elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La renovada revista Debats combina la reflexió acadèmica amb la voluntat de transformació social i servei públic

La renovada revista Debats combina la reflexió acadèmica amb la voluntat de transformació social i servei públic
    MÉS FOTOS
    La renovada revista Debats combina la reflexió acadèmica amb la voluntat de transformació social i servei públic - (foto 2)

    La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, el diputat de cultura Xavier Rius, el director de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació Vicent Flor i el director de Debats Joaquim Rius-Ulldemolins han presentat hui al MuVIM la nova etapa de la revista Debats, una finestra als debats internacionals i amb vocació de convertir els locals en globals.

    La Vicepresidenta Amigó ha destacat l’aposta per la cultura de l'actual Diputació de València i ha insistit que l’accés a la cultura és un dret reconegut per la legislació. Així mateix, ha subratllat la importància que la revista Debats en esta tercera etapa estiga també en valencià, cosa que considera que «enfront dels qui diuen que el valencià és localista o aldeano hui comprovem que el valencià és una llengua de cultura en la que també pot escriure un director de la London School of Economics».

    Per la seua part, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha destacat que, després de tant de període de corrupció i mala gestió, «volem que València siga coneguda també per ser un centre de reflexió i debat sobre la modernitat» i ha destacat Debats com un exemple del que «estem fent amb la cultura, promoure els diàlegs i el debat ciutadà». Així mateix, ha destacat la necessitat de continuïtat i de revitalització d’un projecte com Debats nascut en 1982.

    D’altra banda, el director Rius-Ulldemolins ha remarcat la qualitat dels continguts d’este número 130/1 i el fet que el nou Debats «pretén combinar la reflexió acadèmica i rigorosa amb la voluntat de transformació social i servei públic a la societat valenciana». Així mateix ha esmentat la renovació del consell de redacció i la creació d’un consell científic assessor amb personalitats de reconegut prestigi en el món universitari a escala internacional —entre els quals destaca Alain G. Gagnon, professor de la Universitat de Quebec o David Inglis (University of Exeter)— i estatal, com Joan Subirats (Universitat Autònoma de Barcelona) o Joan Francesc Mira.

    Durant la presentació, s’han destacat els principals canvis, que inclouen elements formals i de contingut. Pel que fa al disseny s’ha presentat la nova maqueta a càrrec del dissenyador Juan Nava (Ripollet, 1952). La maqueta destaca per la seua netedat, sobrietat i combinació entre un model clàssic i modern. Pel que fa a la coberta destaca els elements tipogràfics (sense fotografia) i la composició arriscada de la capçalera, que li dóna una idea de moviment. La tipografia de la capçalera és original de Nava inspirada a partir d’una tenda antiga d'El barato del Mercat en el carrer Adreçadors de València. Així mateix, cada número comptarà amb un il·lustrador/a diferent. Per a este nou número Luis Demano (Alacant, 1976, qui ha treballat per als mitjans El País, eldiario.es, El Mundo, ABC Cultural, Diagonal o La Marea), ha preparat set il·lustracions que acompanyen cada canvi de secció i la contracoberta, totes elles metafòriques, amb punts de síntesi. Flor ha destacat que tant per la maqueta com per les il·lustracions no estem només davant un producte cultural només acadèmic sinó «Debats també és un producte artístic, que connecta amb la creativitat dels valencians i la projecta internacionalment».

    Respecte del contingut de número de Debats 130/1 és un monogràfic dedicat a l’obra i la figura intel·lectual del politòleg Benedict Anderson (1936-2015), sota el títol «Comunitats imaginades al segle XXI» que, coordinat per Rius-Ulldemolins, recull textos de diferents professors, entre els quals destaca el de Craig Calhoun, director de la London School of Economics and Political Science. Així mateix, s’ha incorporat una traducció d’un article del mateix Anderson, una entrevista i un perfil autobiogràfic. En total, són onze articles distribuïts en sis seccions. La nova etapa de la revista tindrà dues edicions: una en valencià i una en castellà i també comptar amb un anuari en anglés.

    Esta vesprada en el MuVIM tindrà lloc la presentació al públic, i una taula redona amb la presència del director de la revista i tres dels articulistes: els professors Albert Moncusí (antropologia. Universitat de València); Àlvar Peris (comunicació audiovisual. Universitat de València) i Enric Castelló (comunicació audiovisual. Universitat Rovira i Virgili).

    Pujar