Castellano

Quasi el 30% dels afiliats a la Seguretat Social de la Comunitat pateix els efectes del COVID-19 sobre l'ocupació

Quasi el 30% dels afiliats a la Seguretat Social de la Comunitat pateix els efectes del COVID-19 sobre l'ocupació
  • Al costat de la valenciana, Andalusia, Illes Balears i Canàries són les més afectades laboralment per la crisi sanitària

Els efectes negatius del coronavirus i les mesures adoptades per a contindre la seua propagació han incidit especialment en el mercat laboral. L'atur va augmentar a Espanya un 18% durant els mesos de març i abril, mentre que l'afiliació a la Seguretat Social va caure un 4,6%. En la Comunitat Valenciana la deterioració ha sigut encara més acusat, amb un increment acumulat de l'atur del 20,1% i una caiguda de l'afiliació del 6,1%.

No obstant això, en aqueixes dades no estan incloses les persones que s'han vist afectades per un ERTE o els autònoms que han hagut de sol·licitar les prestacions extraordinàries per cessament d'activitat. Si se sumen els tres col·lectius, nous aturats registrats, afectats per ERTE i autònoms amb prestació, el resultat són 5,25 milions de persones que han patit les conseqüències de la crisi en l'àmbit laboral. Això significa que el total nacional d'afectats laboralment pel COVID-19 suposa ja el 27,2% dels afiliats a la Seguretat Social que hi havia a la fi del mes de febrer.

No obstant això, existeixen grans diferències per comunitats autònomes. Mentre que a Balears i Canàries el percentatge d'afectats laboralment pel COVID-19 supera el 40% dels afiliats, a Múrcia i Extremadura, no aconsegueix el 22%. Les diferències entre regions arriben a superar els 20 punts percentuals, segons les dades del nou informe COVID-19: IvieExpress, elaborat, en aquesta ocasió, per Lorenzo Serrano, Ángel Soler i Fernando Pascual.

En la Comunitat Valenciana, amb 73.689 nous aturats registrats, 349.634 afectats per un ERTE i 146.779 autònoms amb prestació extraordinària reconeguda, l'impacte laboral del COVID-19 afecta a un total de 570.102 persones. Aquesta xifra suposa el 29,6% del total dels afiliats a la Seguretat Social que hi havia registrats a 28 de febrer de 2020, 2,4 punts per damunt de la mitjana nacional.

L'especialització sectorial de cada regió explica bona part de les diferències en l'impacte de la crisi sobre el mercat de treball, ja que sectors com l'hostaleria o les activitats artístiques, recreatives o d'entreteniment han patit caigudes molt fortes en l'ocupació al març i abril (-15% i -9,3%, respectivament). Mentre que en l'extrem oposat, les activitats sanitàries i de serveis socials han augmentat el seu ús un 6,3% en el mateix periodo. La Comunitat Valenciana mostra caigudes de l'ocupació una mica més intenses en hostaleria (- 16%) i activitats artístiques, recreatives i d'entreteniment (-10,4%) i un increment també més pronunciat en sanitat (10,8%).

L'informe del Ivie inclou un estudi que analitza en quina mesura les diferents estructures sectorials de les comunitats autònomes són capaces d'explicar l'evolució recent del mercat de treball de cada regió (efecte sectorial) enfront d'altres factors. Els resultats d'aplicar aqueix mètode d'anàlisi a l'afiliació a la Seguretat Social a Espanya, amb una dónes- agregació a 21 sectors d'activitat, confirmen el major impacte en les comunitats més especialitzades en turisme. Illes Balears, Canàries, Comunitat Valenciana i Andalusia són les quatre regions l'especialització productiva de les quals contribueix més a una pitjor evolució del seu mercat laboral en les circumstàncies actuals.

L'efecte sectorial estimat per a la Comunitat Valenciana és el tercer més negatiu en el conjunt del país, només per darrere d'Illes Balears i Canàries. Per contra, Navarra, Aragó i Castella-la Manxa mostren el millor comportament en aquest sentit.

A aquest efecte sectorial, també cal afegir l'element addicional d'asimetria marcat per la diferent intensitat dels problemes sanitaris en cada territori i les diferents velocitats o fases en les quals cada regió abandonarà el confinament. Aqueix procés gradual de desescalada té implicacions diferents en funció del tipus d'empresa, branca d'activitat i caracteristiques de les ocupacions i treballadors.

En qualsevol cas, la importància dels ERTE, amb 3,38 milions de treballadors afectats a data 30 d'abril en tota Espanya i 350.000 en la Comunitat Valenciana, evidència que les empreses estan optant majoritàriament per mantindre els vincles amb els seus treballadors.

L'esforç en termes de recursos pressupostaris per a sufragar aquests ERTE, així com les prestacions als autònoms hauria de contribuir a facilitar una més ràpida i completa recuperació. El suport en l'àmbit, tributari, financer i laboral hauria de vindre acompanyat tambié del desenvolupament de noves oportunitats laborals, amb polítiques actives d'ocupació per a reforçar l'ocupabilitat dels aturats, segons recomanen en el seu informe els autors

Pujar