elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'editorial de la Diputació de València amplia el seu coneixement de l'Univers amb el nou llibre del prestigiós Mariano Moles

L'editorial de la Diputació de València amplia el seu coneixement de l'Univers amb el nou llibre del prestigiós Mariano Moles
  • El doctor en Ciències per la Universitat de París VI reflexiona en ‘El universo a vista de pájaro’ sobre quina és la perspectiva adequada per a apreciar el firmament en el seu conjunt

MÉS FOTOS
L'editorial de la Diputació de València amplia el seu coneixement de l'Univers amb el nou llibre del prestigiós Mariano Moles - (foto 2)

La Institució Alfons el Magnànim, dependent de la Diputació de València, aprofundix sobre l'Univers a través d'un nou lliurament de la seua col·lecció ‘Urània’. Quina és la perspectiva adequada per a apreciar l'Univers en el seu conjunt? Eixa és la qüestió principal que inspira el llibre titulat ‘El universo a vista de pájaro’, del doctor en Ciències per la Universitat de París VI Mariano Moles Villamate, que reflexiona sobre la idea d'univers i els principis assumits per a conéixer-lo. La llum, portadora del coneixement astrofísic, ha anat revelant la varietat i complexitat de l'univers, la realitat observada.

En la teoria, és la gravetat la que cohesiona l'Univers i permet elaboracions sobre la seua estructura. La teoria gravitatòria fixa el marc de la cosmologia i permet els models cosmològics. Dades i teoria són la base del coneixement científic. Es detalla el model estàndard, amb els seus èxits explicatius, sense oblidar algunes tensions que apareixen en confrontar-ho amb dades. El que permet concloure que la cosmologia no està tancada. Difícil és parlar de cosmologia sense trair els seus conceptes i sense fer-se inaccessible a un ampli públic.

Mariano Moles (Binaced, Huesca), és enginyer aeronàutic (Madrid 1971) i doctor en Ciències per la Universitat de París VI (1978). Va ser membre del CNRS, codirector de l'Observatorio de Calar Alto, astrònom de l'Observatorio Astronómico Nacional i professor d'investigació del CSIC en l'Instituto de Astrofísica de Andalucía, del qual va ser director. La seua investigació està centrada en cosmologia i astronomia extragalàctica, amb més de 400 publicacions. Ha publicat dos llibres de divulgació, ‘Clarobscur de l'univers’ i ‘El jardí de les galàxies’. Va proposar i va fundar, a Teruel, el Centro de Estudios de Física del Cosmos de Aragón, amb l'Observatorio Astrofísico de Javalambre, qualificat des de 2014 com a Instal·lació Científica i Tècnica Singular. És premi d'Investigació en Ciències Experimentals (Maimónides) de la Junta de Andalucía en 2007 i Medalla de Oro de les Cortes de Aragón en 2009. Des de 2016 és director fundador del CEFCA i professor honorari de la Universitat de València, en el departament d'Astronomia i Astrofísica.

El volum es presentarà a la Fira del Llibre de València que es durà a terme del 25 d’abril al 5 de maig de 2024 als jardins del Real (Vivers) de València. La Institució Alfons el Magnànim presentarà la col·lecció ‘Urània’ amb els llibres ‘Historia de la tecnología a través de veinte objetos’, ‘Astronauta’ i ‘El universo a vista de pájaro’. Serà exactament dimarts 30 d'abril a les 17.30 hores en l'Espai Caixa Popular, amb la participació de Vicent J. Martínez, director de col·lecció; Beatriz Ramírez, responsable de didàctica de l'Aula del Cel; Pedro Ruiz-Castell, autor del llibre ‘Historia de la tecnología a través de veinte objetos’; Amelia Ortiz, autora d’“Astronauta”; i Mariano Moles, autor d’’El universo a vista de pájaro’.

 

Pujar