elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un viatge musical de diàleg i de pau

Un viatge musical de diàleg i de pau
    MÉS FOTOS
    Un viatge musical de diàleg i de pau - (foto 2)
    Un viatge musical de diàleg i de pau - (foto 3)
    Un viatge musical de diàleg i de pau - (foto 4)
    Un viatge musical de diàleg i de pau - (foto 5)
    Un viatge musical de diàleg i de pau - (foto 6)
    Un viatge musical de diàleg i de pau - (foto 7)
    Un viatge musical de diàleg i de pau - (foto 8)

    Ahir, diumenge 15 d'abril, l'església de Santa Caterina de Vilamarxant va convertir-se en un gran vaixell amb el qual la formació valenciana Capella de Ministrers va transportar el públic assistent a solcar les aigües i les cultures banyades pel mar Mediterrani medieval, amb la música com a llengua universal.

    La formació valenciana, amb Carles Magraner a la direcció, va proposar este viatge en el seu recital "Mediterraneum: Orient&Occident", una actuació organitzada per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilamarxant.

    El prestigi i reconeixement de Capella de Ministrers va ser un gran reclam i, d'esta manera, l'església de Santa Caterina va omplir-se de veïns i veïnes del municipi i de públic d'altres localitats.

    Durant el concert, els intèrprets Carles Magraner (viella i violes), Aziz Samsaoui (çura saz, santur, oud i qanun), Jota Martínez (viola de roda, llaüt i cítola), Eduard Navarro (duduk, mizmar, zurna, cornamuses i xirimies) i Pau Ballester (tintinabulum i percussions) van fer que el recinte siguera un reflex cultural de les costes ibèriques, itàliques, balcàniques, nord-africanes i asiàtiques que banya este mar, amb els instruments propis de l'època.

    Segons explicava Carles Magraner, "la música de "Mediterraneum" es basa en els viatges que va fer l'intel·lectual Ramón Llull durant els segles XIII i XIV, amb els quals va intentar difondre la fe cristiana a través del diàleg i amb llargs trajectes des de Mallorca, la seua terra natal, passant per Barcelona, París, Roma, les illes gregues o el nord d'Àfrica".

    Cada peça interpretada descobria al públic particularitats i l'entorn musical d'estes zones pertanyents a les riberes del Mediterrani.

    En conjunt, el concert va ser més que música ja que, com va indicar Carles Magraner, "es tractava de fer, totes i tots junts, un viatge d'història, de diàleg i de pau".

    L'espectacle va finalitzar amb l'aplaudiment de tot el públic i molts comentaris referits a la qualitat de les interpretacions; fins i tot, moltes de les persones assistents van descobrir este gènere musical.

    L'agraïment va ser mutu ja que, en acabar l'actuació, Carles Magraner destacava que havien "tocat molt a gust" en l'escenari en què es va convertir l'església, "gràcies a la calidesa i el respecte de les persones assistents i també per la bona sonoritat que hem aconseguit al recinte".

    El concert de Capella de Ministrers ha sigut una iniciativa de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilamarxant dins de l'àmplia programació d'activitats, entre les quals destaquen les propostes culturals de cada diumenge de vesprada. "Cada mes intentem oferir una programació que atenga els gustos i inquietuds de la major part de veïns i veïnes del nostre municipi. Des de la regidoria apostem per tindre propostes de qualitat cada cap de setmana i agraïm la bona acollida que la major part d'elles tenen entre el públic vilamarxanter, com va poder veure's ahir amb Capella de Ministrers, a qui ha sigut un honor rebre al nostre municipi", destacava el regidor de Cultura, Voro Golfe.

    Una llarga trajectòria d'estudi i música

    Cal destacar que este era el primer concert de Capella de Ministrers després de rebre el Premi Internacional de Música Clàssica, en la categoria de Música Antiga. Un reconeixement internacional a una trajectòria de més de 30 anys de tasca investigadora i musicològica en favor del nostre patrimoni musical des de l'Edat Mitjana i fins al segle XIX. El resultat s'ha transformat en un important testimoni musical que conjuga tres factors: el rigor històric, la sensibilitat musical i el desig de comunicar i fer partícip el públic de les seues experiències.

    I així ho van aconseguir ahir amb el públic de Vilamarxant que va marxar de l'església de Santa Caterina amb la satisfacció d'haver vist al seu poble a una de les formacions musicals més importants de tot el món.

    Pujar