia i coneixement disposen de consell d'administració, enfront del 20,2% de mitjana del total d'empreses. En els sectors menys intensius en tecnologia i coneixement, el 17,4% de les empreses ‘motor’ compten amb consell d'administració, 1,2 punts percentuals per damunt del total d'empreses.

Segons es desprén de les conclusions de l'informe, aquestes empreses, denominades ‘motor’, són un bon referent per a afrontar els desafiaments de la digitalització i la sostenibilitat, així com les oportunitats que aquestes ofereixen.

Per al coordinador de l'Observatori GECE, “la Comunitat Valenciana encara compta amb una realitat empresarial allunyada d'aquests perfils, per tant, la recuperació post-COVID exigeix un canvi de perspectiva en els actors econòmics, especialment, en l'àmbit de l'accionariat de les empreses i els sistemes de govern, perquè no resulten limitadors”.

Taula redona – Perspectives de dues empreses casos d'èxit

Després de la presentació del ‘Observatori GECE’ i els principals resultats de la primera anàlisi de 2022, ha tingut lloc una taula redona moderada per Felipe Pulido, director Comercial d'Empreses de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, en la qual han intervingut Javier Mira, CEO i president de FacePhi; i Toño Pons, president i conseller delegat del Grup Importaco. La combinació de perspectives de dues empreses de gran èxit, però amb realitats molt diferents, ha aportat llum sobre les similituds en molts trets i factors interns que aporten valor i rigor per a una bona gestió empresarial.

FacePhi és una empresa líder en tecnologia per a la verificació d'identitat d'usuaris, especialitzada en onboarding digital i solucions biomètriques d'autenticació, que opera en un sector d'alta intensitat tecnològica i de coneixement i que cotitza en el mercat BME Growth. El seu president, Javier Mira, ha explicat que aquests últims anys han sigut claus per a afermar el creixement de FacePhi en el mercat internacional. “Durant aquest temps hem continuat apostant pel desenvolupament de la nostra tecnologia, que ja és una de les més segures i completes del mercat, incrementant així el nostre nivell de competitivitat. Per a aconseguir-ho ens hem recolzat en el nostre equip, ampliant la nostra estructura tècnica i comercial, la qual cosa ens ha permés accelerar al màxim la nostra taxa de creixement en vendes, amb un augment del 60,74% en la nostra xifra de negoci respecte a 2019. Per a aquest any 2022 el nostre objectiu és continuar creixent i poder arribar a més indústries, regions i clients més ràpid.”

Per part seua, Importaco és una de les principals empreses familiars valencianes, líder en alimentació i begudes, un sector de menor intensitat tecnològica, i que està especialitzada en la comercialització de fruita seca i aigua mineral natural. Per al seu president i conseller delegat, Toño Pons, "els elements diferenciadors que ens han permés créixer com a companyia han sigut el talent intern i l'aposta pel coneixement especialitzat, la focalització en la qualitat i la innovació com a premissa per a oferir productes excel·lents i saludables, i la integració de la sostenibilitat en la nostra estratègia de negoci com a garantia per a un desenvolupament sostenible".

En la taula redona s'ha debatut sobre els aspectes comuns i els matisos diferents en les seues estratègies de creixement, bones pràctiques de govern corporatiu i la perspectiva de la propietat de dues empreses amb elevats nivells de creixement i competitivitat, que les situen en el grup de referència de les empreses ‘motor’ per la seua capacitat per a liderar la recuperació econòmica i oferir models de benchmarking per a altres empreses

Observatori GECE

El ‘Observatori de Govern, Estratègia i Competitivitat de l'Empresa (GECE)’ és el resultat de la col·laboració entre CaixaBank i l'Ivie, amb l'objectiu d'analitzar de manera sistemàtica la competitivitat de les empreses i els factors interns que poden contribuir a la seua millora i difondre les característiques i bones pràctiques que puguen ajudar a les empreses valencianes.

A més d'avaluar l'estat i l'evolució de la competitivitat de les empreses de la Comunitat Valenciana, identifica els factors que poden contribuir a millorar-la i difon les seues conclusions a través de documents d'anàlisis periòdiques, com el que hui s'ha presentat.

El ‘Observatori GECE’ compte, a més, amb un panell d'empreses, en el qual es pot participar de manera gratuïta, que ofereix als seus participants informes personalitzats sobre la situació particular de la seua competitivitat i la seua comparació amb altres empreses de referència en el seu sector.

Pujar